Afganistan'daki kaos en çok onları vurdu: Milyonlarca sivil yardıma muhtaç

Afganistan'da Taliban'ın başkent Kabil'i ele geçirmesi sonrası yaşanan kaos en çok ülke içindeki mültecileri etkiledi. Uluslararası Göç Örgütü, Afgan Mültecileri desteklemek için yaptıkları çalışmaları askıya almak zorunda kaldığını açıkladı. Yayınlanan son verilere göre, 2021 yılı başından bu yana şiddet olayları nedeniyle 400 bin Afgan göç etmek zorunda kalırken ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalan 5 milyon sivil ise yardıma muhtaç durumda.

ABD yönetiminin askerlerini Afganistan'dan çekme kararı sonrası Taliban başkent Kabil'i de ele geçirerek yönetimi eline aldığını açıkladı. Tüm dünya pazar gece saatlerinden itibaren yaşananları büyük bir endişeyle izlerken binlerce kişinin ülkeden kaçmaya çalışırken sergilediği görüntüler büyük kaosu gözler önüne serdi. Kabil'deki havalimanında pistlere kadar giren binlerce Afgan, Taliban'dan kaçmak için uçakların kanatlarına bile tutunmaya çalıştılar.

Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesi sonrası ülke içinde yerlerinden edilen ve Afganistan dışında bulunan mültecilerin durumu endişe konusu oldu. Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü, Afganistan'daki kaos nedeniyle yerlerinden edilen mültecilere yardım edemediklerini belirtti. Uluslararası Göç Örgütü'nün internet sitesinde yer alan açıklamada entegrasyon programının durması nedeniyle üye ülkelere düzensiz göçmenleri bir süre iade etmeme çağrısı yapıldı. Açıklamada Kabil'deki istikrarsızlık ve ülkeye giriş ve çıkışların zorlaşması nedeniyle çalışmalarının sekteye uğradığının altı çizildi.

2021 YILINDA 400 BİN AFGAN YERLERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü Afganistan'da 2021 yılının başından bu yana 400 bin kişinin şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Açıklanan verilere göre ülke içinde göç etmek zorunda kalan 5 milyon Afgan'ın yardıma muhtaç olduğu kaydedildi.

Uluslararası Göç Örgütü'nün açıklamasında özetle şu ifadeler yer aldı:

"Ülke genelinde yaşanan güvensizlik göz önüne alındığında Yardımlı Gönüllü Geri Dönüş ve Yeniden Bütünleşme Programı ile geri dönenlere varış sonrası yeniden entegrasyon yardımı şimdilik askıya alındı. Uluslararası Göç Örgütü, bazı ülkelerin düzensiz göçmenlerin iadesini askıya alması memnuniyetle karşılıyor ve bunu daha fazla ülkenin yapması yönüne çağrı yapıyor.

Sivillerin güvenliği her şeyden önemlidir ve ilgili herkesin önceliği olmalıdır. Uluslararası Göç Örgütü, tüm tarafları diyalogu sürdürmeye ve Afgan halkının refahına öncelik vererek durumun barışçıl bir şekilde çözülmesine yönelik çabalarını sürdürmeye çağırıyor."

ULUSLARASI TOPLUMDAN ÇAĞRI: ÜLKEDEN AYRILMAK İSTEYEN AFGANLARA İZİN VERİN

Afganistan'daki kaos sürerken uluslararası toplumdan çağrı geldi. Aralarında Almanya, Fransa ve İngiltere'nin de olduğu onlarca ülke yayınladıkları ortak deklerasyonda ülkeden ayrılmak isteyen Afganlara izin verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Dün yayınlanan deklerasyonda Taliban'ın adı geçmese de yönetimi elinde bulunduran gruba çağrı yapıldı.

Yayınlanan deklerasyonda şu ifadeler yer aldı:

"Kötüleşen güvenlik durumu göz önüne alındığında, ülkeyi terk etmek isteyen yabancı uyrukluların ve Afganların güvenli ve düzenli bir şekilde ayrılmasını destekliyoruz, güvence altına almak için çalışıyoruz ve tüm tarafları saygı duymaya ve kolaylaştırmaya çağırıyoruz. Afganistan genelinde güç ve otorite konumunda olanlar, insan yaşamının ve mülkünün korunması ve güvenliğin ve sivil düzenin derhal restorasyonu için sorumluluk ve hesap verebilirlik taşırlar.

Ayrılmak isteyen Afganların ve uluslararası vatandaşların bunu yapmasına izin verilmelidir; yollar, havaalanları ve sınır geçişleri açık kalmalı ve sükunet sağlanmalıdır.

Afgan halkı emniyet ve haysiyet içinde yaşamayı hak ediyor. Uluslararası toplum olarak bizler onlara yardım etmeye hazırız."

 

Afganistan'daki kaos en çok onları vurdu: Milyonlarca sivil yardıma muhtaç ile ilgili etiketler Afganistan Mülteci göç Taliban uluslararası göç örgütü afgan
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.