Akın İpek'in Koza Altın hilesi belgelendi 

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yardım ettiği gerekçesiyle şirketlerine kayyum atanan ve yurtdışına kaçan Akın İpek, Koza Altın’ın Maden Tesisi inşaatını düzmece ihaleyle kendi şirketi İK Akademi’ye verdi. 

Sabah'ın haberine göre, Akın İpek ve kardeşi Cafer Tekin İpek'in Kayseri Himmetdede Maden Tesisi inşaasında yapılan usulsüz ve hileli ihaleyle işi nasıl kendi şirketlerine verdiklerini, tesis inşaatı yapacak firmanın haksız kazançları nasıl cebe attığını, borsaya açık şirketin mal varlığına nasıl çöküldüğünü anlatan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) raporuna ulaştı.

KURGU İHALE YAPTILAR

Akın İpek ve kardeşi, 2012'de Koza Altın'ın Himmetdede Maden Tesisi'nin inşaası için ihale açtı. İhaleye kağıt üzerinde 4 firma (Ender Mühendislik, İlci İnşaat, Lotus İnşaat ve İK Akademi) davet edildi. Teklifler yazılı yapılmadığı gibi gönderilen ve gelen yazılarda şirketlerin unvanları hatta kaşeleri bile yer almadı.

Hileli ihaleyle tesis yapım işi 130 milyon dolar artı KDV teklif eden İpek Üniversitesi'nin şirketi İK Akademi'ye verildi. İK Akademi sözleşmeyi Ağustos 2012'de yapmasına rağmen daha iş yapmadan Koza Altın'ın paralarını kendi kasasına aktarmaya başladı.

İK Akademi'ye hak ediş avansları temmuz ayından itibaren ödenmeye başladı. Sözleşmeye göre avans ödemesi için teminat mektubu istenmesi gerekirken Akın İpek yavru şirketi İK Akademi'ye göz yumdu ve çek verdirerek işi kapattı. Böylece, işin mali riskini de Koza Altın'a yükledi.

ANAHTAR TESLİM ŞAŞTI

Ne mali ne de teknik yeterliliği olan İK Akademi'nin maden tesisini 'anahtar teslim' Koza Altın'a vermesi gerekiyordu. Ancak şirket, tesis inşaatının mühendislik, satın alma ve imalat işlerini Koza Altın'a yıktı. Böylece buradaki harcamalardan yırttı, hiçbir faaliyette bulunmamasına rağmen bu işlerin paralarını da cebe attı.

DEFTERLER TEZGAHI ELE VERDİ

SPK uzmanlarının İK Akademi'nin muhasebe defterlerinde yaptığı incelemeler, bilinçli ve kasıtlı şekilde kurulan aktarım tezgâhını ele verdi. İK Akademi'ye 97 milyon 698 milyon dolar hak ediş ödendi. Bu rakam avans bakiyeyle (Koza Altın'ın İK Akademi'den 18 milyon 861 bin dolar) birlikte 116 milyon 559 bin dolara çıktı. Muhasebe kayıtlarında işin maliyeti 49 milyon 279 bin dolar olarak yer aldı.

Akın İpek, Koza Altın'ın mal varlığını ve sermayesini hortumlamakla suçlanıyor. Koza Altın'daki bu vurgun, şirketin dolaylı ortağı olduğu İpek Enerji ve Koza Anadolu Metal'i de etkiledi.

SUÇ DUYURUSU YAPILDI

SPK, halka açık Koza Altın'ı zarara uğratan, şirketin küçük yatırımcılarını mağdur eden Akın İpek ve Cafer Tekin İpek ile İK Akademi yöneticileri Ali Serdar Hasırcıoğlu ve Şaban Aksöyek hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. İpek ailesi, örtülü kazanç aktarımı, görevi kötüye kullanmak ve sahtecilikle suçlanıyor.

KOZA'NIN PARASIYLA ÜNİVERSİTE

Borsaya açık şirketin mal varlığını ve sermayesini hileli yolla İK Akademi'ye aktaran Akın İpek'in bu parayla İpek Üniversitesi'ni tamamlatmaya çalıştığı da rapora girdi. SPK, İK Akademi'nin finansman kaynaklarından örtülü kazancın üniversiteyi fonlamak için kullanıldığını tespit etti.

FİRMA FARKLI TEKLİF AYNI

İhale sürecini araştıran SPK uzmanları, firmaların fiyat tekliflerini inceledi. Olağandışılıklar tek tek saptandı. Tamamı tek elden çıkmış gibi iki şirketin de kalem kalem işlere aynı fiyatı verdiği tespit edildi.

İK AKADEMİ İPEK'İN YAVRUSU

İK Akademi'nin yüzde 100'ü İpek Üniversitesi'nin kurucu vakfına ait. Şirketin eski adı Koza İpek Madencilik. 2012 başında adı İK Akademi oluyor. Hiçbir iş bitirme belgesi olmadan, milyon dolarlık ihaleyi alıyor. İşi aldığında şirkette jeoloji ve maden mühendisi bile yoktu.

KALEM KALEM HİLELİ KAZANÇ

İK Akademi'ye ödenen toplam tutar ($): 116.559.689
Hakedişler ($): 97.698.437
Avans bakiye tutarı ($): 18.861.252
Toplam maliyet ($): 49.279.712
Kazanç ($): 67.279.977 (Bu para Koza Altın'ın o dönemki mevduat faizi eklendiğinde 70 milyon dolar)

Akın İpek'in Koza Altın hilesi belgelendi  ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

Sidney'de ayin sırasında kan donduran olay! Gazze ile ilgili vaaz veren piskopos bıçaklandı...

Avusturalya’nın Sidney kenti yakınlarında vaaz veren piskopos, Gazze’deki deneyimlerini anlatıp, Gazze’de küçük çocukların öldürülmemesi gerektiğini belirtirken bıçaklı saldırıya uğradı. O anlar saniye saniye YouTube'da canlı yayınlandı.