Türkiye'ye silah 'satmayacaklarmış'

Türkiye'nin son dönemde Doğu Akdeniz'de aldığı kararlar Almanya'yı rahatsız etti. Libya ile varılan anlaşmadan rahatsızlık duyan Alman hükümeti, Türkiye'yi silah ambargosu ile tehdit etmeye kalktı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye'ye deniz kuvvetlerinde kullanılan araç ve teçhizat dışında, hiçbir silah satışına onay vermediklerini açıkladı.

Türkiye'nin Libya'daki savaşın seyrini değiştirmesi, Alman hükümetini rahatsız etti.

Libya'da meşru Serrac hükümetine desteğini belirterek tarafını ilk günden bu yana belli eden Türkiye, çeşitli ambargolara ve engellemelere karşı dik duruşundan taviz vermemekte kararlı.

ALMAN BAKAN: TÜRKİYE'YE SİLAH SATMIYORUZ

Son olarak Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, General Anzeiger gazetesine verdiği röportajda gelen bir soru üzerine Türkiye'ye silah satışına onay vermediklerini söyledi.

"Türkiye artık Almanya'dan silah temin edemiyor" diyen Maas, Ankara'nın çok sayıdaki silah ithalat talebine olumsuz yanıt verdiklerini söyleyerek, "Artık sadece deniz kuvvetlerinin kullandığı ürünleri veriyoruz" diye konuştu.

''TÜRKLERİN YAPTIKLARI BİZİM İÇİN KABUL EDİLEMEZ''

Dışişleri Bakanı Maas, Türkiye'nin NATO müttefiki olduğuna ve Türk Hükümeti'nin ittifakı savunan görevler üstlendiğine dikkat çekmekle birlikte, "Türkiye'nin Suriye savaşında yaptıkları bizim için kabul edilemez" dedi.

Alman bakan, Türkiye'ye muharip olarak kullanılabilecek silah satmama kararları hakkındaki değerlendirmesini, "Bir NATO müttefikine yönelik takınılan bu tutum, oldukça ileri bir adım" sözleriyle tamamladı.

AMBARGOLAR TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMİYOR

Türkiye'nin son yıllarda başlattığı yerli ve milli üretim hamlesiyle savunma sanayindeki yerlilik oranını yüzde 70'lere çıkardı. Türkiye, hem kara, deniz ve hava araçları ve sistemleri hemde alt sistemlerde kritik araç ve parçaların üretimini artık kendisi yapıyor.

Savunmada yurtdışına olan bağlılığını çok fazla alanda kıran Türkiye kendi İHA-SİHA ve helikopterini üretirken savaş uçağı için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'nin yaptığı operasyonlardan rahatsız olan Avrupa ve ABD yıllardır Türkiye'ye çeşitli ambargolar uyguluyordu ancak Türkiye'nin 'yerli hamlesi' bunu tamamen kırdı ve en sert ambargolar uygulansa bile operasyonlara aksaklık olmadan devam edildi.

Bunun en dikkat çeken örnekleri ise Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı Operasyonları...

Türkiye'ye silah 'satmayacaklarmış' ile ilgili etiketler Almanya Alman silah Türkiye Libya Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Bakan
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.