Afganistan'ın yeni lideri Abdulgani Birader kimdir?

Taliban'ın Afganistan yönetimini silah zoruyla devralmasının ardından Afganistan'ın yeni liderinin kim olacağı büyük ölçüde belli oldu. Afganistan İslam Emirliği olarak değiştirilen ülkenin lideri, Abdulgani Birader. Birader, Taliban'ın kurucusu Molla Ömer'in kayınbiraderi ve yardımcısı. Amerikan işgali sırasında ise savunma bakan yardımcısıydı. Ayrıca Birader'in, CIA'in listesinde olduğu ve 3 yıl önce Trump'ın Pakistan'a verdiği talimatla hapisten çıkarıldığı ortaya çıktı.

Afganistan'ın yönetimini silah zoruyla bugün itibariyle devralan Taliban, ülkenin adını Afganistan İslam Emirliği şeklinde değiştirmeye hazırlanıyor. Eşref Gani yönetimi sonrası ülkenin yeni lideri ise çok büyük bir ihtimalle Taliban lideri Abdulgani Birader olacak.

3 yıl önce ABD'nin talebi üzerine, Pakistan'da tutulduğu hapishaneden salıverilen Birader'in geçmişi kanlı mücadelelerle dolu.

Afganistan'ın yeni lideri Abdulgani Birader kimdir?

TALİBAN'IN KURUCUSU MOLLA ÖMER'İN YARDIMCISIYDI!

Abdulgani Birader, 1968 yılında Uruzgan eyaletinde doğdu; 80'lerde Sovyetler'e karşı Afgan mücahitlerle birlikte savaştı.

1992 yılında Rusya'nın bölgeden tamamıyla çekilmesinin ardından iç savaşın pençesine düşen Afganistan'da Abdulgani, kayınbiraderi Muhammed Ömer'le birlikte Kandahar'da bir medrese kurdu.

İki molla, Afganistan'da bir İslam emirliği kurma yolunda harekete geçerek binlerce genci çevresine topladı ve Taliban örgütünü hayata geçirdi. Halka zulmeden ve eskiden Sovyetlere karşı zaferi kazanan mücahitler olan o günkü savaş ağalarına karşı savaş açtı, halk desteği kazandı.

O dönem Pakistan gizli servisi ISI'nin desteklediği Taliban, bir dizi savaş sonrası 1996'da iktidara geldi.

Molla Ömer'in kritik kararlar alırken ona akıl veren yegâne yardımcısı ve kayınbiraderi Abdulgani Birader'in ta kendisiydi.

Örgütün iktidara gelmesinde kilit isim olarak görülen Birader, 5 yıllık Taliban rejiminde çeşitli mevkilerde görev aldı. ABD işgaliyle Taliban'ın yönetimden uzaklaştırıldığı 2001 yılında Birader, savunma bakan yardımcısıydı.

CIA KAYITLARINDA 'PAKİSTAN KARŞITI' OLARAK FİŞLENMİŞ

İşgalle birlikte Birader için sürgün yılları da başladı. ABD istihbaratının, 'Pakistan karşıtı Taliban üyesi' olarak kodladığı Birader, işgal yıllarında Kabil yönetimiyle diyalog halinde kalmaya özen gösterdi.

OBAMA, BİRADER'İN ASKERİ DEHASINI FARK ETMİŞ

George W. Bush dönemi sonrası Barack Obama yönetimi Birader'in askeri dehasından ve Afganistan'daki derin bağlantılarından endişe ettiği için ona CIA takibine aldı.

2010'DA OBAMA'NIN TALİMATIYLA PAKİSTAN'DA TUTUKLANDI

CIA tarafından 2010 yılında Karaçi'ye dek adım adım izlenen Birader, ABD talimatıyla Pakistan güvenlik güçleri tarafından Karaçi'de yakalanarak tutuklandı.

2018'DE TRUMP'IN TALİMATIYLA PAKİSTAN'DA SERBEST BIRAKILDI

Birader 8 yıl boyunca Pakistan hapishanelerinde tutuldu. Takvimler 2018'i gösterdiğinde Beyaz Saray'da Donald Trump yönetimi vardı. Birader'e yönelik tavır değişikliğine giden Washington yönetimi, Trump'ın Afganistan'daki elçisi Zalmay Halilzad'ın da önerisiyle onu Pakistan'da serbest bıraktırdı.

Washington, Birader'in Taliban'la Kabil arasında ülke yönetimine ilişkin güç paylaşımı konusunda yürütülen müzakerelere ciddi etkisi olacağını düşünüyordu.

ŞUBAT 2020'DE DOHA'DA ANLAŞMAYI İMZALADI

Abdulgani Birader, Şubat 2020'de Katar'ın başkenti Doha'da ABD ile masaya oturdu ve bir anlaşma imzaladı. ABD ile Taliban'ın ateşkes ilan ettiği o anlaşmaya göre, örgütle Kabil arasında yönetim paylaşımına dair müzakerelerin başlaması gerekiyordu.

TALİBAN, ABD'NİN AYRILMASINI BEKLEDİ

Ancak o tarihten sonra yaşananlar, iki tarafın da birbirine asla güvenmediğini ve zaman kazanma çabası içerisine girdiğini ortaya koydu. Taliban, Afganistan'da ilerlemek için ABD askerlerinin ayrılmasını bekliyordu.

11 Eylül 2001'de meydana gelen saldırıların 20. yıldönümünde ABD askerlerinin Afganistan'dan tamamen çekilmiş olacağının duyurulmasıyla birlikte Taliban harekete geçti.

BİRADER'İN HER YERDEN ABD KOKULARI GELİYOR

3 yıl önce Pakistan hapishanelerinden ABD isteğiyle salıverilen Abdulgani Birader, tarihler 16 Ağustos 2021'i gösterdiğinde kendini yeni kurulmuş Afganistan İslam Emirliği'nin ilk lideri olarak buldu.

 

Kaynak: TR Haber

Afganistan'ın yeni lideri Abdulgani Birader kimdir? ile ilgili etiketler Taliban Afganistan abdulgani birader molla ömer yeni lider
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.