Afganistan'daki ABD yapımı silahlar, silah tüccarlarının elinde: Fiyat tarifesi ortaya çıktı

ABD'nin Afganistan'dan çekilme sürecinde ülkede bıraktığı ve Afgan güvenlik güçlerine verilen silahların silah tüccarlarının eline geçtiği ortaya çıktı. Taliban'ın ülkede kontrolü ele geçirmesi sonrası bazı Afganların ABD yapımı silahları sattığı dükkanlar açtığı öğrenildi. Silah tüccarlarının ABD yapımı M4 model bir tüfeği 4000 dolardan sattığı belirtiliyor.

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, ordu güçlerine ait ABD yapımı silahlara da el koydu. ABD'nin çekilme sürecinde bıraktığı  silahların, silah tüccarları tarafından açık bir şekilde satıldığı ortaya çıktı.

ABD'li New York Times gazetesinde yer alan habere göre, Onlarca Afgan Kandahar eyaletinde ABD yapımı silahların satıldığı dükkanlar açtı. Silah tüccarları dükkanlarda ABD yapımı tabanca, tüfek, gece görüş gözlüğü ve el bombası gibi askeri teçhizatlar satıyor. Söz konusu ekipmanlar, ABD yönetiminin Afgan güvenlik güçlerini eğitip donatmak verdiği teçhizatlardı. Washington yönetimi, Afganistan ordusunu donatmak için 20 yılda 83 milyar dolar harcamıştı.

SİLAHLARIN BİR KISMI PAKİSTAN'A KAÇIRILDI

Afganistan'daki silah tüccarları, Taliban'ın ülkede kontrolü ele geçirme sürecinde ABD yağımı silahlara yoğun bir talebi olduğunu ancak işgal sürecinin sona ermesiyle birlikte bu talebin azaldığını belirtti. Taliban'dan gelen talebin azalması sonrası ise silahların Afgan girişimcilere satıldığı ve birçoğunun Pakistan'a kaçırıldığı öğrenildi.

ÇOK SAYIDA SİLAH ELE GEÇİRİLDİ

Taliban güçleri Afganistan'da kontrolü ele geçirirken Afgan güvenlik güçlerinden çok sayıda ABD yapımı silah ele geçirmişti. Söz konusu silahlar satın alınarak, zorla ele geçirilerek ya da Afgan güvenlik güçleriyle yapılan müzakereler sonucunda temin edildiği öğrenildi.

AFGAN GÜVENLİK GÜÇLERİ SİLAHLARINI TESLİM OLMADAN ÖNCE SATTI

Öte yandan bölgeden elde edilen bilgilere göre, bazı Afgan güvenlik güçlerinin teslim olmadan önce ellerindeki silahları, silah tüccarlarına sattı. Bazı tüccarların ABD yapımı Baretta marka M9 model tabanca için 1.200 dolar ödemeye hazır olduğu belirtiliyor. Ödenen bu rakamın birçok polisin ve askerin maaşından çok daha yüksek olduğu öğrenildi.

İŞTE SİLAHLARIN SATIŞ TARİFESİ

Afganistan'da silah tüccarlarının elde ettiği silahlar için farklı ücret tarifesi sunduğu ortaya çıktı. Buna göre, M4 model kısa tüfek özellikle lazer görüşlü veya namlu altı bombaatar ile donatılmışsa, 4000 dolarlardan satılıyor.Ayrıca Kalaşnikof marka tüfekler 900 dolardan ve Rus yapımı bombaatar 1.100 dolardan alıcı buluyor. Silah tücarları, ödemelerin Pakistan rupisi olarak ve nakit yapıldığını söylüyor.

TALİBAN İDDİALARI REDDETTİ

Afganistan'daki silah ticaretinin geldiği boyut ortaya çıkarken Taliban ise böyle bir ticaretin varlığını reddetti. Taliban Sözcüsü Bilal Karimi yaptığı açıklamada ele geçirilen ABD yapımı silahların tamamının kayıt altına alındığını belirterek, herhangi bir kişin 'tek bir mermi satamayacağını ya da kaçıramayacağını' savundu.

Pentagon ise Afganistan'dan çekilme sürecinde ABD yapımı silahların Taliban'ın eline geçtiğini doğrular nitelikte açıklamalar yapmıştı.

Afganistan'daki ABD yapımı silahlar, silah tüccarlarının elinde: Fiyat tarifesi ortaya çıktı ile ilgili etiketler Afganistan silah ABD Taliban silah tüccarı
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.