Akkuyu Nükleer Enerji Santrali temel atma töreni yapıldı!

Vatandaşlarımız Akkuyu Nükleer Enerji Santrali temel atma törenini canlı izlemek istiyor. Türkiye-Rusya ilişkilerinde önemli bir gün yaşanıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile temaslarda bulunacak. Öğlen saatlerinde Külliye'ye gelecek olan Putin ile Erdoğan, tele-konferans yoluyla Akkuyu Nükleer Santrali’nin temel atma törenine katılacak. Temel atma törenini canlı izlemek için detayları sitemizden bulabilirsiniz.

Vatandaşlarımız Akkuyu Nükleer Enerji Santrali temel atma törenini canlı izlemek istiyor. Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün Twitter üzerinden paylaştığı mesajda; “Yarın, Rusya Devlet Başkanı, kıymetli dostum Vladimir Putin ile birlikte Türkiye’nin ve Türk-Rus ilişkilerinin geleceği için önemli bir adım olan 20 milyar dolarlık dev yatırım Akkuyu Nükleer Santrali’nin temellerini atacağız” ifadelerini kullandı. Vatandaşlarımız ise temel atma törenini canlı izlemek istiyor... Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Akkuyu_Nkleer_Enerji_Santrali_temel_atma_treni_canl_izleds

TEMEL ATMA TÖRENİNE PUTİN DE KATILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Külliye'de bir araya gelecek. Görüşmenin gündeminde Rusya'dan alınacak olan S-400 hava savunma sistemleri ve Akkuyu Nükleer Santrali'nin temel atım töreni de olacak. Putin öğlen saat 15:00'te Külliye'ye gelecek ve iki lider akşam 19:30'da resmi akşam yemeğine oturacaklar. Erdoğan ve Putin en az 6 saat kritik gündem maddeleri hakkında görüş alışverişinde bulunacak.

Türkiye-Rusya ilişkilerinde önemli bir gün yaşanıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile temaslarda bulunacak. Öğlen saatlerinde Külliye'ye gelecek olan Putin ile Erdoğan, tele-konferans yoluyla Akkuyu Nükleer Santrali’nin temel atma törenine katılacak.

Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün Twitter üzerinden paylaştığı mesajda; “Yarın, Rusya Devlet Başkanı, kıymetli dostum Vladimir Putin ile birlikte Türkiye’nin ve Türk-Rus ilişkilerinin geleceği için önemli bir adım olan 20 milyar dolarlık dev yatırım Akkuyu Nükleer Santrali’nin temellerini atacağız” ifadelerini kullandı.

TÜRK AKIMI PROJESİ

İki ülkenin işbirliği yaptığı bir diğer enerji projesi ise Türk Akımı Doğal Gaz Boru Hattı projesi. İnşasına gecikmeli de olsa geçen yıl başlanan ve Rusya’nın doğal gazını Karadeniz üzerinden Türkiye’ye, oradan da Avrupa’ya ulaştırması planlanan 7 milyar euroluk hattın 2019 yılı sonunda hizmete girmesi bekleniyor.

Boru hattının inşasını Rus enerji devi Gazprom üstlenmişti. Ancak en son Türkiye'nin boru hattının karadaki kısmının inşası için Gazprom’a gerekli izinleri henüz vermediği ve bunun hattın inşasını geciktirebileceği gündeme geldi. Rus Enerji Bakanı Novak projenin ikinci hattı için çok sayıda ülkeyle görüşmelerin devam ettiğini ve doğalgazın alıcılarıyla ticari görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

S-400 ANLAŞMASI DA MASADA

Görüşmenin gündemlerinden biri de Rusya-Türkiye arasında varılan S-400 füze savunma sistemleri anlaşması olacak.

Rusya ve Türkiye geçen 2017 yılının Aralık ayında, hava savunma sistemi S-400 füzelerinin 2020’nin ilk çeyreğinde teslim edilmesi konusunda uzlaştıklarını duyurmuştu. Türkiye S-400 sistemi için Rusya’ya 2,5 milyar dolar ödeyecek. Rusya Dışişleri Bakan Sergey Lavrov geçen ay Türkiye’nin satın aldığı S-400 füzelerinin teslimatını hızlandıracaklarını açıkladı.

Öte yandan iki liderin, Türkiye’nin Suriye’de terör unsurlarına yönelik yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı ve bölgedeki işbirliği hakkında da görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre iki liderin programı şu şekilde;

15:00 Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Resmi Karşılama Töreni

15:15 Video Konferans Yoluyla Akkuyu Nükleer Santrali Temel Atma Töreni

16:00 Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Başbaşa Görüşme

17:00 Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı

18:00 Anlaşmaların İmza Töreni ve Ortak Basın Toplantısı

19:30 Resmi Akşam Yemeği

ERDOĞAN-PUTİN-RUHANİ BİR ARAYA GELECEK

Öte yandan 4 Nisan Çarşamba günü de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Suriye gündemiyle bir araya gelecek.

DÜNYADA NÜKLEER ENERJİ

31 ülkede toplam 444 nükleer reaktör işletmede bulunmaktadır. Aralarında daha önce nükleer güç santrali bulunmayan Birleşik Arap Emirliği’nin de bulunduğu 16 ülkede ise hali hazırda toplam 64 santralin inşası devam etmektedir. 2023 yılına kadar 164 yeni nükleer reaktör yapılması planlanmıştır.

99 santralle dünyanın en fazla nükleer santraline sahip bulunan ABD, elektrik üretiminin % 20’sini nükleer enerjiden elde etmektedir. 58 nükleer reaktörün üretimde olduğu Fransa ise % 77’sini, 35 nükleer reaktörün üretime devam ettiği 8 reaktörün ise inşa halinde bulunduğu Rusya elektrik üretiminin % 19’unu, 3 reaktörün inşaat aşamasında 25 reaktörün ise işletmede olduğu Güney Kore % 30’unu nükleer santrallerden elde etmektedir. 33 nükleer reaktöre sahip Çin ise ileri ki yıllarda gerçekleşecek elektrik enerji talebini karşılamak için 22 nükleer reaktörün inşasına başlamıştır.

Petrol ve doğalgaz zengini ülkelerde bile nükleer güç santrali bulunmaktadır. Örneğin, ABD, Kanada, İngiltere, Rusya ve Meksika gibi petrol zengini ülkeler, İran ve Rusya gibi doğalgaz zengini ülkeler elektrik enerjisi üretim portföyüne nükleer enerjiyi de dâhil etmişlerdir.

Ayrıca, petrol rezervi bakımından dünya 5 incisi, doğalgaz rezervi bakımından da dünya 9 uncusu olan Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore ile 4 ünitelik santralin kurulumu için anlaşma imzalamıştır. Şuanda ilk ünitenin inşası devam etmektedir.

Fukuşima sonrasında Almanya ömrü dolan 9 santralini kapatmış olup 8 santral faaliyetini halen işletme halindedir. Ancak, bu politik karar sonucunda Almanya elektrik ihtiyacını karşılamak için Fransa ve Çek Cumhuriyeti’nden elektrik ithal etmektedir.

Japonya, Fukuşima kazası nedeniyle kapattığı nükleer santrallerden dolayı ortaya çıkan elektrik açığını karşılamak için yıllık 40 milyar dolara yakın ilave enerji kaynakları ithal etmek zorunda kalmıştır. Nihayetinde, Japonya 17 nükleer güç santralini yeniden açma sürecini başlatmıştır.

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali temel atma töreni yapıldı! ile ilgili etiketler canlı izle akkuyu nükleer enerji santrali temel atma töreni temel atma töreni canlı izle
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.