Almanya'da yeni koalisyon belli oldu! Başbakan Olaf Scholz olacak

Almanya'da üç parti arasında yaklaşık iki aydır süren koalisyon görüşmelerinden anlaşma çıktı. SPD, Yeşiller ve FDP üçlü koalisyonda anlaşırken yeni Başbakan SPD'li Olaf Scholz olacak. Böylece 23 Mayıs 1949 tarihinde anayasının kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde ilk kez ‘üç partili koalisyon hükümeti’ yolu açıldı.

Almanya’da SPD, FDP ve Yeşiller’in ‘trafik lambası koalisyonu’ oluşturmak için sürdürdüğü görüşmelerinde uzlaşmaya varıldığı açıklanırken, yeni ‘A Takımı’ da şekillenmeye başladı. Özellikle iklim korunması ve emekliliğin finansmanı konusunda Yeşiller ile FDP arasında yaşanan görüş ayrılığının giderilmesi üzerine, 23 Mayıs 1949 tarihinde anayasının kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde ilk kez ‘üç partili koalisyon hükümeti’ yolu açıldı.

Ortaklar arasında uzlaşmaya varılan ‘Koalisyon Sözleşmesi’nin önümüzdeki günlerde SPD ile FDP’nin ayrı ayrı düzenleyeceği kongrelerde delegelerin, Yeşiller’de ise dijital ortamda tüm üyelerin onayına sunulacağı açıklandı. Almanya’nın yeni başbakanının 7-8 Aralık’ta seçilmesi öngörülürken, SPD’li Olaf Scholz’un 16 yıl sonra görevi bırakacak olan Angela Merkel’den boşalacak koltuğa oturması da kesinleşti. Scholz’un oluşturacağı kabinede 15 bakanlıktan 6’sında SPD’li, 5’inde Yeşiller’li ve 4’ünde de FDP’li politikacıların görev alması öngörüldü.
Yeni ‘A Takımı’ şekillenmeye başarken, Gerhard Schröder döneminde Federal Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Joschka Fischer’den yıllar sonra Yeşiller Eş Başkanı Annalena Baerbock’un aynı görevi üstleneceği belirtildi. FDP Genel Başkanı Christian Lindner’in Federal Maliye Bakanı (FDP), Yeşiller Eşbaşkanı Robert Habeck’in de ‘süper bakanlık’ olarak nitelenen ve yeni oluşturulan Federal Ekonomi ve İklim Korunması Bakanı (Yeşiller) olması öngörüldü. SPD’li Federal Çalışma ve Sosyal Bakanı Hubertus Heil’ın koltuğunu korumasına, FDP Genel Sekreteri Volker Wissing’in Federal Ulaştırma Bakanı ve parti arkadaşı Marco Buschmann’ın da Federal Adalet Bakanı olmasına kesin gözüyle bakıldığı belirtildi. Olaf Scholz’un danışmanlarından Wolfgang Schmidt’in Başbakanlık Dairesi Bakanı, SPD’li Klara Geywitz’in de Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı olması öngörüldü.

ENERJİ ALANINDA DEVRİM

SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşacak yeni koalisyon hükümetinin özellikle enerji politikasında köklü bir devrim hedeflediği açıklandı. Maden ve taş kömüründen enerji üretimine 2038 yılında değil, 2030 yılında son verilmesi karara bağlandı. Aynı zamanda Almanya genelinde tüketilen enerjinin 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması öngörüldü. Kara alanlarının yüzde 2’sinin, denizlerde de daha fazla alanların rüzgâr enerjisi üretimine açılması hedeflendi. Öte yandan ‘taze borç’ alınmaması, emeklilik yaşının yükseltilmesi konularında da uzlaşma sağlandı. Asgari saat ücretinin 12 euro 50 cent olması da karara bağlandı.

 

Almanya'da yeni koalisyon belli oldu! Başbakan Olaf Scholz olacak ile ilgili etiketler Almanya koalisyon hükümet anlaşma
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.