Alparslan Büyük Selçuklu'da Gaza Halkası toplandı! Gaza halkası nedir, ne anlama geliyor?

TRT 1 dizisi Alparslan Büyük Selçuklu 7. bölümüyle 20 Aralık akşamı ekrana geldi. Yeni bölümde Alparslan ve Alpleri Gaza halkasında toplandı. İzleyicinin tüylerini diken diken eden görüntüler sonrası Gaza halkası nedir, tarihteki önemi nedir sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Barış Arduç, Fahriye Evcen gibi yıldızların oyuncu kadrosunda olduğu Alparslan Büyük Selçuklu dizisi gündem olmaya devam ediyor.Büyük Türk hükümdarı Sultan Alparslan'ın hayatını konu alan dizinin her bölümünde bir başka detay izleyicinin aklını kurcalıyor.

Dizinin 7. bölümünde Alparslan ve Alplerinin Gaza halkasında toplanıp yeminler ettiği görüntüler sosyal medyada oldukça ses getirdi. Türkmen beyleri ve dervişlerinin Anadolu'nun birçok yerinde gaza halkasında toplanıp motive olduğu tarihten biliniyor. Osmanlı İmparatorluğu'nda da yeri olan Gaza Ruhu ile çatışmalar öncesi hem motivasyon sağlanıyor hem de bir meşruiyet unsuru sağlanıyor.

GAZA HALKASI NEDİR?

Eski sözlüklerde "Düşmanla savaşma" anlamına gelen Gaza halkası tarihte birçok Anadolu uç beyliğinde motivasyon kaynağı olmuştur. Bir nevi çatışma öncesi ritüel anlamına gelen gaza halkası İslâmiyet’i yaymak, müslümanların yönetimindeki toprakları yahut nüfuz alanını genişletmek gibi gayretler uğrunda akınlara katılmak ve “cenk etmek” anlamını kazanmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Yükselme Dönemi'nde de aynı gaza ruhunun hakim olduğu tarihçilerin de görüşü olmuştur.

Alparslan Büyük Selçuklu'da Gaza Halkası toplandı! Gaza halkası nedir, ne anlama geliyor? ile ilgili etiketler TRT 1 Alparslan Büyük Selçuklu gaza halkası gaza halkası nedir
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.