Afganistan'dan çekilme sonrası Biden'a tepkiler sürüyor: Aşağılayıcı bir durum

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesi sonrası ABD'nin çekilmesi ile birlikte ABD'nin Afganistan'daki 20 yıllık işgali sona erdi. ABD'nin çekilme sürecinde yaşananlar ülke içinde sert tepkiyle karşılandı. Özellikle geçtiğimiz günlerde Kabil'de meydana gelen kanlı intihar saldırısı sonrası ABD Başkanı Biden'ın politikaları tepki çekiyor. ABD basınında yayınlanan bir analizde Biden yönetiminin ülkenin itibarına ciddi şekilde zarar verdiği vurgulandı.

Taliban'ın sadece 10 günde Afganistan'da kontrolü ele geçirmesi ve ABD'nin çekilme sürecinde yaşananlar tartışma konusu olmaya devam ediyor. Afganistan'da yaşanan kaostan özellikle Biden yönetimi sorumlu tutulurken, hem kamuoyundan hem de basından sert eleştiriler geliyor.

CNN'de yayınlanan bir analizde ABD Başkanı Biden'a sert tepkiler yöneltilirken, Biden'ın özellikle müttefikleri karşısında ABD'yi 'aşağılayıcı bir duruma sürüklediğinin' altı çizildi.

"Amerika'nın Afgan savaşı bitti ama Biden'ın mirası için savaş daha yeni başlıyor" başlığı ile yayınlanan analizde ABD'nin en uzun savaşının kaotik, aşağılayıcı ve bazen de kahramanca gerçekleşen geri çekilme ile sona erdiğinin altı çizildi.

ABD'nin 15 günde yaptığı çekilmenin hem Biden'ın hem de ABD'nin itibarında silinmez bir düşüşe neden olduğu belirtilirken, "Biden'ın onurlu bir geri çekilme vaat etmesine rağmen yaşananlar O'nun açık sözlülüğü ve kapasitesi hakkındaki sorunları gündeme getirdi. Biden'ı destekleyenler suçu 20 yıllık Afganistan stratejisinin başarısızlığına atsa da Başkan kesinlikle kendi yetersizlik notunu yazdı ve Afgan devleti ve ordusunun şok edici derecede hızlı çöküşünü öngörmedi" ifadeleri yer aldı.

Kabil'deki Hamit Karzai Havalimanı'nda geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ve 13 ABD askeri ile yüzlerce Afgan sivilin hayatını kaybettiği intihar saldırısının Biden'ın karnesine düşen bir başka eksi not olarak düşeceğine dikkat çekilen analizde, ara seçimler öncesinde Cumhuriyetçilerin bu durumu bir koz olarak kullanacağının altı çizildi.

CNN'nin analizinde Biden yönetiminin Afganistan'daki kaos dolu çekilme sürecinin izlerini silmeye çalışmanın yanı sıra ülke içinde ise pandemi ve kasırgayla mücadele gibi sorunlarla da karşı karşıya olduğu vurgulandı.

 

Afganistan'dan çekilme sonrası Biden'a tepkiler sürüyor: Aşağılayıcı bir durum ile ilgili etiketler ABD Taliban Afganistan Kabil biden
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.