Afganistan'daki çekilme süreci Biden'ın oylarını nasıl etkiledi?

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'daki kanlı ve kaotik çekilme sürecini 'Olağanüstü bir başarı' olarak nitelemeyi ve eleştirileri kabul etmemeyi sürdürse de; ABD halkı gerçekleri görüyor. Rekorları tek tek kıran Biden, ABD tarihindeki 2 hafta içinde yaşanmış en büyük kamuoyu desteği kaybını yaşıyor. Kamuoyu desteği ise 1 Ağustos'tan 31 Ağustos'a kadar olan süreçte 8.1'den -0.6'ya düşerek 8.7'lik bir kayıp yaşadı. Bu destek kaybı, Trump'ın Kongre Baskını'ndan sonra yaşadığına neredeyse denk.

2021 Eylül ayının başı, ABD'nin 20 yıllık Afganistan savaşının sonunu ifade ettiği kadar ABD Başkanı Joe Biden'ın 'en kötü ayı' anlamına da geliyor.

Savaşın bir an önce bitmesi taraftarı olan birçok Amerikalı, çekilmenin sonuçları gün yüzüne çıkmaya başladığından beri afallamış haldeler. Süreç başlamadan önce çekilmeyi savunanların oranı %70 iken şu anda %50'ye düşmüş durumda. 

BİDEN, OLANLARI ARKASINDA BIRAKMAK İSTİYOR 

Joe Biden'ın ise artık tek istediği şey başkanlığının bir sonraki sayfasına geçmek ve bu konuyu tamamen arkasında bırakmak fakat bu o kadar da kolay olacağa benzemiyor.

Biden, 'Olağanüstü bir başarı' olarak nitelediği kaotik ve kanlı çekilme süreci için 'Tarihte hiçbir millet böylesine bir şeye yakın bir şey bile yapmış değil' değerlendirmesini yapmıştı.

Çekilme sürecinin daha iyi yönetilebileceğini öne süren insanlara ise kısaca 'Tüm saygımla karşı çıkıyorum.' cevabını vererek geçiştirdi.

Afganistan savaşını, ABD'nin hiçbir stratejik çıkarı bulunmayan ve ulusal güvenliğini artık ilgilendirmeyen bir coğrafyaya 2 trilyon dolar harcanmanın yanı sıra Afganistan'ın, ABD'nin yeni tehditler olan Çin ve Rusya'ya karşı dikkatini dağıttığını belirtti.

ABD SEÇMENİ BİDEN'A OLAN GÜVENİNİ TAMAMEN KAYBETTİ

O böyle söylese de, havalanan ABD uçaklarının kanatlarından düşen Afganların yere çakılarak öldüğü 'olağanüstü başarılı(!)' çekilme süreci, Joe Biden'ın başkanlık sürecine büyük bir darbe indirdi.

Afganistan'daki çekilme süreci Biden'ın oylarını nasıl etkiledi?

Biden'ın 1 Ağustos'ta 8.1 puan olan kamuoyu desteği, Ağustos'un sonunda -0.6 puanın biraz altına kadar düştü.

Birçok ABD Başkanının seçildikten sonra kamuoyu desteğinde düşüş görülmüş ve bu normal bir şey olarak karşılanmış olsa bile, 8.7 puanlık bir düşüş akıl alma bir destek kaynını işaret ediyor.

TRUMP İLE AYNI SEVİYEDE GERİLEDİ: KONGRE BASKININA DENK

Karşılaştırma yapmak gerekirse, Trump'ın ateşlediği Kongre Baskını'nın ardından Trump, 9 puanlık bir kamuoyu desteği kaybetmişti.

Yani Kongre Baskını'nın ardından siyasi kariyeri fiilen biten Donald Trump ile Afganistan'dan çekilme sürecinden sorumlu olan Biden, Amerikalıların gözünde artık aynı seviyede.

ABD TARİHİNİN 2 HAFTA İÇİNDE EN BÜYÜK İKİNCİ OY DÜŞÜŞÜ

Biden, rekor kırdı: ABD tarihinde hiçbir başkanın kamuoyu desteği, 14 gün içinde bu kadar düşmemişti. 

Afganistan'daki çekilme süreci Biden'ın oylarını nasıl etkiledi? - Resim : 2

Biden, aynı zamanda ABD tarihindeki en büyük dördüncü kamuoyu desteği kaybını yaşıyor.

Tarihte amuoyunun daha büyük destek kayıpları ise sadece Nixon (1969), yine Nixon (1973) ve George H.W. Bush (1992)'un başına gelenler. 16 Ağustos ile 30 Ağustos arasında, yani 15 Ağustos'ta Taliban'ın Kabil'e girmesinden iki hafta sonra The Economist'teki Biden desteği %5 düşerken; veri gazeteciliği kuruluşu FiveThirtyEight'e göre bu düşüş 9.7 puan.

PARTİSİNİ DESTEKLEYEN TV KANALLARI BİLE SIRT ÇEVİRDİ

Ayrıca Demokratların izlediği ana akım TV kanalları da Biden'ı yerden yere vurmaya başladılar, hem de muhafazakar kanalların Trump'a asla yapmadığı sertlikte. 

Biden'ın geleceği, bir sonraki seçime kadar bu şokun etkileri geçmezse, pek de  parlak görünmüyor. 

Afganistan'daki çekilme süreci Biden'ın oylarını nasıl etkiledi? ile ilgili etiketler ABD Afganistan biden kamuoyu JOE oranlar tarihi düşüş
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.