Afganistan Devleti son gününe doğru ilerliyor: İşte son gelişmeler...

Ülkeyi tamamen işgale kalkan Taliban militanlarının ilerleyişi tehlikeli bir boyut kazandı. Kunduz düştü. Gazne vilayet merkezi artık Taliban'ın. Üstelik bugün öğleden sonra Kandahar şehir merkezi de ele geçirildi. Mezar-ı Şerif ve Kabil büyük risk altında. Afganistan Devleti'nin son günü, düşünülenden daha yakın. İşte son gelişmeler...

ABD birliklerinin Afganistan'dan geri çekilme sürecinin başlamasının ardından Taliban, hakimiyet alanını genişletmeye devam ediyor. 

İşgal altındaki şehir merkezi sayısı, Kabil'e 150 km uzaklıktaki Gazne'den sonra Kandahar'ın ele geçirmesiyle 11'e yükseldi.

Kabil'in düşmesine ve Afganistan Devleti'nin son bulmasına ise günler kaldığı ifade ediliyor. Kabil için kıskaç giderek daralıyor. 

Afganistan Devleti son gününe doğru ilerliyor: İşte son gelişmeler... - Resim : 2

ÖNCE GAZNE SONRA KANDAHAR ŞEHİR MERKEZİ: KABİL'E 150 KM!

Taliban, bugün başkent Kabil’e 150 kilometre uzaklıktaki stratejik öneme sahip Gazne vilayet merkezini ele geçirdiğini duyurmuş, Afgan hükümet güçlerinin son 7 günde kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı 10'a yükselmişti.

Afganistan Devleti son gününe doğru ilerliyor: İşte son gelişmeler... - Resim : 3

Kısa bir süre sonra Afganistan'ın ikinci büyük şehri Kandahar'ın merkezindeki Şehitler Meydanı'nda Taliban milislerinin yürüdüğü videolar sızdı ve düşen şehir merkezi sayısı 11'e yükseldi.

TALİBAN İŞGALİNE GİREN KUNDUZ'DAN GÖRÜNTÜLER GELDİ

Taliban’ın ilerleyişi devam ederken, daha öncesinde, 8 Ağustos’ta Afgan hükümetinden Taliban'ın eline geçirdiği Kunduz kentindeki tahribat görüntülendi.

Taliban güçlerinin, Kunduz'daki askeri bir üste, Amerikan malı Eagle SİHA'larını da ele geçirdikleri görüldü. Açtıkları kutuların fotoğrafları medyaya sızdı.

Afganistan Devleti son gününe doğru ilerliyor: İşte son gelişmeler... - Resim : 4

Bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle binaların enkaza döndüğü görüntülerde, halkın enkaz yığınlarını karıştırması dikkat çekti. Halkın, onyıllardır dinmeyen çilesi daha yeni başlıyormuşçasına yemek bulmaya çalıştıkları görüldü.

Afganistan Devleti son gününe doğru ilerliyor: İşte son gelişmeler... - Resim : 5

SICAK GELİŞME: KANDAHAR DA DÜŞTÜ

Tüm bunlar olurken Kandahar'dan da kötü haber geldi.

Çatışmaların yoğun olarak devam ettiği ve direnişin sürdüğü Kandahar, Afganistan'ın en büyük ikinci kentiydi ve önemli bir merkezdi. 

Taliban'ın kurulduğunun hemen ertesinde Kandahar'ı sadece 12 kayıp vererek 48 saatte kolaylıkla teslim almıştı. Daha sonra, Pakistan Gizli Servisi'nin Kandahar'daki Afgan komutana rüşvet verdiği ve şehri direnmeden teslim etmesini sağladığı ortaya çıktı. 

Üstelik, Pakistan'lı bakanların, Taliban'ın Kandahar'ı işgal ettiğini haber aldıklarında 'Bizim çocuklar başardı!' cümlesini kurduklarını İngiliz kaynaklarından ortaya çıkmıştı.

 

ABD'DEN VATANDAŞLARINA: ÜLKEYİ DERHAL TERK EDİN!

ABD’nin Afganistan Büyükelçiliği, ABD vatandaşlarının mevcut ticari uçuş seçeneklerini kullanarak Afganistan'ı derhal terk etmeleri yönünde çağrıda bulundu.

ABD’nin Afganistan Büyükelçiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD vatandaşlarının mevcut ticari uçuş seçeneklerini kullanarak Afganistan'ı derhal terk etmeleri yönünde çağrıda bulunuldu.

'BÜYÜKELÇİLİĞİN YARDIM KAPASİTESİ SINIRLI'

Açıklamada, uçak bileti satın almaya gücü yetmeyen vatandaşların Büyükelçilik ile iletişime geçmesi istenirken, güvenlik şartları ve azaltılmış personel sayısı nedeni ile büyükelçiliğin yardım kapasitesinin son derece sınırlı olduğuna dikkat çekildi.

Büyükelçilik, ABD vatandaşlarına 27 Nisan 2021'de Dışişleri Bakanlığının Kabil'de artan şiddet ve tehdit olayları nedeniyle görevlerini başka yerde yapılabilen ABD hükümeti çalışanlarının Kabil Büyükelçiliğinden ayrılma emri verdiğini hatırlattı.

'BİZİM UÇUŞLARIMIZA DA GÜVENMEYİN'

Büyükelçilik ayrıca, “ABD vatandaşlarının mevcut ticari ulaşım araçlarını kullanarak mümkün olan en kısa sürede Afganistan'dan ayrılmaları gerektiğini ve ABD hükümetinin uçuşlarına güvenmeyi planlamamaları gerektiğini yineliyor” ifadelerini kullandı.

KABİL'İN DÜŞMESİ İÇİN ADETA GÜN SAYILIYOR

ABD basının bir istihbarat raporuna dayandırdığı habere göre, adı açıklanmayan ABD’li bir yetkili Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i 30 gün içinde kuşatabileceğini ve potansiyel olarak 90 gün içinde ise ele geçirebileceğini öne sürmüştü.

ABD Başkanı Joe Biden, 14 Nisan’da yaptığı açıklamada Afganistan’daki ABD askerlerinin 1 Mayıs'tan itibaren geri çekilmeye başlayacağını ve sürecin 11 Eylül'e kadar tamamlanacağını duyurmuştu. Biden daha sonra ise çekilmenin 31 Ağustos’ta tamamlanacağını açıklamıştı.

Afganistan Devleti son gününe doğru ilerliyor: İşte son gelişmeler... ile ilgili etiketler Afganistan Taliban Kabil son durum kunduz gazne Kandahar Mezar-ı Şerif

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.