Afganistan'da kaos sürüyor: Taliban, 3 ilçenin kontrolünü kaybetti

Taliban, Afganistan'da 10 günde kontrolü ele geçirmesi sonrası ilk kez bir bölgeyi kaybetti. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bağlan vilayetine bağlı 3 bölgede yaşanan şiddetli çatışmalar sonrası söz konusu bölgelerin kontrolü Taliban'dan yerel kuvvetlere geçti. Meydana gelen çatışmalarda iki tarafın da ağır kayıplar verdiği öğrenildi.

Afganistan'da ABD'nin çekilmesinin ardından yaşanan kaos sürüyor. Ülkede Bağlan vilayetine bağlı Pule Hisar, Deh Salah ve Andarab Taliban'dan eski yönetime bağlı güçler ve yerel gruplara geçti.

Afganistan'ın "Tolo News” kanalının yerel kaynaklarına dayandırdığı haberinde, yerel gruplar ile Taliban güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı ve her iki tarafın da ağır kayıplar verdiği belirtildi.

Çatışmalar sonucu başkent Kabil'in kuzeyindeki Bağlan vilayetine bağlı Pule Hisar, Deh Salah ve Andarab ilçelerinin kontrolünün eski yönetime bağlı güçler ve yerel gruplara geçtiği bildirildi. Üç ilçede ağırlıklı Tacikler olmak üzere yaklaşık 100 bin kişi yaşıyor.

Büyük ölçüde Peştun etnik tabanına dayanan Taliban'ın Kabil'i kontrolüne almasının ardından bunun taraflar arasında yaşanan ilk çatışma olduğu belirtildi.

Diğer taraftan, Taliban, ülkedeki 34 vilayet merkezinin 33'ünü kontrolüne alırken Kabil'in kuzeyindeki Pencşir, tüm ilçeleriyle beraber henüz Taliban hakimiyetine girmeyen tek Afganistan vilayeti durumunda. Ayrıca yerel grupların Kabil, Parvan, Kapisa, Maydan Wardak gibi vilayetlerdeki az sayıda ilçeyi kontrol ettiği biliniyor.

TALİBAN'DAN PENÇŞİR'E ÇAĞRI

Taliban, Pencşir'de ünlü Afgan komutan Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud liderliğindeki direnişçilerle savaş istemdiğini söyledi. Açıklamayı Rusya'nın Kabil Büyükelçisi Dimitri Zirnov yaptı.

Zirnov, Taliban'ın siyasi kanadından üst düzey bir ismin Rusya'nın Kabil Büyükelçiliği aracılığıyla Pencşir'deki direnişçilere mesaj gönderdiğini söyledi. Taliban'ın bölgede kan dökülmeden siyasi bir uzlaşıya varılması yönünde çağrı yaptığı bildirildi.

Diğer taraftan, Taliban kendisine bağlı özel kuvvet askerleri olduğu iddiasıyla propaganda görüntüleri paylaştı.

Zabul bölgesinde kaydedildiği belirtilen görüntülerde beyaz üniformalı askerlerin Taliban bayrakları altında ellerindeki Amerikan menşeili silahlarla geçit töreni yaptığı görülüyor.

Afganistan'da kaos sürüyor: Taliban, 3 ilçenin kontrolünü kaybetti ile ilgili etiketler Afganistan Taliban Çatışma
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.