Afrika'daki darbeler zincirinde son halka: Gine

Gine’nin başkenti Konakri’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın çevresinde silah seslerinin duyulması ve askerlerin görülmesinin ardından darbeci askerler tarafından devlet televizyonunda Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin gözaltına alındığı ve hükümetin feshedildiği bildirildi. Savunma Bakanlığı ise darbe iddialarını reddetti.

Batı Afrika ülkesi Gine’nin başkenti Konakri’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın çevresinde silah seslerinin duyulması ve askerlerin görülmesinin ardından darbe yapıldığı bildirildi. Darbe girişiminin arkasında eski Fransız lejyoneri Albay Mamady Doumbouya liderliğindeki seçkin bir ulusal ordu birliğinin olduğu ifade edildi. Çıkan silahlı çatışmalarda 2 sivilin yaralandığı aktarıldı.

DARBENİN HER YANI FRANSA KOKUYOR

Fransız sömürgelerinden Mali'de geçtiğimiz aylarda yaşanan ikinci darbeden sonra, Afrika'nın Sahel bölgesindeki ülkelerden Fransız askerlerini çekme kararı alan Emmanuel Macron, bölgeyi cihatçı teröristlere bırakmakla suçlanmıştı.

Fransa'nın Afrika'dan çekilme süreci ile ABD'nin Afganistan'dan çekilme süreci arasında kritik benzerlikler olduğu görülmüş ve 'Batı, sorunlu bölgeleri kontrol etmenin 'askersiz' bir yolunu buldu' yorumlarına sebep olmuştu. 

Suikast girişimine uğrayan, başka bir Fransız sömürgesi Madagaskar'ın cumhurbaşkanı, 'Bu işin arkasında Fransa var' demişti. 

Macron'un 'Operation Barkhane son buldu' sözlerinden beri yaşanan darbe zincirlerinden sonuncusu, Gine'de yaşandı. 

Fransız lejyoneri Afrikalı bir asker, Fransızca darbe bildirisi okudu.

FRANSIZ LEJYONER FRANSIZCA DARBE BİLDİRİSİ OKUDU

Doumbouya, Gine devlet televizyonu RTG'de canlı yayında yaptığı darbe açıklamasında, Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin gözaltına alındığını, hükümetin feshedildiğini, anayasanın askıya alındığını ve sınırların kapatıldığını bildirdi.

Doumbouya ayrıca, en kısa sürede yeni bir anayasa hazırlanması ve geçiş hükümeti kurulması için çalışmaların başlayacağını açıkladı.

Doumbouya, "Gineliler, sevgili yurttaşlar, ülkenin sosyopolitik ve ekonomik durumu, cumhuriyet kurumlarının işleyişi, adaletin araçsallaştırılması, vatandaşların haklarının ayaklar altına alınması, demokratik ilkelere saygı gösterilmemesi, kamu yönetiminin aşırı politize edilmesi, mali kötü yönetim, yoksulluk ve yaygın yolsuzluk Gine Cumhuriyet Ordusunu güçsüz bıraktı. Ulusal Birlik ve Kalkınma Komitesi aracılığıyla, Gine'nin egemen halkının ve ülke bütününün sorumluluğunu aldık" dedi.

Doumbouya "Bu nedenle, şu anda yanımızda olan cumhurbaşkanımızı alarak yürürlükteki anayasayı, kurumları, hükümeti feshetmeye, kara ve hava sınırlarının kapatılmasına karar verdik" ifadelerini kullanarak, gelişime odaklanmak ve geçmişin hatalarını tekrarlamamak istediklerini açıkladı.

ÇELİŞEN İFADELER: SAVUNMA BAKANLIĞI 'DARBE BASTIRILDI' DEDİ

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, isyancı güçler tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yönelik bir saldırının bastırıldığı duyurularak, "Sadık ve cumhuriyetçi güvenlik güçleri tarafından desteklenen cumhurbaşkanlığı muhafızları tehdidi kontrol altına aldı ve saldırgan grubu püskürttü. Düzen ve barışı sağlamak için güvenlik ve tarama operasyonları devam ediyor” denildi.

İNDİRİLEN CUMHURBAŞKANININ GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

Sosyal medyada Cumhurbaşkanı Conde’nin sağlık durumunun iyi olduğunu gösteren görüntüler yayınlandı.

Görüntülerde, Conde’nin günlük kıyafetler içinde olduğu ve etrafında silahlı askerlerin olduğu görüldü.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Conde, 18 Ekim 2020'de 3'üncü kez cumhurbaşkanı seçilmişti.

 

Afrika'daki darbeler zincirinde son halka: Gine ile ilgili etiketler Fransız Darbe gine sahel barkhane

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.