Afganistan'daki skandalın odağındaki askerden çok şaşırtan hamle

Afganistan'da görev yapan Avustralya askerlerinin bir yer altı barında öldükleri bir Taliban militanının protez bacağından içki içtiği görüntüler büyük tepki çekmişti. Tepkilerin odağında olan ve her fırsatta iddiaları reddedilen Ben Roberts-Smith 9 gazeteye "iftira" davası açtı.

Afganistan'da görev yapan Avustralya askerlerinin öldürdükleri bir Taliban militanından 'hatıra' olarak aldıkları protez bacaktan içki içtiği görüntüler tüm dünyada infial yaratmıştı. Ortaya çıkan görüntüler sonrası protez bacağı öldürdüğü Taliban militanından aldığı iddia edilen Ben Roberts-Smith, görüntüleri servis eden 9 Avustralya gazetesine dava açtı. Önümüzdeki hafta görülmeye başlanacak duruşma öncesi, yüzlerce yeni fotoğrafın servis edildiği öğrenildi. Elde edilen bilgilere göre, görüntüleri servis edenin Ben Roberts-Smith'in olduğu iddia ediliyor.

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında ortaya çıkan görüntüler tüm dünyada infial yaratmıştı. Afganistan'da görev yapan Avustralya askerlerinin çatışmada öldürdükleri Taliban militanının protez bacağını 'hatıra' olarak aldıkları ve izinsiz açılan bir barda bacaktan içki içtikleri öğrenilmişti.

Afganistan'daki skandalın odağındaki askerden çok şaşırtan hamle

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, görgü tanıkları, uluslararası savaş hukukuna göre, savaşta ölen kişinin vücut bütünlüğünün parçası sayılan, dolayısıyla savaş meydanında bırakılması gereken protezin, askerlerin kaldıkları üste bar olarak kullandıkları köşede bir demir haçın altında kupa gibi sergilendiğini aktarmıştı.

Askerlerin komutanlarının nesnenin askerler tarafından bu şekilde kullanıldığından haberdar olduğu, herhangi bir engellemede bulunmadıkları gibi, içkili eğlencelere kendilerinin de katıldığı bildirilmişti.

Afganistan'daki skandalın odağındaki askerden çok şaşırtan hamle - Resim : 2

"İFTİRA" DAVASI AÇTI

Afganistan'da ortaya çıkan skandal görüntüler sonrası tepkilerin odağında olan Ben Roberts-Smith ise olayın sorumluluğunu kabul etmek yerine bambaşka bir hamle yaptı. Roberts-Smith skandal görüntüleri yayınlayan Avustralya merkezli 9 gazeteye iftira davası açtı. Roberts-Smith, açtığı davada söz konusu gazetelerin kendisine iftira atarak karalama kampanyası yürüttüklerini savundu. Önümüzdeki hafta başlayacak davanın yaklaşık 9 hafta sürmesi bekleniyor.

YÜZLERCE YENİ FOTOĞRAF ORTAYA ÇIKTI

Skandal görüntülerin ortaya çıkması sonrası açılan davanın hazırlık aşamasında ise dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Afganistan'daki yer altı barı olan 'Fat Ladies' de çekilen yüzlerce yeni görüntünün servis edildiği öğrenildi. Ortaya çıkan görüntüler özellikle davacı tarafı şaşkına çevirirken davacı Smith'in avukatı Matthew Richardson, görüntüleri müvekkilinin eski eşi tarafından servis edildiğini iddia etti. Davalı gazetelerin avukatları ise söz konusu iddiaları reddetti.

Afganistan'daki skandalın odağındaki askerden çok şaşırtan hamle - Resim : 3

HER FIRSATTA 'BEN YAPMADIM' DEDİ

Gazetelere dava açan Ben Roberts-Smith öldürülen Taliban militanından böyle bir 'hatıra' aldığını her fırsatta reddediyordu. Roberts-Smith'in avukatları, militanın müvekkilleri tarafından öldürüldüğünü ancak protez bacağı bir başka askerin üsse getirdiğini savunuyordu.

Afganistan'daki skandalın odağındaki askerden çok şaşırtan hamle ile ilgili etiketler Avustralya içki Afganistan asker hatıra protez bacak Ben Roberts-Smith
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.