Almanya iş iklimi endeksi 6 ayın en düşük seviyesini gördü

Dört aydır düşüş eğilimi gösteren endeks Ekim ayı için 97,7 değeri ile altı ayın en düşük seviyesine geldi. Salgın vaka sayılarında artışın gözlenmesi ve hammadde tedarik sorunları düşüşte etkili olurken tüketiciler de artan fiyatlara karşı mesafeli davranıp hizmet sektöründe durulmaya yol açtı.

Münih bazlı Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFO) tarafından 9 bin civarı firmaya anket yöneltilerek oluşturulan Almanya iş iklimi güven endeksi, Eylül ayındaki değeri 98,9’dan 97,7 puana düştü. IFO’nun anket üzerine yaptığı değerlendirmeye göre inşaat sektöründe iyimser durum gözlenirken imalat ve hizmet sektörlerinde mevcut ekonomik durum ve önümüzdeki dönem için beklentilerde gerileme kaydedildi.

Kuruluş başkanı Clemens Fuest, tedarik sorunlarının şirketlere olumsuz yansıdığını ifade ederken bunun imalatta kapasite kullanımını düşürdüğünü ve ekonomik toparlanmayı geciktirdiğini aktardı.

Almanya ekonomisi pandemi nedeniyle uygulanan kısıtlamalardan dolayı yılın ilk çeyreğinde, bir önceki 4 aya kıyasla yüzde 2 küçülürken ikinci çeyrekte kısıtlamaların gevşemesi ile birlikte yüzde 1,6 büyümüştü.

EKONOMİK BÜYÜMEDE DURULMA GELECEK YILA DA TAŞABİLİR

İş iklimi endeksinin beklenenin altında kaydedilmesi ile beraber ülkenin önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarının 14 Ekim’de 2021 için büyüme beklentilerini düşürdüğünü açıklamasının ardından, Alman hükümetinin bu hafta içinde tahmini büyüme oranında revizyon yapması beklenip daha düşük bir değer açıklaması bekleniyor.

Almanya’da ekonomik görünüm hakkında yorum yapan analistler artan enerji ve gaz maliyetlerinin de imalatı olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. 2021 yılının son çeyreğinde ekonomik genişleme beklemeyen analistler, salgın dolayısıyla olası sosyal hayat kısıtlamalarının kış aylarında geri dönmesinin özellikle hizmet sektöründe yaratacağı yıpranmanın ekonomik durulmayı 2022 yılına taşıyacağından endişe ediyor.

 

Almanya iş iklimi endeksi 6 ayın en düşük seviyesini gördü ile ilgili etiketler Almanya güven endeksi beklenti anketi
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.