Aileler dikkat! Çocukları ıssız yerlere gönderen mobil uygulama

Son dönemde özellikle TikTok'ta gençleri hedef alan tehlikeli bir oyun hızla yayılmaya başladı. Sizi rastgele bir konuma yollayan uygulama, oyunu oynayan bir grup gencin youtube'a yükledikleri 'Ceset bulduk' videosu sonrası popüler oldu. Uygulamayı kullanan kişileri, oyunun belirlediği lokasyona gitmesini sağlayan bu oyun özellikle çocuklar için büyük tehlike barındırıyor.

Twitter, Youtube ve TikTok platformlarında popüler olan 'randonautica' isimli bir uygulama özellikle çocuklar ve gençler için büyük tehlike.

Medyascope'dan Özge Çakır Somlyai'nin haberine göre; özellikle Z kuşağını peşinden sürükleyen Randonautica uygulamasının arkasındaki ekibe göre temel amaç, “kullanıcıları günlük hayatın monotonluğundan çekip çıkarmak ve onları varış noktasının tamamen rasgele belirlendiği bir yolculuğa çıkmaya cesaretlendirmek.”

Aileler dikkat! Çocukları ıssız yerlere gönderen mobil uygulama

GİZEMLİ, ÜRKÜTÜCÜ VE GARİP BİR UYGULAMA

Randonautica, gizemli, ürkütücü ve garip bir uygulama olarak anılıyor. Bunun sebebi, uygulamayı kullanan bir grup gencin varış noktasında bir ceset bulması, başka bir gencin ise üzerinde kendi soyadını gördüğü bir mezar taşına yönlendirilmesi ve yine genç bir kullanıcının, uygulamanın onu getirdiği noktada bir başkasının vurulduğu ana tanıklık etmesi.

OYNAYANLARI RASTGELE BİR KONUMA YÖNLENDİRİYOR

Türkiye’deki gençler arasında da popüler hale gelmeye başlayan uygulama sözde, bireyleri bilinçlerindeki kör noktaları keşfetmeye yönlendiriyor. Kullanıcılar ya da uygulamada anıldığı gibi Randonautlar, yolculuğa çıkmadan önce belirledikleri “niyet” üzerinden, tamamen rasgele bir konuma yönlendiriliyor. Yani, kullanıcının telefonuyla düşünceleri arasında bir bağ kurulduğu iddia ediliyor. Bu bağ sayesinde Randonaut, yolculuğunun sonunda, görmek istediği, aklından geçirdiği kavramla ilişkili bir mekana ya da nesneye ulaşıyor.

Kullanıcıların varış noktası, yapay zekâ teknolojisiyle çalışan, kuantum tabanlı rasgele sayı üreticileriyle belirleniyor

Randonautica kullanıcısının mevcut konumu, uygulamayla çıkılacak yolculuğun başlangıç noktası. Varış noktasını belirlemek için ise uygulama, kuantum tabanlı rasgele sayı üreteci kullanıyor. Rasgele üretilen bu sayı, bir dizi küresel konumlama sistemi (GPS) koordinatına dönüştürülüyor ve kullanıcıyı bulunduğu konumdan, ulaşması araçla yaklaşık 10 ya da 20 dakika sürecek bir varış noktasına yönlendiriyor.

Uygulamanın internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, “insan zihninin bilgisayarlar da dahil olmak üzere çevresindeki nesneleri etkileyebilecek güçte olduğu” ilkesinden yola çıkılıyor. Yine uygulamanın internet sitesinde, Princeton Üniversitesi’nden bilim insanlarının 1990’ların sonlarında başlattığı Küresel Bilinç Projesi (The Global Consiousness Project) referans noktası olarak gösteriliyor. Princeton Üniversitesi’nden Roger Nelson liderliğinde yürütülen projenin temel amacı, “insan bilincinin çevremizde olup bitenler üzerinde etkili olup olamayacağını, rasgele gerçekleştiği düşünülen olayların ‘küresel bir bilinçle’ kontrol edilip edilemeyeceğini anlamak” olarak tanımlanıyor.

Aileler dikkat! Çocukları ıssız yerlere gönderen mobil uygulama ile ilgili etiketler telefon Çocuk TikTok oyun
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.