Almanya ihracatta üst üste ikinci ay gerileme yaşadı

Tedarik zincirinde darboğaz yaşanması dolayısıyla üretim için gerekli ara mal temininde yaşanan sorunlar, Almanya’nın toplam ihracatının Ağustos’tan sonra Eylül ayında da azalmasına sebep oldu.

Eylül ayında 117,8 milyar euro ihracat gerçekleştiren ülke bir önceki aya göre yüzde 0,7 düşüş kaydederken, bu gerileme ülkedeki federal istatistik kurumu Destatis’in 0,5 puan düşüş beklentisinden fazla oldu.

Eylül ayındaki düşüş Ağustos’ta gözlemlenen yüzde 0,8 oranındaki azalmayı takip ederken, ülkenin Mayıs 2020’den bu yana sürekli yükselen ihracat toplamı azalışını sürdürmüştü. Eylül de gerçekleştirilen ihracat, pandemi öncesi Şubat 2020 döneminde ölçümlenen değerin 0,3 puan altında kaydedildi.

İhracata kıyasla ithalat Eylül ayında yüzde 0,1 oranında artış ile 101,6 milyar euro hesaplandı. Bu veriler uyarınca ülkenin dış ticaret fazlası 16,2 milyar euro olarak gerçekleşirken, bu değer Eylül 2020’de ölçümlenen miktarın 3,8 milyar dolar gerisinde oldu. Bununla beraber hem toplam ihracat hem de toplam ithalat Eylül 2020’ye kıyasla yükseliş gösterdi.

Avrupa Birliği ülkeleri Almanya’nın hem ihracat hem de ithalatta ilk muhatabı adresi olurken, AB ülkeleri ihracatta yaklaşık 65 milyar euro pay sahibi olurken, ithalatın da 53,5 milyar euroluk kısmını üstlendi.

ABD’YE İHRACAT ARTARKEN ÇİN’E OLAN AZALDI

Açıklanan veriler uyarınca Almanya’nın Çin’e gerçekleştirdiği ihracat bir önceki yılın Eylül ayında nazaran yüzde 0,2 oranında 8,5 milyar euro azaldı. Aynı dönemler karşılaştırıldığında ise ABD’ye yapılan ihracat yüzde 16,2 artışla 10,8 milyar dolar olarak kaydedildi.

Ülkedeki sanayi sektörü, son zamanlardaki tedarik zinciri sorunları ve yükselen enerji maliyetlerinin yanı sıra geçtiğimiz haftalarda öne çıkan yarı iletken ürünlerde gözlemlenen arz sıkıntısıyla boğuşmak zorunda kalıyor.

Almanya ihracatta üst üste ikinci ay gerileme yaşadı ile ilgili etiketler Almanya İhracat tedarik zinciri
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.