ADI HAYALET TABURA ÇIKAN KAHRAMANLAR KİMLER?

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir, SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sorularını yanıtladı…

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir’in SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sıcak gündeme ilişkin sorularını cevapladığı ‘Metehan Demir ile Gündem’in yeni bölümünde,  PKK’nın korkulu rüyası olan Özel Kuvvetler’in ve adı ‘Hayalet Tabur’a çıkan Efeler Taburu’nda yer alan kahramanların eğitim süreçlerinin perde arkası konuşuldu.

ADI HAYALET TABURA ÇIKAN KAHRAMANLAR KİMLER?

DEMİR:  ÖZEL KUVVETLER’İN PEK BİLİNMEYEN ÇOK ÖNEMLİ BİR ÖZELLİĞİ VAR!

Metehan Demir, “Efeler Taburu’nda TSK’da ve Polis Özel Harekatı’nda Türkiye’nin harekat kabiliyeti olan birimlerinde her biri birbirinden değerli özel birlikler ve yapılar var. Bunların eğitimi, kullandığı tesisatlar mühimmatlar çok farklı. O nedenle her biri özel ve ayrı eğitimden geçiyor. Neyin neye göre yapılması gerektiğini teknoloji ve bilim ışığında geliştiriyorlar. Sadece Efeler Taburu özelinde değil, genelinde TSK’da, jandarmada, Genel Kurmay Başkanlığı’na bağlı birimlerde, Sahil Güvenlik’te pırıl pırıl bir eğitim söz konusu. Hepsinin hakkını ayrı ayrı vermek lazım. İç ve dış harekatlar olsun hepsinin ayrı ayrı görevi var. Dozer operatörünün bile ayrı görevi var. Şehitlerimiz arasında bazen sivil görevliler oluyor. Bilin ki onlar yol açmaya çalışan yol hizmetlerinin bir çalışanı. Bilin ki orada başka bir alt yapı oluşturmak için giden bir başka unsur. Efeler Taburu’nu Özel Kuvvetler gibi düşünmemek lazım. Efeler Taburu’nun ayrı bir eğitim sistemi var. Coğrafi koşullara, görev tipine ve taktik ihtiyacına göre ne yapılması gerektiğini belirleniyor. Herkes aynı amaç için yetiştirilmiyor. Birisi balık adam olarak yetiştiriliyor. Deniz Kuvvetleri’nde de önemli bir bilim vardır. Her biri ayrı ayrı görevlerine göre belirleniyor. Kimi paraşütler konusunda, kimi sızma, kimi keskin nişancı, kimi imha, kimi seri intikal, kimi nokta harekatı gibi ayrı ayrı başlıklar var. Bu noktalar üzerinde ayrı eğitim veriliyor. Şu kadar sürede yetişir diye bir zaman belirlemekte doğru değil. Hepsinin ayrı görevlendirme tipleri var. Özel Kuvvetler tugaylar ve alttaki taburlar çerçevesinde düşünmek lazım. Yeteri kadar etkin tugay sayısı ve altlarında görevlere göre dağılabilecek taburlar var. Bunlar 10 ay minimum olmak üzere her biri ayrı branşlarda çalıştırılıyor. Daha önce geldiği birlikte komando kursu gördüyse farklı yeni kurslarda entegre edilerek yetiştiriliyorlar. Özel Kuvvetler’in görevi ağırlıklı olarak Irak, Suriye, İdlib gerginliği azaltma bölgesi ve Libya olarak yoğunlaşmış durumda. Burada önemli olan şu, bunlar belli aralıklarla sürekli olarak birbirlerine görev tamamlaması veriyorlar. Hiçbir görev aksaklığa uğramadan devam ediyor. Burada Özel Kuvvetler özelinde ve genelinde kurumsal ilişkiler ve koordinasyon kabiliyeti de geliştirilmiş durumda. Özel Kuvvetler’in oraya gitmesini gerektirecek en doğru istihbaratı MİT veriyor. Kurumlar arası koordinasyon gerçekleştiriliyor, Genel Kurmay Başkanı’nın üst çatı koordinasyonunda MİT’in yönlendirme ve istihbaratının alt yapısıyla bu harekatlar gerçekleştiriliyor. Özel Kuvvetler’in Türkiye’de bilinmeyen özelliklerinden biri, dünyada 4 Özel Kuvvet biriminin hava birliği var. Özel eğitilmiş pilotlardan oluşuyor. O ülkelerden biri de Türkiye. Kendi uçakları, kendi hava harekat kabiliyetleri ve kendi nakliye kabiliyetleri olmak üzere çok farklı unsurlara sahip olan bir Türk Özel Kuvveti’nden bahsediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Metehan Demir’in açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

ADI HAYALET TABURA ÇIKAN KAHRAMANLAR KİMLER? ile ilgili etiketler Metehan Demir metehan demir ile gündem özel kuvvetler Efeler Taburu

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.