Alevler içindeki Avustralya fotoğrafı gerçek mi?

Önceki gün NASA mahreçli bir fotoğraf dünyanın gündemine geldi. Gazetelerin manşetlerine çıkan, birçok haber bülteninde ilk haberler arasında yer alan fotoğrafta 4 aydır yangınlarla mücadele eden Avustralya'nın alevler içinde görülüyordu. Uzaydan çekildiği ileri sürülen dehşete düşüren fotoğrafın aslında bir grafik olduğu ortaya çıktı. Ancak bu sizi yanıltmasın. Orada görülen alevlerin işaret ettiği tüm yangınlar gerçek tek fark ise bunların 1 ay içinde yaşanmış olması...

Önceki gün gümdeme bir fotoğraf düştü. Fotoğrafın Avustralya’daki orman yangınlarını gösterdiği ve NASA tarafından çekildiği iddia edilmişti.

Teyit'in haberine göre binlerce kişi tarafından sosyal medyada yayılan fotoğrafa ilişkin bu iddia doğru değil. 

Alevler içindeki Avustralya fotoğrafı gerçek mi?

Çünkü görsel anlık bir fotoğrafı yansıtmıyor. Aslında Avustralya’da çıkan yangınlara dair bir aylık NASA uydu verilerinin derlenip üç boyutlu görselleştirilmesi ile elde edilerek elde edilmiş bir grafik. 

Alevler içindeki Avustralya fotoğrafı gerçek mi? - Resim : 2

Bir başka deyişle son bir ayda yaşanan yangınların bileşkesinden oluşturulmuş bir görsel var karşımızda.

Tabi bu Avustralya'da yaşanan yangın dehşetin büyüklüğünü hafifletmiyor. Onlarca insan ile yüzmilyonlarca canlının öldüğü, kanguru ve koala popülasyonuna büyük zarar veren ve milyonlarca hektar ormanı kül eden yangınlar tamamiyle gerçek.

Peki bu görsel kim tarafından nasıl hazırlandı? Cevap: Gerçeği ilk baştan Facebook hesabından açıklayan Anthony Hearsey. 

Alevler içindeki Avustralya fotoğrafı gerçek mi? - Resim : 3

UYDU GÖRÜNTÜSÜ DEĞİL, 3D GÖRSELLEŞTİRME
Teyit'in haberine göre görsel, fotoğrafçılık ve yaratıcı görüntüleme konusunda uzman bir yapımcı olan Anthony Hearsey’e ait. Hearsey, görseli Instagram ve Facebook hesabından paylaşırken, nasıl oluşturulduğu ile ilgili detayları da anlatıyor aslında. Görselin bu kadar viral hale geleceğinin farkında olmadığını belirten Hearsey, “lütfen okuyun” ibaresiyle paylaştığı detaylarda, üç boyutlu görselleştirme için 5 Aralık 2019 ve 5 Ocak 2020 tarihleri arasında NASA’nın FIRMS (yangınlarla ilgili uydu verileri) verilerinden yararlandığını belirtiyor.

Alevler içindeki Avustralya fotoğrafı gerçek mi? - Resim : 4

Hearsey'in açıklaması ile FIRMS’in verilerine gidip Avustralya kıtası için geriye dönük bir aylık tarama yapıldığında ortaya çıkan sonucun 3D görseldekilerle büyük ölçüde örtüştüğü görülüyor.

Alevler içindeki Avustralya fotoğrafı gerçek mi? ile ilgili etiketler Avustralya NASA fotoğraf orman yangınları
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.