Ali Koç'un tazminat eleştirisi doğru çıktı!

Ali Koç'un TFF Genel Kurulu'nda Fatih Terim'e ödenen tazminat ile ilgili yaptığı eleştiri çok konuşulmuştu. Taraflar arasındaki fesihin belgelerinin gün yüzüne çıkmasıyla Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un haklı olduğu ortaya çıktı. İşte Ali Koç'un eleştirdiği TFF ile Fatih Terim arasındaki tazminat krizinin perde arkası.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un 1 Haziran'daki TFF Genel Kurulu'nda kürsüden yaptığı konuşma spor gündemini sarsmıştı. Koç, söz konusu konuşmasında "Eski bir milli takım antrenörüyle yollar ayrıldı. Federasyonumuz ona tazminat ödemek zorunda kaldı. O tazminat kulüplerin parasıdır. Federasyonun yedek yönetim kurulu üyesi olan biriyle arasında geçen itilafın detayına girmeyeceğim, hepinizin bildiği konu. İş kanunları federasyonumuza, 6 gün içinde işten çıkarma ve tazminat vermeme imkanı sağlarken neden bunlar uygulanmadı, federasyonumuz niye tazminat vermek zorunda bırakıldı” dedi.

Koç, bu sözleriyle dönemin TFF yönetimini eleştirmesine karşın Galatasaray yönetimi ise tazminat ödenen teknik direktörü Fatih Terim'i savunmaya geçti. Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, "Büyük bir camianın başkanının bir kürsüde profesyonel çalışan için ulusun parası diyerek iş kanunuyla ilgili yorum yapmasına çok şaşırdım. Sözü edilen kişi teknik direktörümüz, futbolun 1 numarası. Kendisi de işveren, ben de işverenim. Bir kişinin iş akdini sonlandırırsanız, tazminat ödemek zorundasınız. Teknik direktörümüz de haklı olarak tazminatını istedi. Federasyon ödemeyi yapmayınca da mahkemeye başvurdu. Bu bedeli de almadı hocamız, Çocuk Esirgeme'ye bağışladı. Sanırım bu rahatsız etti insanları. Sayın Başkan Ali Koç, devletten sonra gelen en büyük işverenlerden birisi. Kendisi işini sonlandırdığı insanlara para ödemiyor mu? Türk adaleti gerekeni yapar" açıklamasını yaptı.

Asistanaliz.com'dan Ahmet Ercanlar'ın ortaya çıkardığı belgeler ile Fatih Terim ile federasyon arasında yapılan sözleşmenin şartları, federasyonun neden Fatih Terim'e tazminat ödemek zorunda kaldığı, Ali Koç'un yaptığı açıklamada kimleri hedef aldığı, hangi şartlar yerine getirilseydi, Terim'e tazminat ödenmezdi, Terim'e ne kadar tazminat ödendiği ve TFF'nin mahkemede ne kadar parayı ödemekten kurtulduğu gibi bir çok konuya cevap bulundu.

1 - İŞTE TFF İLE TERİM ARASINDA 15.11.2013 TARİHİNDE YAPILAN SÖZLEŞME

 Ali Koç'un tazminat eleştirisi doğru çıktı!

Ali Koç'un tazminat eleştirisi doğru çıktı! - Resim : 2

Ali Koç'un tazminat eleştirisi doğru çıktı! - Resim : 3

Yukarıdaki 3 belgede TFF ile Fatih Terim arasında yapılan sözleşmeyi görüyorsunuz. Terim'in yıllık alacağı, primleri, sorumlulukları, sözleşmenin süresi, nasıl uzayacağı detaylı bir şekilde sözleşmede yer alıyor.

2 - ŞİMDİ DE SÖZLEŞMEDE YER ALAN 'FESİH' BAŞLIKLI BÖLÜME GEÇELİM

Ali Koç'un tazminat eleştirisi doğru çıktı! - Resim : 4

Sözleşmenin 6. maddesinde fesih detayları yer alıyor. "Eğer sözleşmeyi Fatih Terim feshederse 1 milyon 450 bin Euro erken fesih tazminatını TFF'ye öder. Sözleşmeyi TFF fesh ederse 3.5 milyon Euro erken fesih tazminatı Fatih Terim'e öder" deniyor.

3 - TERİM'İN SÖZLEŞMESİ NASIL FESHEDİLDİ?

Fatih Terim, TFF ile 15.11.2013 tarihinde 5 yıllık sözleşme imzaladı. Terim 15.07.2017 tarihinde ise Selahattin Aydoğdu'nun (Dönemin TFF Yönetim Kurulu Yedek Üyesi ve Futbol Komitesi Üyesi) mekanını bastı ve kavga çıktı. Olay sonrası Aydoğdu bir basın açıklaması yaptı ve Terim'i dövdüğünü ifade etti.

4 - OLAY SONRASI NELER YAŞANDI, TFF OLAYA NASIL TEPKİ VERDİ?

Olaydan sonra TFF yönetimi, Terim'in yanında durdu ve birçok yönetim kurulu üyesi Terim'e göreve devam edeceğini belirtti.

Olaydan 4 gün sonra ise Fatih Terim basın açıklaması yaptı ve mekan basmasının doğru olduğunu, yine olsa yine yapacağını açıkladı.

İşte bu açıklamanın ardından TFF'nin Terim karşısındaki tavrı değişti. Terim'in mukavelesinin feshine karar verildi. Bu iş için de Ali Dürüst görevlendirildi.

Terim ile Ali Dürüst görüştü ve sözleşmenin TFF tarafından tek taraflı olarak feshedilmesi, 3.5 milyon Euro'luk erken fesih tazminatının da 3 taksitle ödenmesi konusunda anlaşıldı.

5 - SÖZLEŞME NE ZAMAN FESHEDİLDİ?

Terim'in sözleşmesi 26.07.2017 tarihinde 6. maddeye göre feshedildi. (Sözleşmenin 6. maddesinde 'Sözleşme TFF tarafından feshedilirse TFF, Fatih Terim'e 3.5 milyon Euro öder' diyor.)

6 - SÖZLEŞMENİN 6. MADDEDEN FESHEDİLMESİNİN ALTINDA KİMLERİN İMZASI VAR?

 Ali Koç'un tazminat eleştirisi doğru çıktı! - Resim : 5

Ali Koç'un tazminat eleştirisi doğru çıktı! - Resim : 6

7 - SÖZLEŞMENİN FESHİ SGK'YA NASIL BİLDİRİLDİ?

TFF, SGK'ya sigortalının işten ayrılışını bildirirken işten ayrılış nedeni olarak 4 nolu kodla bildirimde bulundu. (4 nolu kod, tazminat ödenerek iş akdinin feshidir.)

8 - İŞTE TFF'NİN FESİH BİLDİRİMİ

Ali Koç'un tazminat eleştirisi doğru çıktı! - Resim : 7

9 - SÖZLEŞMENİN 6. MADDEDEN, YANİ HAKLI NEDENLE TAZMİNAT VERİLEREK FESHEDİLDİĞİNİN DUYULMASI ÜZERİNE ORTALIK KARIŞTI

TFF'nin, Terim'n sözleşmesini 6. maddeden, yani 3.5 milyon Euro ödenmesi koşuluyla fesh ettiğinin duyulması üzerine ortalık karıştı. Gelen tepkiler sonrası Terim'e ödeme yapılmadı. Terim konuyu mahkemeye taşıdı. TFF, avukat Hüseyin Karaahmetoğlu'nun çalışmaları sonrası yaklaşık 20 milyon TL ödemek yerine Terim'e 5 milyon 180 bin TL ödedi. Terim de bu parayı almayıp Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağışladığını açıkladı.

10 - ALİ KOÇ NEYİ ELEŞTİRDİ?

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, TFF Genel Kurulu'nda, tazminat ödenen Fatih Terim'i değil, Terim'in sözleşmesini yanlış şekilde feshettiği gerekçesiyle dönemin TFF yönetim kurulunu eleştirdi. Koç, İş Kanunu'nun 26. maddesi işletilerek 6 iş günü içinde Terim'in sözleşmesinin feshedilebileceğini ve böylece tazminat ödenmesine de gerek kalmayacağını söyledi. Eğer Koç'un söylediği yolla sözleşme feshedilse TFF, Terim'e tazminat ödemek durumunda kalmayacaktı. Yani Koç'un eleştirisi tazminat ödenen Terim'e değil, hukuku doğru şekilde kullanmayan dönemin TFF yönetimineydi.

11 - TFF, TAZMİNAT ÖDEMEMEK İÇİN NE YAPMALIYDI?

TFF, 15.07.2017 tarihli olay sonrası Terim'i PFDK'ya sevk etse İş Kanunu'nun 26. maddesini işleterek 6 iş günü içinde Terim'e 'tazminat ödemeden' haklı nedenle sözleşmeyi feshedebilirdi.

12 - SONUÇ

Tüm bu belgeler ve bilgiler ışığında ortaya çıkan sonuç ise şu: Ali Koç'un da TFF Genel Kurulu'nda söylediği gibi dönemin TFF yönetim kurulunun yaptığı hata sebebiyle kulüplerin parası tazminat olarak ödenmek durumunda kalmış...

Ali Koç'un tazminat eleştirisi doğru çıktı! ile ilgili etiketler Fenerbahçe Galatasaray Türkiye Futbol Federasyonu Ali Koç Fatih Terim TFF
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.