Almanya ve Türkiye arasında seyahat uyarısı kalkacak mı?

Resmi temaslarda bulunmak üzere Almanya'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı düzenledi. Seyahat uyarısıyla ilgili Maas, "Uyarı ailelerini ziyaret etmek isteyenler için değil" diye konuştu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Almanya'nın seyahat uyarısını gözden geçirmesi gerektiğini belirterek, "Alman dostlarımız da Türkiye'ye tatile gelmek istiyor" yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, çalışma ziyareti kapsamında bulunduğu Berlin'de Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Haiko Maas'ın açıklamalarından satır başları;

"5+5 görüşmeleri Libya açısından barış anlaşması sağlanması için ortak görüşleri paylaşıyoruz. Silahlanmayı iki tarafın da bırakması, silah ambargosunun uygulanması gerekiyor. Birçok ikili konuyu ele aldık. Birçok insanın yakından ilgi duyduğu turizm konusunu ele aldık. Corona krizi kapsamında nasıl güvenli bir turizmin ele alınabileceğini ele aldık. Almanya AB kapsamında ele almak istiyor, bizim için çok önemli. Ancak Avrupa genelinde görüş birliği sağlayabilirsek virüsün yayılmasını önleyebiliriz.

"SEYAHAT UYARISI AKRABALARINI ZİYARET ETMEK İSTEYENLER İÇİN DEĞİL"

Seyahat kısıtlamalarının kaldırılması açısından önemli bir adım atıldı. Bu bir adımdır, daha fazla adımlar da olacaktır. Verilere bakarak karar veriliyor ve pandeminin kontrol altına alınması gerekiyor. Almanya'da hem iç hem dışa yönetik risk bölgeleri dikkate alınmak zorundadır. iki haftalık aralarla bu konu sürekli incelenecek. Belli açılımların olmasını istiyoruz. Bugün birçok bilgi edindik, bizi çok mutlu ettik. Seyahat uyarısı akrabalarını ziyaret etmek isteyenler için değil, onlar rahatça yakınlarını ziyaret edebilirler.

AB'nin Türkiye ile olan ilişkilerini sürdürüyor olmaktan gurur duyuyorum. Çok teşekkür ediyorum."

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

Bakan Çavuşoğlu konuşmasında, Türkiye'nin güvenli ve sağlıklı bir ortamda Almanya'dan ve diğer ülkelerden gelecek misafirleri ağırlamaya hazır olduğunun ve tüm tedbirleri aldığının altını çizerek, tüm tesislerin, havaalanlarının ve transferler dahil tüm sürecin Alman firmalarca sertifika edildiğini ve denetiminin de onlar tarafından yapılacağını belirtti.

Halihazırda, 11 Haziran itibarıyla 8 şehre uçuşların başladığını ve turistlerin de yavaş yavaş Türkiye'ye gelmeye başladığını kaydeden Çavuşoğlu, "Önemli olan Almanya'nın bu seyahat uyarısını gözden geçirmesi gerekiyor. Objektif veriler çerçevesinde (gözden) geçirmesi lazım. Alman dostlarımız da Türkiye'ye tatile gelmek istiyor." diye konuştu.

Çavuşoğlu, sadece Türk sektörü için değil Alman turizm sektörü için de bu konunun çok önemli olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Objektif kriterler çerçevesinde değerlendirilmesi gerekiyor. Biz, son rakamları da bugün Heiko'ya verdik. Arkadaşlarımız da muhataplarına verecek. Objektif kriterler konulduğu zaman Türkiye'nin güvenli ülke listesinde olması lazım. Sağlık konusunda dünyada en iyilerden bir tanesi Almanya, bir tanesi de Türkiye."

"TURİSTLERİ ÜLKEMİDE HUZUR VE SAĞLIK İÇİNDE AĞIRLAYACAĞIZ"

Avrupa Birliği'nin (AB) listesinin de objektif kriterler çerçevesinde belirlenmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Hiçbir verinin olmadığı, şeffaflığın olmadığı bazı ülkeler bu listede var, Türkiye yok. Burada görüyoruz ki siyasi saiklerle karar alınmış. Bilimsel konularda, sağlık konularında siyasi saiklerde bir ülkenin lehine ya da aleyhine karar almak, bizleri yanıltabilir ve bizi yanlış yerlere götürebilir. Geçen sene 5 milyondan fazla Alman turisti ülkemizde ağırladık. Hepsi de büyük bir memnuniyetle Almanya'ya döndüler."

Türkiye'nin şeffaf ve güncellenmiş verileri herkesle paylaştığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Hepimiz için en önemli olan şey, insanlarımızın sağlığıdır. Bizim açımızdan Türk vatandaşıyla Almanya vatandaşının veya başka bir ülkenin vatandaşının arasında bir ayrım olamaz. Hepsinin sağlığı önemli ve bunu da temin etmek için tedbirlerimizi aldık, hazırız ve inşallah yakın zamanda Almanya'dan ve diğer ülkelerden de turistleri ülkemizde huzur ve sağlık içinde ağırlayacağız." ifadesini kullandı.

AA

Almanya ve Türkiye arasında seyahat uyarısı kalkacak mı? ile ilgili etiketler Almanya seyahat uyarısı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.