Akrep Sokmasına ne iyi gelir? Anında ilk yardım nasıl yapılır?

Akrep sokmasına ne iyi gelir, akrep sokmasına anında ilk yardım nasıl yapılır sorularına yanıt haberimizde. İşte Akrep sokması belirtileri ve detaylar...

Akrep sokmasına ne iyi gelir, akrep sokması belirtileri vatandaşlar tarafından araştırmalara başladı. İşte detaylar...

AKREP SOKMASINA NE İYİ GELİR?

Çoğunlukla akrep ısırması tıbbi tedaviyi gerektirmez. Ancak semptomlar şiddetli ise, bir hastaneye gitmek gerekebilir. Ağrıyı tedavi etmek için damardan (intravenöz olarak) ilaç verilebilir. Semptomların ilerlemesini önlemek ve kontrol etmek amacıyla, semptomatik destek tedavi ve antivenom tedavisini verilebilir. Antivenom, semptomlar gelişmeden önce verilirse daha fazla etkisini gösterir. Bu nedenle hastanelere uzak, kırsal kesimlerdeki acil servislerde önleyici olması tedavi için ilk olarak antivenom(panzehir) verilir. Bunların yanı sıra doktorun uygulayacağı akrep sokması tedavisi konusunda belirleyici olan kriter, zehrin kendisinden ziyade alerjik bir reaksiyondan kaynaklı belirli semptomlara neden olması ve semptomların şiddetinin ne kadar olduğudur.

Image title

AKREP SOKMASINA ANINDA İLK YARDIM NASIL YAPILIR?

Akrep sokması ilk müdahale olarak, yaranın yumuşak bir sabun ve su ile temizlenmesi gerekir. Akrebin soktuğu bölgeye buz yardımıyla kompres uygulanarak o bölgenin serin tutulması sağlanmalıdır. Bu işlem, şişliğin hafifletilmesinin yanı sıra ağrıların azaltılmasına da yardımcı olabilir. Yutmada güçlük yaşanıyorsa, sıvı veya katı yiyeceklerin tüketilmemesi önerilir. Gerekli durumlarda ağrı kesiciye başvurulabilir. Bunların yanı sıra etkin bir akrep sokması ilk yardım müdahalesi için, akrebin uzaklaştırıldığından emin olduktan sonra akrebin ne renk olduğunu hatırlamaya çalışmak ya da mümkünse bir telefon yardımıyla fotoğrafının çekilmesi gerekir. Bu akrebin zehirli olup olmadığı konusunda doktora bilgi vermeye yardımcı olur. Akrebi yakalayıp kapalı bir poşete koymaya çalışmak yanlış bir fikirdir. Çünkü bu ikinci kez akrep ısırması ile karşılaşmaya neden olabilir.

 Akrep Sokması Belirtileri


Akrep sokması belirtileri, o bölgede meydana gelen bazı semptomlarla anlaşılabilir. Akrebin soktuğu bölgede, şiddetli ağrı, uyuşma ve karıncalanma, hafif şişlik ve sıcaklık gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra genellikle çocuklarda görülen semptomlara bakıldığında, nefes almada zorluk, istemsiz baş, boyun ve göz hareketleri, terleme, mide bulantısı ve kusma, kalp atışının hızlanması (taşikardi), tansiyonun yükselmesi ve huzursuzluk hali gibi durumlar görülebilir. Ayrıca akrepler tarafından bir kere sokulan insanların, daha sonraki sokmalarda alerjik reaksiyon yaşamaları mümkün hale gelebilir. Bu sokmalar, ağır alerjik reaksiyonların neden olduğu anafilaksi adı verilen ve hayatı tehdit eden bir duruma neden olacak kadar şiddetli olabilir. Bu vakalardaki belirti ve semptomlar; kurdeşen, nefes darlığı, bulantı ve kusmayı içerebilir.

 

Akrep Sokmasına ne iyi gelir? Anında ilk yardım nasıl yapılır? ile ilgili etiketler sağlık akrep sokmasına ne iyi gelir
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.