Afganistan'da şok: Mezar-ı Şerif düştü! Dostum Özbekistan'a kaçıyor!

Afganistan 5 kuzey vilayetinin 5'i de Taliban işgali altına girmiş oldu. Afganistan'ın kuzeyinde genelde Türkçe konuşan halk yaşamakta. Özbekler ve Türkmenler ağırlıkta. Mareşal Dostum, şehri sonuna kadar koruyacağını açıklayalı saatler olmuştu ki Mezar-ı Şerif ve Meymene vilayetlerinin de düştüğü bilgisi geldi! Yerel kaynaklar, Mareşal Dostum ve bazı üst düzey yetkililerin Özbekistan sınırına doğru gittiklerini gördüklerini aktardı.

Afganistan'ın kuzeyindeki Faryab ve Belh vilayetlerinin merkezi Meymene ve Mezar-ı Şerif vilayet merkezleri, öğle saatlerinde başlayan saldırıların üzerinden çok geçmeden Taliban kontrolüne geçti.

Böylece Kabil Hükümeti'nin Orta Asya ile bağlantısı kesilmiş oldu.

Afganistan'da şok: Mezar-ı Şerif düştü! Dostum Özbekistan'a kaçıyor!

MEYMENE'DE ASKERLER TALLİBAN'A TESLİM OLDU

Faryab İl Şura Vekili Ak Muhammed Nuri, militanların öğle saatlerinde Meymene şehrine saldırı başlattığını söyledi.

Saldırı sonucu vilayet merkezinin Taliban kontrolüne geçtiğini ifade eden Nuri, güvenlik güçlerinin örgüte teslim olduğunu belirtti.

Afganistan'da şok: Mezar-ı Şerif düştü! Dostum Özbekistan'a kaçıyor! - Resim : 2

MEZAR-I ŞERİF'TE ASKERLER HAVALİMANI'NA SIĞINDI

Öte yandan Belh Milletvekili Abbad İbrahimzade, Taliban'ın Mezar-ı Şerif kentine yönelik saldırılarını ikindi saatlerinde başlattığını kaydetti.

Saldırı sonucu kent merkezinin Taliban kontrolüne geçtiğini aktaran İbrahimzade, güvenlik güçlerinin havalimanına sığındığını bildirdi.

İbrahimzade, Taliban'ın kent merkezine girdikten hemen sonra hapishanedeki mahkumları serbest bıraktığını dile getirdi.

MAREŞAL DOSTUM ŞAŞIRTTI: ÖZBEK SINIRINA KAÇIYOR

Görgü tanıkları ise Mezar-ı Şerif'te bulunan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum, eski Belh Valisi Ata Muhammed Nur ve diğer yerel yetkililerin Özbekistan sınırına doğru hareket ettiğini öne sürdü.

Böylece Afganistan'ın kuzeyinde bulunan 7 vilayet merkezinin tamamı Taliban kontrolüne geçmiş oldu.

Afgan hükümet güçlerinin, son 9 günde Taliban'a karşı kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı 23'e yükseldi.

PAKİSTAN SINIRINDAN DA İLERLEYİŞ SÜRÜYOR

Bugün öğleden sonra ülkenin doğusundaki Paktika, Kunar, Paktiya vilayetlerinin merkezi Şerene, Esed Abad ve Gardiz kentleri Taliban kontrolüne geçmişti.

Afganistan'da şok: Mezar-ı Şerif düştü! Dostum Özbekistan'a kaçıyor! - Resim : 3

 

 

Afganistan'da şok: Mezar-ı Şerif düştü! Dostum Özbekistan'a kaçıyor! ile ilgili etiketler Afganistan Kale meymene Mezar-ı Şerif düştü dostum mareşal
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.