Afgan kadınlar #KıyafetimeDokunma kampanyası ile Taliban'a karşılık veriyor

Sosyal medyada son günlerde çok sayıda Afgan kadın, renkli geleneksel kıyafetler içinde gösteren paylaşımlar yapılıyor. #KıyafetimeDokunma ve #AfganistanKültürü gibi etiketler üzerinden Afgan kadınlar, ülkenin renkli giyim kültürünü ortaya koyuyor.

Kampanya, vücutlarının tamamını kapatarak Kabil'de Taliban yanlısı bir yürüyüş yapan kadınların medyaya yansıması sonrası başladı.

Söz konusu eylemdeki bir videodaki bir kadın, makyaj ve modern kıyafetlerin Müslüman Afgan kadınını temsil etmediğini savunuyordu. Aynı kişi, "…Biz, şeriata aykırı olan dış kaynaklı kadın haklarını istemiyoruz" diyordu.

Aynı zamanlarda, Kabil'de bir üniversitede, bir kısmı yüzlerini de kapatmış kız öğrencilerin görüntüsü uluslararası medyada yer buldu.

Sosyal medyada birçok Afgan kadın ise bu görüntülerin Afganistan'ın gelenekleri ile bağdaşmadığını savunan bir kampanyaya destek veriyor.

Afgan kadınlar #KıyafetimeDokunma kampanyası ile Taliban'a karşılık veriyor

İLK PAYLAŞIMI O YAPTI

BBC'deki habere göre; ilk paylaşımı yapan Afganistan'daki Amerikan Üniversitesi'nin eski tarih profesörü Bahar Celali.

Celali, Afgan kadınları da teşvik ederek "ülkenin gerçek yüzünü gösterme" çağrısı yaptı.

Bahar Celali neden böyle bir eylem başlatmak istediği sorusunu, "En büyük endişelerimden biri Afganistan kimliğinin tehlike altında olması" diyerek yanıtlıyor ve devam ediyor:

"Taliban yanlısı yürüyüşte giyilen kıyafetlerin, kültürümüzün ve kimliğimizin parçası olmadığını dünyaya göstermek istedim."

Amerika'da yaşayan bir hak savunucusu olan Spozhmay Maseed de siyah burkanın "asla Afgan kültürünün parçası olmadığını" söyleyen bir paylaşımda bulundu.

 

Afgan kadınlar #KıyafetimeDokunma kampanyası ile Taliban'a karşılık veriyor ile ilgili etiketler Afganistan Taliban Afgan kadınlar kıyafet
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.