Ahmet Ercan'dan yanardağ söylentilerine tepki...

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, son haftalarda Bodrum, Rodos ve Marmaris'te meydana gelen depremlerin, Bodrum'daki yanardağdan kaynaklandığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Bodrum'da geçen 21 Temmuz tarihinde meydana gelen 6.6 büyüklüğünde deprem sonrası artçılar sürerken, depremlerin yanardağdan kaynaklandığına ilişkin haberlerin yayılmasına deprem uzmanı ve jeofizik profesörü Ahmet Ercan tepki gösterdi.

Bodrum depremlerinin yanardağ ile hiçbir ilişkisinin olmadığını savunan Ercan, çıkarılan haberlerin Türk turizmine ve ekonomisine zarar vermeyi amaçladığını belirterek, "İnsanlar sanki bizim bir şeyler bilip gizlediğimizi düşünüyor. Bu günlerde bazı maksatlı haberler yayınlanıyor. Almanlar ve Yunanlılar birlikte araştırma yapıyor, bize bilgi verilmiyor haberleri düzmece ve korku yaratan haberlerdir. Türkiye'nin gezginciliğine ve ekonomisine zarar verici haberlerdir. Ne Yunan ne de Türk tarafından böyle bir çalışma yoktur. Yapılan tek çalışma, 2009 yılında bizim yaptığımız çalışmadır" dedi.

'YANARDAĞI BİZ BULDUK'

Prof. Dr. Ercan, Bodrum'da yeni bir yanardağ oluşumu olmadığını belirterek "Deniz içi yanardağ araştırmalarını Bozburun ile Simi Adası arasında 2009 yılında Anadolu Üniversitesi ile birlikte başlattık. Türkiye'nin Küdür yanardağını bulduk. Bu yanardağdan çıkan lavlar çok akışkan olması nedeniyle Santorini gibi bir yanardağ bacası oluşturmaz. Isı aksı ve sıcaklık çalışmaları yaptık, batı metrik derinlik çalışmaları yaptık, titreşimci ölçümler aldık, yanardağın sismik çalışmalarını yaptık. Sonuçta bu yanardağın üç boyutlu biçimini belirledik. Yerini ve derinliğini de belirledik. Küdür'ün etkinliği konusunda 2009 yılından bu yana jeofizik çalışmaları sürdürüyoruz. Arada bir püskürme yapıyor. Püskürme yaptığında da deniz altında 30 metreye kadar bir püskürme görüyoruz. Gayzerlerde gördüğümüz gibi çıkardığı lav deniz altında kalıyor, bir ada oluşturmuyor. Kısacası çevrede bir yaşam biçimini değiştirmesi gezgincileri etkilemesi sözkonusu değil" diye konuştu.

'YANARDAĞ DEPREM NEDENİ DEĞİL'

Bodrum depreminin bu yanardağdan kaynaklanmadığını kesin bir dille vurgulayan Prof. Dr. Ercan, "Bodrum depreminin nedeni bu yanardağ değil. Bu yanardağın oluşumu ile Bodrum, Rodos, Marmaris depremlerinin tek ortak yanı Güney Ege yayı boyunca, Afrika ana karasının Anadolu ve Batı Anadolu'nun Ege'yi kuzeye doğru 3-4 cm hızla germesi ve kaktırması ve altına dalan dilimin ise eriyerek hafifleterek yüzeye çıkmarmasından ibarettir. Anadolu'nun ve Ege'nin altına dalan Afrika, Ege ve Anadolu'yu yükseltirken yükselen bölümün göçmesi Gökova koyunu, Marmaris koyunu, büyük Menderes çukurunu, küçük Menderes çukurunu, Gediz çukurunu ve Bakırçay çukurunu oluştururken bu çukurlar boyunca deprem olmaktadır. Bodrum yanardağının bu depremle ilintisi yoktur" dedi.

Ahmet Ercan'dan yanardağ söylentilerine tepki... ile ilgili etiketler Ahmet Ercan Bodrum
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.