ALİJA; ilklerin dizisi...SuperHaber ÖZEL...

TRT’de yayınlanacak olan Alija (Aliya) dizisinin çekimleri Bosna Hersek’te devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde ilk basın toplantısı, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Üyesi Bakir İzetbegoviç’in katılımıyla Saraybosna Türkiye Büyükelçiliği’nde yapılan Alija dizisi ilkleriyle de dikkat çekiyor.

Yapımcılığını Sancak Medya’nın üstlendiği Alija, TRT’nin ilk büyük biyografik dizisi. Bosna Hersek’in kurucusu ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in 1944’ten 2003 yılına kadar olan hayatını drama olarak anlatan dizinin tamamı Bosna Hersek’te çekiliyor. Bu noktada da bir ilk.

fwef
Alija dizisi 6 bölüm, her bölüm 90 dakika ve senaryosu Ahmet Tezcan tarafından yazılıyor. 1986’dan beri sinema ve tv filmleri senaryosu yazan gazeteci Ahmet Tezcan, ilk kez bir yabancı devlet adamının biyografisini kaleme aldı.

fweoAfweggg

Bu dizi için 7 aydır Saraybosna’da yaşayan Ahmet Tezcan için Aliya İzzetbegoviç’in büyüdüğü mahallede bir ev tutuldu ve Tezcan Boşnak kültürünü insanını tanıyabilmek için komşularıyla ve esnafla sıkı ilişkiler kurdu. Eşi TV yönetmeni Nazmiye Tezcan ile birlikte senaryo çalışması yapan Ahmet Tezcan, ilk kez bir Boşnak yönetmen ile filme imza atıyor.

wefew_1
Alija dizisinin yönetmeni Ahmed İmamovic, Bosna Hersek’in gururu olarak kabul edilen bir yönetmen. Savaşın en çarpıcı filmlerinden Wellcome to Sarajevo filminde 1. Yardımcı Yönetmen olarak çalışmış olan İmamovic, Bosna Hersek Savaşı’nı anlatan 10 Minutes (10 Dakika) isimli kısa filmi ve yine savaşın insanlardaki etkisini etkileyici bir dille anlatan uzun metrajlı Belvedere (Taraça) filmiyle ödül almıştı. Go West adlı bir sinema filmi daha olan, Saraybosna Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapan Ahmed İmamovic de ilk defa bir dizi filme imza atıyor. Yine ilk defa oyuncu ve teknik ekip kadrosunun tamamı Türk olan bir dizinin yönetmenliğini yapan İmamovic bı noktada çok heyecanlı. Fakat ekiple hemen kaynaşan ünlü Boşnak yönetmen, son derece profesyonel bir yapımcı ve ekiple çalıştığını söyleyerek “Alija bütün dünyada gösterilecek evrensel bir film olacak” diyor.

fewkcIfjewg
Yapımcı Sancak Medya’nın ortaklarından Muhammed Hakan Sancaktutan da ilk defa bir dizi filme yapımcılık yapıyor. Üstelik bu ilk prodüksiyon Aliya İzzetbegoviç gibi bir büyük düşünür ve devlet adamının hikayesi. Her açıdan Sancak Medya için de pek çok ilkleri bir araya getiren bir proje.

7677-1_1
Aliya İzzetbegoviç’in gençliğini Hacettepe Üniversitesi Tiyatro Ana Sanat Dalı son sınıf öğrencisi Burak Poyraz canlandırıyor. Alija, Burak Poyraz’ın ilk büyük profesyonel işi, tiyatro dışında ilk defa sinema ve dizi dünyasına adım atıyor.Genç Aliya teklifini aldığında çok heyecanlandığını, aynı zamanda korktuğunu söyleyen Burak Poyraz, başarılı bir performans sergiledi ve yönetmen dışında Aliya İzzetbegoviç’in oğlu Boşnak Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegovic ile kızı Sabina Berberovic tarafından da çok beğenildi.

erkhwejfewf
Alija dizisinin müziklerinde ise Bosna Hersek’in iki büyük yıldız ismi var. Sevdalinkalar Aliya İzzetbegoviç’in arkadaşı Lejla Jusic tarafından seslendirilecek. Türkiye’de de gerek Sevdalinkaları, gerekse Türkçe seslendirdiği şarkılarla tanınan Lejla Jusic ilk defa bir Türk dizisinde yer alacak.

wejhfwefe
Dizinin müziklerini ise savaş yıllarında Mozart Konseri düzenleyerek uluslararası çapta bir projeye imza atmış, yönetmen Ahmed İmamovic gibi savaş gazisi Boşnak kahramanlardan olan, klarnet virtüözü kompozitör Emir Nuhamovic besteliyor. Nuhanovic de ilk kez bir dizi filmin müziklerini yapacak ve dostu olmakla gurur duyduğu Aliya İzzetbegoviç ile dizide de olsa yıllar sonra ilk kez bir araya gelecek.

wekhfwegg
Ve nihayet tamamı Bosna Hersek’te çekilen ilk Türk dizisi Alija. Bosna Hersekliler açısından çok ilginç bir proje. Şu ana kadar dizinin sadece ilk bölümünün çekiminde 1000’den fazla Boşnak figüran kostümlü olarak rol aldı.

fwekfjwg
Dizinin ilk bölümü Aliya İzzetbegoviç’in hayatının ilk 40 yılını anlatıyor. Saraybosna, Konjic, Tarcin, Travnik, Mostar gibi şehirlerde çekimleri yapılacak olan dizi, sadece Boşnakların değil Sırpların ve Hırvatların da merakla beklediği bir yapım oldu.

fwefef_1
Dizinin ilk tanıtım toplantısına Boşnak, Sırp ve Hırvat medyası yoğun ilgi gösterdi ve neredeyse her gün televizyonlar Alija dizisinden haber aktararak gelişmelere dair bilgiler aktarıyor.

fwewwkjfewg_1
Sancak Medya’dan alınan bilgilere göre, dizinin Ekim sonuna doğru Türkiye’de her iki Cumhurbaşkanı’nın da katılacağı bir toplantıda tanıtımı yapılacak ve yıl sonuna doğru TRT 1 ekranlarında seyirci ile buluşacak.

fweeekfewg
Dizi dışında Sancak Medya’nın sürpriz bir sinema filmi ile de Alija dizisini taçlandıracağını şimdiden söyleyelim.

qejhreee

ALİJA; ilklerin dizisi...SuperHaber ÖZEL... ile ilgili etiketler alija izzetbegoviç saraybosna burak poyraz ahmet tezcan ahmed imamovic lejla jusic emir nuhamovic
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.