Ahlat’ta 250 bin ton patates hasat ediliyor

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yüzlerce tarım işçisi, 45 bin dekar alanda patatesin hasat edilmesine katkı sağlayarak evlerini geçindiriyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki il ve ilçelerden Ahlat'a gelen mevsimlik tarım işçileri, ilçe topraklarında üretilen domates ve fasulyenin ardından patates hasadına başladı.

Yaz boyunca ilçedeki domates, fasulye ve şeker pancarı tarlalarında ter döken tarım işçileri, sonbaharda da patates hasadında çalışarak ailelerinin geçimini sağlıyor. Ekimlerin gerçekleştirildiği 45 bin dekardan hasat edilmesi hedeflenen 250 bin ton patates, yurt içine dağıtılırken birçok ülkeye de ihraç ediliyor.

Bitlis İl Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik, şehirdeki 1 milyon 350 bin dekar çayır ve mera, 1 milyon 310 bin dekar da tarımsal arazi varlığıyla tarım ve hayvancılığa elverişli olduğunu aktardı. 2021 yılında ekim yapılan 1 milyon 200 bin dekarda iyi bir üretim süreci geçirdiklerini belirten Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Bitlis'in stratejik ürünlerinden patates, fasulye, pancar ve domatesimiz var. Bunların üretiminde Türkiye'de çok iyiyiz. Bitlis'e ikinci 'Çukurova bölgesi' diyoruz. İlimizde son 15-20 yılda tarımsal faaliyetlerde inanılmaz artış yaşandı. Bu yıl tarımsal ve hayvansal üretim anlamında gayrisafi hasılaya katkımızın 3 milyar liranın üzerinde olacağına inanıyoruz. Mevsimlik tarım işçisi göçü de alan bir iliz. Doğu ve Güneydoğu illerinden bize her yıl 30 bine yakın mevsimlik tarım işçisi göçü oluyor. Pandemi nedeniyle bu sayıda son zamanlarda düşüş yaşandı. Gözlemlerimize göre bu yıl 20 binden fazla mevsimlik işçi geldi. Bu da bölgemiz için önemli bir gelir kaynağı. Atıl iş gücünün istihdam edildiği önemli bir sahadır."

Tarım ürünlerinde hasat zamanının sonuna gelindiğini ifade eden Çelik, "İşçilerimiz tarlada bir aya kadar çalışacak. Mevsimlik işçilerin çalışma süreleri nisandan başlayarak kasıma kadar devam ediyor. Bu sürede yaklaşık 30 bin kişiyi bölgemizde istihdam ediyoruz." sözlerini aktardı.

HASATTAN SONRA DEPOLARDA DEVAM

Ailesiyle Ahlat tarlalarında ter döken tarım işçisi Kevser Hamlo, "Geçimimizi mevsimlik işçilik yaparak sağlıyoruz. 3 aydır annem, babam ve kardeşlerimle burada çalışıyorum. İlk başlarda bu işte çok zorlanıyorduk. Alıştık artık. Hasat döneminin sonuna kadar burada çalışacağız." ifadelerini aktardı.

Fasulye hasadından sonra ailesiyle tekrar Ahlat’a çalışmaya gelen Selma Hamlo şimdi de patates hasadına başladıklarını söyledi. İşçilerden İsham İbrahim Ahmet ise hasadın ardından patateslerin bırakıldığı depolarda çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Ahlat’ta 250 bin ton patates hasat ediliyor ile ilgili etiketler Ahlat Bitlis patates hasat fasülye

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.