Açma, kapama ve kısıtlamalar o kurul karar verecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada artık 'yerinden karar' dönemine geçileceğini, bu amaçla il il haftalık verilerin ortalamasının canlı yayınlanacağını söylemişti. Yeni sistemin hazırlıkları devam ediyor. Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ile Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, kısıtlamalardan açma ve kapama kararlarına kadar her kararın İl Hıfzısıhha Kurulları'nda alınacağı 'yerinden karar' dönemine ilişkin bilgi verdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele sürecinde bugüne kadar tüm kararlar merkezi yönetim tarafından alınıyordu.

Geçtiğimiz hafta pandemiye ilişkin son gelişmeleri değerlendiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalamasının kamuoyuyla paylaşılmasına başlanacağını ve artık kısıtlama, normalleşme, açma ve kapatma kararlarının bu veriler ışığında 'yerinden karar' yöntemi ile alınacağını söylemişti.

Sağlık Bakanlığı Koca'nın duyurduğu bu ortalamaları, Kovid-19'la ilgili "https://covid19.saglik.gov.tr/" adresli bilgilendirme sayfasından verileri kamuoyuna açıklayacak.

Bakan Fahrettin Koca, 10 Şubat'ta yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından, yeni uygulamaya ilişkin şunları söylemişti:

"İl bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalamasını canlı yayımlayacağız. Böylelikle gerektiğinde il hıfzıssıhha kurullarımız bölgesel olarak kararlar alabilecekler. Artık planlanabilir bir gelecek için bölgesel çalışmaların da yürütülebileceği bir döneme geçiyoruz. Salgın yönetiminde yeni dönemin adı 'Yerinde Karar' dönemidir." 

"YERİNDE KARARLARIN" YOL HARİTASI HAZIRLANIYOR

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, uygulamanın Kovid-19 salgınıyla mücadele konusunda "yerinden alınacak kararlar için hazırlık" olduğunu ifade ederek, "Şu an Sağlık Bakanlığı iller ya da ilçeler düzeyinde belirlenecek kriterlere göre önlemleri değerlendirecek model üzerinde çalışıyor. Bu uygulama ile bölgesel kararlar alınabilmesi için yol haritası belirlenmiş olacak." diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz da illerin vaka sayılarındaki son 7 günlük ortalamanın açıklanmasının "Yerinde Karar" dönemi için önem taşıdığını ifade etti.

Her il veya ilçedeki salgın seyrinin birbirinden farklılık gösterebildiğine işaret eden Kayıpmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Ortalama yeni vaka sayıları, yerleşim yerlerinin sosyokültürel durumları gibi birçok değişkenden etkilenebilmektedir. Ayrıca iller ve aynı ilin içerisindeki ilçeler dahi hastalığın seyrinde aynı durumda olmayabilir. Bu veriler ve Bilim Kurulu'muzun hazırlayacağı göstergeler doğrultusunda, valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurulları, açma-kapama, kontrol önlemlerinin artırılması-azaltılması yönündeki kararları 'yerinde' alabilecektir. İllerdeki sağlık hizmetlerinin hastalarımıza yanıt verme kapasitesi de, göz önünde bulundurulacak önemli belirteçlerden biri olacaktır."

Açma, kapama ve kısıtlamalar o kurul karar verecek ile ilgili etiketler Bilim Kurulu Fahrettin Koca Sağlık Bakanı yerinden karar Prof. Dr. Necmi İlhan Afşin Emre Kayıpmaz
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.