AK Parti, bekçiler konusunda güvence verdi

AK Parti Milletvekili Celalettin Güvenç, bekçilere verilen yetkilere ilişkin gelen eleştirilere yanıt verdi. Güvenç, bekçilerin keyfi üst araması yapmalarının mümkün olmadığını aktardı.

Dün TBMM komisyonundan geçen ve bekçilere çeşitli yetkiler veren kanun teklifi, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

CHP'li bazı isimler, söz konusu yetkilerin polis yetkileri olduğunu belirtip, kanun teklifine karşı çıktı. Söz konusu iddialara ilişkin olarak, AK Parti Milletvekili Celalettin Güvenç, Habertürk'te gazeteci Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtladı. 

İşte Güvenç'in bekçilik tartışmaları hakkında yaptığı açıkamalardan satırbaşları;

ORTAOKUL MEZUNU BEKÇİ ALINDI İDDİALARI

Bekçilik müessesesi ifade edildiği gibi köklü bir geleneğe sahip. Ülkemzide uzun yıllar hizmet vermiş. 1995'ten sonra biraz ihmal edilmiş ama şehirlemizindeki yoğunluğun artması üzerine bakanlığımız bekçi alımı yaparak bu müesseden istifade etmeye çalışmış.

Yakın dönemde iddia edildiği gibi alınan hiç ortaokul mezunu bekçi yoktur. Mevcut bekçilerin sadece bin 119'u ortaokul mezunu. Onlar da önceki dönemden kalan kişiler, emekliliği ykklaşmış insanlardır. Kanun teklifinde, devlet memurluğuna giriş için gerekli olan şartlar yer alıyor. Bakanlıklar, bu yeterlilik şartlarının üzerine ekleme yapıyorlar. 

Şu an görevde 21 bin bekçi var. Büyük bir çoğunluğu 2016 yılından sonra göreve başladı. 2016 yılından sonra alınan bekçiler arasında ortaokul mezunu hiç bekçi yok. Bu iddiaların dayanağı da yok.

BEKÇİLİK NEDEN YENİDEN İHYA EDİLDİ?

Bekçiler, çarşı ve mahallelerde geceleri 3 bin 643 hırsızlık olayına müdahale etti. Ayrıca, 1032 kayıp çocuk, 3 bin 154 tane de 18 yaşından büyük insan bulundu.

BEKÇİLERİN EĞİTİM DURUMU

Devlet'te eğitim bitmez, kamu kuruluşlarında yenileme eğitimi verilmeye devam edilecek.

POLİS İLE BEKÇİ ARASINDAKİ FARK

Kanun maddesinde açık açık yazıyor. Çarşı ve mahalle bekçileri, emniyet ve jandarma birimlerine yardımcı kolluk birimleridir. Süreklilik arz edecek fiili durum ve keyfilik oluşturacak şekilde kimseye durdurma işlemi yapamazlar. Sabaha kadar, iddia edildiği gibi kadınları aramak için bekletemezler. Bekçi çözemediği bir konuda, durumdan derhal genel kolluk görevlilerini haberdar eder. Türkiye bir hukuk devleti. Hiçbir bekçi veya polis, keyfi muamele yapma şansı yoktur. 

SIVAZLAMA SPEKÜLASYONLARI

Teklifi getiren TBMM'ye getiren kadın milletvekili arkadaşlar çok açıkça ifade ettiler. Özellikle onların duyarlılığıyla bu maddeyi çıkarttık. Erkek güvenlik güçleri, kadını arayamaz. Uygulama olarak da bunun örneği yok. Toplum bunu kabul etmez. Tamamiyle teoriler üzerine eleştiriler bina edilmeye çalışıyor

MÜLAKAT ELEŞTİRİLERİ

Bu kanunla yeni bir kadrolaşma alanı oluşturulduğu iddiaları tamamen asılsız. Türkiye'de 30 bin bekçi kadrosu var ve bunların sadece 21 bini dolu. 8 bin bekçi ise sınavdan geçmiş.

Yakın zamanda başka bir bekçi alımı söz konusu değil. İstihdam iddiaları yalan. Kadro müsait değil...

Mülakatta objektif kriterlere uyulsun. Bunun da denetimini hep beraber yapalım.

AK Parti, bekçiler konusunda güvence verdi

 

AK Parti, bekçiler konusunda güvence verdi ile ilgili etiketler AK Parti TBMM bekçi celalettin güvenç
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.