Afganistan'dan uzun süredir gelen ilk 'iyi haber'

Afganistan'ın her döneminde Afgan kimliğine karşı olan saldırılara karşı bir direniş kalesi haline gelmiş olan Pençşir Vadisi, Taliban'ı bir kez daha devirmeye hazırlanıyor. Pençşir Aslanı lakabıyla bilinen ve Taliban'a 90'larda kan kusturmuş bir komutan olan Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud, direniş çağrısı yaptı. Çağrı yanıt buldu. Afgan Özel Kuvvetleri (eski) askerleri de direnişe katıldı. Vilayetin 1 ilçesi tamamen ele alındı, 2 ilçede ise üstünlük sağlandı.

Afganistan'dan uzun süredir gelen ilk 'iyi haber', Taliban'ın hala saldıramadığı ve Taliban karşıtlığıyla ünlenmiş Pençşir Vadisi'nden geldi. Bağlan vilayetine bağlı 3 ilçe, direnişçiler tarafından Taliban işgalinden kurtarıldı. 

AFGAN DİRENİŞİNİN YAŞANDIĞI İLÇELERDE SON DURUM

Yerel kaynakların aktardığına göre, Afgan direnişçiler, Pul-e-Hesar'ı tamamen kurtardı ve 2 diğer ilçede üstünlüğü sağladı. 

Afganistan'dan uzun süredir gelen ilk 'iyi haber'

Taliban militanları ve Afgan savaşçılar arasındaki çatışmalar Deh-e-Salah ve Banu ilçelerinde hala sürüyor, fakat direnişçiler kontrolü fiilen ele geçirmiş durumda.

BİRÇOK TALİBAN MİLİTANI ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Birçok Taliban militanının öldürüldüğü, kalanlarının ise etraflarının sarıldığı da yerel kaynaklardan gelen bilgiler arasında. 

Kontrolü tamamen Afgan direnişçilere geçen Pul-e-Hesar ilçesi, Kabil'in hemen kuzeyinde, Pençşir Vadisine çok da uzak olmayan bir mesafede bulunuyor. 

Afganistan'dan uzun süredir gelen ilk 'iyi haber' - Resim : 2

Kaynakların belirttiğine göre, Taliban temsilcileri, direnişi komuta eden (Afganistan'ın eski efsane komutanı Ahmed Şah Mesud'un oğlu) Ahmed Mesud ile görüşme halindeler.

TALİBAN'A DİRENENLERİN SON KALESİ: PENÇŞİR

Tüm dünya, Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirmesi sonrası Taliban'a odaklanmışken, ülkenin kuzeyindeki Pençşir Vadisi'nin savaşçıları mücadeleye devam ediyor.

Aşağıdaki haritada sarı olarak görünen yer, Pençşir Vadisi.

Afganistan'dan uzun süredir gelen ilk 'iyi haber' - Resim : 3

Taliban'ın hala ele geçiremediği ve Kabil'in hemen kuzeyinde, Hindu Kush'ta bulunan Pençşir vadisi, önce 1980'lerde Sovyetlere, ardından 1990'larda Taliban'a karşı on yıllar boyunca bir direniş kalesiydi.

PENÇŞİR' ASLANI: AHMED ŞAH MESUD VE OĞLU

Taliban'a karşı en büyük direnişi gösteren Tacik asıllı Şah Mesud, Pençşir'i de bir direniş kalesine çevirmişti.

 

Pençşir Aslanı olarak anılan Ahmed Şah Mesud, 11 Eylül saldırısından 2 gün önce 9 Eylül 2001 tarihinde öldürülmüştü.

Afganistan'dan uzun süredir gelen ilk 'iyi haber' - Resim : 4

 Öldüğünde 12 yaşında olan oğlu Ahmed Mesud şimdi Pencşir’de Taliban ile mücadeleye hazırlanıyor.

Taliban'a karşı en büyük direnişi gösteren Tacik asıllı Şah Mesud, Pençşir'i de bir direniş kalesine çevirmişti.Bölgeden gelen son bilgilere göre Pençşir Aslanı olarak anılan Ahmet Şah Mesud'un oğlu da direniş çağrısı yaptı:

'TALİBAN'I BİR KEZ DAHA DEVİRMEYE HAZIRLANIYORUZ'

“Ortak mücadelemiz, memleketimin geçirdiği bu karanlık ve zor günlerde her zamankinden daha büyük önem taşıyor. Şu an okuyor olduğunuz bu metni, Pencşir Vadisi’nde, babamın izinden giderek Taliban’ı bir kez daha devirmeye hazırlanan mücahitler arasında kaleme alıyorum. Babamın zamanından beri sabırla biriktirdiğimiz cephanelerle dolu silah depolarımız var, çünkü bir gün bunların yaşanabileceğini çoktan biliyorduk.

'AFGAN ÖZEL KUVVETLERİ DE DİRENİŞE KATILDI'

Aynı zamanda, elimizde son 72 saat içinde Pencşir’deki direnişe katılma çağrıma yanıt veren Afganların beraberinde getirdikleri silahlar da bulunuyor. Afgan düzenli ordusuna mensup olup komutanlarının Taliban’a teslim olmasından tiksinen ve ellerinde ne varsa Pencşir tepelerine doğru yola çıkan askerlerimiz var. Afgan Özel Kuvvetlerinin eski mensupları da mücadelemize katıldı.

Afganistan'dan uzun süredir gelen ilk 'iyi haber' - Resim : 5

'BATI'DAKİ DOSTLARIMIZ GEÇ OLMADAN BİZE YARDIM ETMELİ'

Ancak bütün bunlar ne yazık ki yeterli değil. Eğer Taliban’a bağlı savaş beyleri bize yönelik bir saldırı başlatırlarsa, kuşkusuz ki onları sağlam bir direnişle karşılayacağız. Bundan 20 sene evvel Ulusal Birleşik Cephe bayrağını ülkenin her yerinde dalgalandırdığımız gibi, bugün de Ulusal Direniş Cephesi bayrağını, Taliban’ın elimizden almaya çalıştığı her mevzide dalgalandıracağız. Fakat askeri gücümüzün ve lojistik avantajların bize tek başına savaş kazandıramayacağının farkındayız. Batı’daki dostlarımız bize çok geç olmadan ikmal yapmanın bir yolunu bulamazlarsa elimizde ne varsa hızla tükenecek.”

Afganistan'dan uzun süredir gelen ilk 'iyi haber' - Resim : 6

'BU KAVGA ARTIK BENİM'

Oğul Mesud, sözlerini tamamlarken "Bu kavga artık benim, dönüşü yok. Silah arkadaşlarım ve ben, köleliği reddeden ve ölmekte olan ülkemizin son özgür bölgesi olan kalemiz Penşir’de bize katılmaya çağırdığım tüm özgür Afganlarla birlikte kanımızı vereceğiz" dedi.

OĞUL MESUD'UN ÇAĞRISI YANIT BULDU

Birkaç saat içinde bir grup savaşçı ve politikacı kontrol altında olmayan ülkenin son insaniyet adasından (Pençşir'den) savaşacaklarına söz verdi.

Orada doğup savaşmak üzere eğitilen başkan yardımcısı Amrullah Salih de, Taliban'ın fiilen bir kenara attığı anayasaya göre kendisini “bekçi” devlet başkanı ilan ettikten sonra bu rolü tekrar üstleneceğine söz verdi.

Afganistan'da Taliban yönetimi altında yaşamaya zorlanabilecek, ancak bunu asla kabul etmeyecek pek çok kişi bulunuyor. Örneğin, son birkaç gün, ülke başkent Kabil'de ve doğu Afganistan'da devrilen cumhuriyetin bayrağını savunmak için kadınların protesto gösterilerine tanık oldu.

Bu yüzden Pençşir Vadisi, hem insanların hem de erzak ve silahın gönderildiği bir kurtuluş cephesi olmuş durumda.

İnsanlar, Taliban'ın kan dökme konusundaki uzun geçmişine ve muhalifleri acımasızca bastırmasına rağmen sokaklara çıktı. Celalabad kentinde silahlı kişilerin Taliban pankartını indiren grubu dağıtması sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

AFGAN TACİKİSTAN BÜYÜKELÇİSİ PENÇŞİR'DE ÜS KURUYOR

Öte yandan, eski bir üst düzey güvenlik yetkilisi ve Afganistan'ın Tacikistan Büyükelçisi olan Korgeneral Zahir Aghbar, Pençşir'de savaşmak isteyenler için bir üs oluşturacağını söyledi.

Aghbar, “Pençşir, insanları köleleştirmek isteyen herkese karşı güçlü duruyor. Taliban'ın savaşı kazandığını söyleyemem. Hayır, Taliban ile hain görüşmelerden sonra görevi bırakan sadece Eşref Gani’ydi”dedi.

Bununla birlikte Pençşir'in Himalayalar'ın kenarında yer alan coğrafyası, onu doğal bir kale haline getiriyor.

Afganistan'dan uzun süredir gelen ilk 'iyi haber' - Resim : 7

 

Afganistan'dan uzun süredir gelen ilk 'iyi haber' ile ilgili etiketler Afganistan Savaş Şah mesud ahmed oğlu aslan helal direniş kurtuluş
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.