Akılları uçuran yatırım: Sasa’dan 20 milyar dolarlık yatırım geliyor!

Dünyanın en büyük halı üreticisi, Sasa’nın sahibi Erdemoğlu Holding, tarihi yatırıma hazırlanıyor. Haziran ayında Adana-Yumurtalık’ta 4 milyon metrekare araziyi alan Erdemoğlu, arazi büyüklüğünü 10 milyon metrekareye çıkararak 20 milyar dolara rafineri kuracak. Holding Başkanı İbrahim Erdemoğlu, SüperHaber’e, “Türkiye’nin ithal etmek zorunda olduğu tüm hammaddeyi üreteceğiz. İthalata giden milyarlarca dolar, ülkede kalacak” dedi.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2017’de gazetecilere verdiği iftar yemeğinde, "Bugün bir vatandaş benimle görüşmeye geldi. Bir fabrika satın almış. 3.5 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyormuş. Bana, 'yeni fabrikamızın açılışını siz yapar mısınız' diye sordu. Tabii bu soru beni uçuruyor. İş adamımıza dedim ki 'gökten ne yağar ki, yer kabul etmez...” diye bahsettiği işadamı Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, tarihi bir yatırıma hazırlanıyor. 2017’de bahsedilen 3.5 milyar dolarlık yatırımı revize eden Erdemoğlu, bu miktarı 20 milyar dolara çıkardı. Projede ilk kazma yıl sonunda vurulacak. Sabancı Holding’in satışa çıkardığı ve yabancıların talip olduğu Sasa’nın çoğunluk hissesini alan İbrahim Erdemoğlu, Türkiye’yi dünyanın polyester merkezi yapacak yatırımın detaylarını SuperHaber’e anlattı.

Sasa, daha önce Özelleştirme İdaresi'nin düzenlediği ihalede en yüksek teklifi verdiği Hazine arsası için onay aldı.

 

Haziran ayında Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre Adana'nın Yumurtalık ilçesi Akyuva, Demirtaş ve Hunutlu mahallelerinde yer alan 116 adet parselin/hissenin toplamı 4,06 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmazlar ve bu taşınmazlar üzerinde bulunan yapıların 2,14 milyar TL ile en yüksek teklifi veren Sasa'ya satılmasına karar verildi. İbrahim Erdemoğlu, arazi büyüklüğünü 10 milyon metrekareye çıkarmak için yeni alımlar yapılacağını ve yılsonuna doğru 20 milyar dolarlık yatırıma başlayacaklarını söyledi. Türkiye’nin şu anda ithal etmek zorunda olduğu tüm ana hammadde ürünlerinin üretimine odaklanma kararı aldıklarını söyleyen Erdemoğlu, “Artık stratejik yatırımlara odaklandık. Bu yatırım için inşaata hızla başlama kararlığında olduğumuzu bakanlığa da ilettik. 10 yıllık bir proje. Bu yatırım tam anlamıyla hayata geçtiğinde Türkiye'nin 8 milyar dolarlık cari açığını önleyecek bir projeden bahsediyorum. Tesiste PTA, propilen glikol, PVC ve bir de çocuk bezlerinde kullanılan ve ıslaklığı önleyen hammaddeler olacak” dedi.

Bir yandan Sasa’da yatırımlar devam ederken bir yandan da yeni projeye odaklandıklarını söyleyen Erdemoğlu, arsa alımlarını hızlı bir şekilde tamamlayarak yatırıma başlayacaklarını söyledi.

Erdemoğlu, “Hedefimiz halıda nasıl Türkiye'yi merkez yaptıysak, polyester alanında da Türkiye'yi bölgenin üssü yapacağız” dedi.

Akılları uçuran yatırım: Sasa’dan 20 milyar dolarlık yatırım geliyor!

Soldan sağa Ali Erdemoğlu, İbrahim Erdemoğlu

Erdemoğlu Türkiye’de en zengin 10 Türk arasında

Dünyanın en zengin insanlarının açıklandığı 2021 listesinde 2 bin 674 kişinin bulunurken İbrahim Erdemoğlu 1580’inci kardeşi Ali Erdemoğlu ise 1750’inci sırada yer aldı. Türkiye sıralamasında ise İbrahim Erdemoğlu 2 milyar dolarlık serveti ile 7. sırada yer alırken, Ali Erdemoğlu ise 1,8 milyar dolarlık servetiyle  9. sırada yer aldı. İbrahim Erdemoğlu ve kardeşi Ali Erdemoğlu, halılarda kullanılan malzemelerin başlıca üreticisi olan SASA’nın %75’inin birlikte sahibi. İlk başta SASA’nın %51 hissesini 102 milyon dolar bedelle satın aldılar. Ardından halka açık şirketteki hisselerini artırdılar. Erdemoğlu kardeşlere ait Erdemoğlu Holding, ayrıca iki özel şirket olan Merinos Halı ve Dinarsu Halı’ya sahip. 1970 yılında babaları Mehmet Erdemoğlu, aile üyeleri ile birlikte iki halı dokuma tezgahından oluşan Merinos Halı işletmesini başlattı. Günümüzde Erdemoğlu Holding Türkiye ve Rusya’da sekiz lokasyonda üretim tesislerine sahip dünyanın en büyük halı üreticisi konumuna geldi.

Akılları uçuran yatırım: Sasa’dan 20 milyar dolarlık yatırım geliyor! ile ilgili etiketler Türkiye Erdoğan sasa yatırım Erdemoğlu Erdemoğlu Holding
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.