Afgan askerler canını zor kurtardı: 1037 asker Tacikistan'a kaçtı!

Taliban, Afganistan'da genellikle Türkçe konuşan halkların yaşadığı kuzey bölgelerinde ilerleyişini sürdürüyor. Bedahşan vilayetindeki 6 bölgeyi saldırıları sonucunda teslim alan Taliban, Afgan ordusu ile çatışmaya girdi. Kaçacak bir yeri dahi kalmayan Afgan ordusuna mensup 1037'den fazla asker, sınırın farklı bölgelerinden Tacikistan topraklarına ulaşarak canlarını kurtarabildi.

NATO'nun çekilmesinin ardından Hindukuş dağlarının kuzeyinde yani Özbek, Türkmen ve Tacik etnik kökenine sahip Afganların yaşadığı bölgelerde de hızla güç kazanmaya devam ediyor. 

Afganistan'ın Tacikistan ile ana sınır kapısı, geçtiğimiz günlerde taliban kontrolüne geçmiş ve yüzlerce Afgan askeri Tacikistan'a sığınmıştı.

Afgan ordusu ise halihazırda Afganistan'ın kuzeyini korumaktan tamamen aciz. Tacikistan ile Afganistan arasındaki 1344 kilometre uzunluğundaki ortak sınırın 1135 kilometresini kontrol edilmesi güç olan dağ ırmakları belirliyor.

TALİBAN BEDAHŞAN'DA 6 BÖLGEYİ DAHA İŞGAL ETTİ

Tacikistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi'ne bağlı Sınır Koruma Birlikleri Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, Taliban’ın Afganistan’ın Bedahşan vilayetindeki Hohon, Şikay, Nusay, Mohimay, Şungon ve Sulton yerleşim alanlarına saldırı düzenleyerek bu bölgeleri ele geçirdiği kaydedildi.

Açıklamada, Taliban’ın saldırılarından kaçan 1037'den fazla askerin ülke sınırlarının farklı noktalarından Tacikistan topraklarına geçtiği belirtildi.

Şu anda Tacikistan-Afganistan sınırındaki durumun Tacik sınır muhafızlarının kontrolü altında olduğu vurgulandı.

DAHA ÖNCE DE 434 AFGAN ASKERİ SINIRIN ÖTEKİ TARAFINA KAÇMIŞTI

Geçen ay sonunda da Taliban’ın saldırılarından kaçan 134, önceki gün ise 300'den fazla Afgan askeri sınırı geçerek Tacikistan topraklarına sığınmıştı.

 

 

Kaynak: AA

 

Afgan askerler canını zor kurtardı: 1037 asker Tacikistan'a kaçtı! ile ilgili etiketler Afganistan asker Taliban afgan Tacikistan
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.