Bitti mi?

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Türkiye’ye gelince yoğun ve değişen bir gündemin içine düştüm.

Önce MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli Partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yerel seçimlerde ittifak olmayacağını, her seçim bölgesinde kendi adayları ile seçime gireceklerini çok sert bir tonda belirtti. Yerel seçimlerde de işbirliği fikrini ilk ortaya atan kişi olan Bahçeli’nin bu yeni pozisyonu ilanı bir anda para piyasalarını bile etkiledi. Dolar ve Euro karşısında TL yine yukarı doğru hareket etti.

Sadece yerel seçim ittifakının olmayacağı ile kalmadı eleştirileri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin. Af ve andımız konusunda AK Parti’nin tavrı üzerine de yine kanaatlerini çok sert bir dille belirtti.

Bahçeli’den hemen sonra AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Ergogan’da ‘madem öyle, herkes kendi yoluna!’ dedi. Ayrıca Bahçeli’nin eleştirdiği Bekir Bozdağ’a sahip çıktı.

Ancak her iki lider de özellikle Cumhur ittifakının devam ettiğinin altını çizdiler. Bu teminat para piyasalarını normalleştirdi.

Esas fırtına bundan sonra koptu. ‘Emeklilikte yaşa takılanlar’ konusu ile ilgili İYİ Parti’nin verdiği araştırma komisyonu kurulması önergesinin CHP, HDP ve MHP’nin desteği ile geçtiği haberi bir anda gündemi yeni bir yere taşıdı.

Tam bu işte bir yanlışlık olmalı, Devlet Bey kesinlikle içinde HDP geçen bir şeye evet dedirtmez, kimse buradan özel bir mana çıkarmasın derken tam da düşündüğüm gibi bir gelişme oldu. O günkü oturumda Grup Başkanvekili olarak görev yapan benim fakülte yıllarından dönem ve yurt arkadaşım Erhan Usta’nın bu görevinden alındığı haberi geldi. Şaşırmadım. Üzüldüm. Erhan Usta gerçekten çok nitelikli ve çalışkan bir arkadaşımdır. Ancak grup başkan vekili olarak, vekalet ettiği Grup Başkanı Devlet Bey’in hassasiyetini bilmesi, hesaba katması ve özellikle ‘Cumhur ittifakı devam ediyor’ cümlesini dikkate alması lazım idi.

Aslında Erhan Usta gibi çalışkanlığı, bilgi birikimi, deneyimi ve şahsiyeti ile Devlet Bey’in de çok takdir ettiği bir ismin bile tereddütsüz görevini bırakmasının istenmesi MHP’nin Cumhur ittifakına ne kadar büyük bir önem ve değer verdiğinin göstergesidir.

Gelelim yerel seçimde işbirliği olmaması konusuna. İki parti içinde işbirliğinin getirisi yüksek olacaktı. Öyle birilerinin dediği gibi sadece MHP değil AK Parti de bu işten karlı çıkacaktı. Hatta AK Parti çok daha karlı çıkacaktı. Ancak birilerinin bireysel hesapları, tercihleri, kompleksleri ittifakı torpilledi. Seçim sonuçları ortaya çıkınca elbette bu konuya yeniden dönecek ve konuşacağız. Ancak ülkenin geleceğini kişisel hesaplarına kurban edenlerin o gün geldiğinde de yine herkesten çok konuşacağını şimdiden görür gibiyim.

Ankara Büyükşehir adaylığı konusunda MHP’nin ‘yetkili ağızlarından’ diye aktarılan haberin bence doğruluk içermediğini de ifade etmeliyim. Sayın Gökçek Ankara’ya büyük hizmetleri olan bir Başkandır. Saygın bir isimdir. Ama MHP pek çok nedenle en çok da siyasi nezaket gereği böyle bir yola girmez. Devlet Bey’in tarzına ve tavrına böyle bir davranış uymaz.

Diğer Yazıları