Ali Mermer kimdir? Yeşilçam'ın fotoğrafçısı Ali Mermer neden öldü?

Yeşilçam’ın efsane fotoğrafçısı olarak bilinenn ella Fotoğrafçılık'ın kurucusu Ali Mermer, 92 yaşında hayatını kaybetti. Yeşilçam tarihine iz bırakan fotoğraflar çeken Mermer’in ölümü sevenlerini üzdü. Peki, Ali Mermer kimdir?

1960 ile 1990 yılları arasında Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Gönül Yazar, Gülşen Bubikoğlu, Sadri Alışık, Cüneyt Arkın, Kadir İnanır ve Yılmaz Köksal’ın da aralarında bulunduğu birçok ünlü ismin fotoğraflarını çeken, Bella Fotoğrafçılık'ın kurucusu Ali Mermer, 92 yaşında yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdi.

Ali Mermer Kimdir?

Kosova’nın Prizren kentinde dünyaya gelen Ali Mermer, küçük yaşlardan itibaren fotoğraf sanatına merak sarmıştı. Hırvatistan başkenti olan Zagreb kentinde fotoğrafçılığı 4 yılda ilerlettikten sonra 1954 yılında serbest göçmen olarak İstanbul’a gelmiştir.

Dönemin en ünlü isimlerinden Kemal Baysal’ın BAYSAL Fotoğraf Stüdyosunda laborant olarak işe başlamıştır. İçindeki öğrenme azmi ve hırsı sayesinde kısa sürede çok şey öğrenen Ali Mermer, 1957 yılında Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde İtalyanca ‘güzel’ anlamına gelen ‘BELLA’ fotoğraf stüdyosunu kurmuştur.

Ali Mermer kimdir? Yeşilçam'ın fotoğrafçısı Ali Mermer neden öldü?

Renkli fotoğrafçılık o yılların Türkiye’si için gerçekten de çok değerliydi. Münih’teki AGFA Film fabrikasından eleman getirerek 5 yıl kadar renkli fotoğraf üzerine çalışmalar yapan Mermer, kısa süre zaman dilimi içerisinde Yeşilçam’ın aranılan fotoğrafçısı haline gelirken, tarihi, kültürel, doğal, sanatsal ve turistik merkezlerini içeren fotoğraf, slayt ve kitap çalışmalarıyla da ülkenin tanıtımına katkı sağlamıştır.

1973 yılında dönemin ünlü yayınlarından “SİNEMA Dergisi”ni çıkaran Mermer, yaklaşık yarım asır boyunca Yeşilçam’ın renkli, büyülü, görkemli ve hüzünlü dönemlerine tanıklık etti ve bunları fotoğraflarıyla belgeledi.

1990 yılına kadar aktif çalışma hayatına devam eden Mermer daha sonrasında Antalya’ya yerleşti.

Ali Mermer kimdir? Yeşilçam'ın fotoğrafçısı Ali Mermer neden öldü? ile ilgili etiketler Yeşilçam Ali Mermer Yeşilçam Fotoğrafçısı
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.