Alevi dedesinden İmamoğlu'na cemevi tepkisi

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve İstanbul Küçükçekmece Garip Dede Cemevi'nin Dedesi Celal Fırat, CHP'li belediyelerin cemevlerini partinin arka bahçesine çevirmeye çalışmakla suçladı. İmamoğlu'nun Beylikdüzü belediye başkanıyken yarışma düzenlediği cemevi projesiye ilgili gelişmelere tepki gösteren Fırat, belediyenin cemevi yönetimini kendi kurduğu vakıf ve derneğe bağladığını belirterek İBB Başkanı'na "Bu şekilde cemevi yapacaksanız yapılmasın." sözleri ile tepkgi gösterdi.

Alevi Dernekleri Federasyonu'ndan İBB Başkanı İmamoğlu ve CHP'li belediyelere "İnancımızdan elinizi çekin" çağrısı geldi. 

Federasyonun Genel Başkanı ve İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Garip Dede Cemevi'nin Dedesi Celal Fırat, CHP'li belediyelerin Alevilerin inancı ve cemevlerine yönelik politikalarını eleştirerek "Beylikdüzü Belediye Başkanı (o dönemin) Sayın Ekrem İmamoğlu 'Beylikdüzü Cemevi ve Kültür Evi' mimari proje yarışması olarak düzenlenmişti. O bölgede yaşayan canlarımız cemevinin bittiğini ama belediye kendi bünyesinde vakıf ve dernek kurdurarak, tabir yerindeyse adeta kendine bir arka bahçe konumunda cemevi yarattıklarını söylüyorlar." dedi.

"CEMEVLERİNİ ARKA BAHÇE KONUMUNA GETİRDİLER"

"Şu soruyu bu konumda olan belediye başkanlarına sormak istiyorum, Belediye bünyesinde bir cami var mı? Elinizi cemevlerimizden ve inancımızdan çekin!" ifadelerini kullanan Fırat, "Son dönemlerde CHP’li belediyeler cemevleri yapmaya başladılar. Fakat bu belediyeler yaptıkları cemevlerini Alevilere teslim etmekten çok kendi belediyelerine ve ilçe seçimlerinde etken olabilmek için oradaki gücü kendi arkasına almak için adeta tabir yerindeyse arka bahçe konumuna getirdi dönüştürdü. Bunu biz Alevilerin itikatine, inancına, gelenek, göreneklerine büyük bir saygısızlık olarak görüyorum. Bu doğru bir yaklaşım değil." diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun cemevleri yaptıracağı yönünde bir açıklaması olduğuna dikkat çeken Fırat, “Evet Sayın İmamoğlu Beylikdüzü’ne bir cemevi yaptırdı. Şimdi oradaki selefi olan belediye başkanı Sayın Çalık, orayı adeta kendi arka bahçesi konumuna getiriyor. Cemevinin başına kendisi de Alevi olan bir başkan yardımcısı atayarak adeta bir arka bahçe yaratıyor” dedi.

"CEM'E GİRMEZLER, SİYASET YAPMAK İÇİN ORADALAR"

CHP’li belediyelerin cemevleri yönetimlerine atadıkları kişilerin de Alevi olduklarını ancak bu kişilerin Aleviliği bilmediğini ilere süren Fırat, "Yönetim belirlenirken kendine bağlı ve emirlerinden çıkmayan kişileri belirliyorlar. Sadece Aleviler ama Alevilikle ilgili en ufak bir bilgileri yok. Cem'e girmezler, sadece orada siyaset yapmak için varlar. Bu da onların işine geliyor." ifadelerini kullandı.

Fırat, İmamoğlu'na seslenerek benzer şekilde cemevi yapılacaksa istemediklerini vurguladı. Fırat sözlerine şöyle devam etti. 

"Bu şekilde yapacaksa biz kesinlikle yapılması tarafı değiliz. Aleviler ihtiyaç duyduğu yerde cemevlerini de yaparlar. Bunun örnekleri var. Lütfen bizden, inancımızdan itikatimizden ellerini çeksinler"

Bu konuda itiraz ettikleri için farklı örgütler olmasından faydalanarak CHP'li belediyelerin yaptıkları cemevlerini "Hanginize verelim?" söyleminde bulunduklarını belirten Fırat, "Oysa ki kurullarımız var. Federasyonlarımız ile bu sorun çözülebilir ama çözüm üretmek istemiyorlar bu işin rantını yiyorlar" diye konuştu.

Celal Fırat CHP yönetimine  seslenerek "Cemevleri arka bahçeniz değildir, cemevlerinden elinizi çekin. Yoksa farklı bir tavır takınırız." ifadesini kullandı.

Alevi dedesinden İmamoğlu'na cemevi tepkisi ile ilgili etiketler İBB Beylikdüzü CHP Ekrem İmamoğlu Alevi dedesi cemevi Celal Fırat
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.