AFAD ve Kandilli neden farklı? Depremin büyüklüğü neden farklı açıklanıyor? İşte sebebi!

Son olarak bugün yaşanan İstanbul depremi dahil birçok depremde AFAD ve Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğü konusunda kamuoyunu bilgilendiren iki kurumdur. Ancak depremin rakamları bu iki kurumda çoğunlukla farklı ölçülür. Peki AFAD ve Kandilli neden farklı rakamlar veriyor?

AFAD ve Kandilli neden farklı? Deprem rakamlarında neden farklı bilgiler veriliyor?

Deprem olduğunda birçok vatandaş ya AFAD ya da Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesi ve sosyal medya hesaplarına akın eder. Çoğunlukla da her iki kurum da depremin büyüklüğü konusunda farklı bilgiler verir. Türkiye'de deprem konusunda kamuoyunu bilgilendiren iki kuruluş AFAD ve Kandilli neden farklıdır?

AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin birçok kez depremin büyüklüğü konusunda farklı rakamlar açıklamasının nedeni, kurumlara bağlı sismik kayıt istasyonlarının depremin merkezine uzaklığı ve sismik kayıt ağlarının yaygınlığıdır. Örneğin İstandul'da bir deprem oldu. Depremin merkezine yakın en az 3 noktadan sismik kayıt almanız gerekir. Ne kadar çok kayıt alırsanız dpremin büyüklüğünü tahmin etmede sağlıklı sonuçlar alırsınız.

Depremin büyüklüğü AFAD ve Kandilli'de neden farklıdır?

Türkiye'de deprem konusunda yetkin ve güvenilir iki kurum Kandilli Rasathanesi ve AFAD vardır. Bunlardan ilki ve tarihsel olarak en eski veri seti ve gözlemevine sahip olanı; Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Merkezi (KRDAE) ve bu merkez bünyesinde bulunan Bölgesel Deprem-Tsunami Izleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTIM)’dir. Diğer kurum ise T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yönetilen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bağlı Deprem Dairesi Başkanlığı (DDB)’dır. Her iki kurumda da farklı özelliklere sahip deprem kayıt cihazları bulunmaktadır.


AFAD ve Kandilli, Türkiye’de deprem ölçümü yapan önemli kurumlar. AFAD’ın, Türkiye çapında çok daha geniş bir ağı var. Bu da ekonomik güçle alakalı. Bir üniversite araştırma kurumu olması sebebiyle Kandilli Rasathanesi’nin ağı biraz daha sınırlı. Sonuç itibari ile depremin gerçekleştiği bölgeye yakın yeteri kadar ağınız yoksa yapacağınız çözümlerde hatalar olabilir.”

 

AFAD ve Kandilli neden farklı? Depremin büyüklüğü neden farklı açıklanıyor? İşte sebebi! ile ilgili etiketler AFAD deprem afad ve kandilli neden farklı kandilli
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.