Acemoğlu’dan Türkiye ekonomisine ilişkin manipülasyon!

CHP’nin ekonomi kadrosunda ismi yazan Ermeni asıllı Daron Acemoğlu’nun yaptığı sunumda Türkiye ekonomisine ilişkin manipülasyon yaptığını TÜİK’in arşiv verileri ortaya çıkardı.

CHP’li Gürsel Tekin tarafından ‘milli’ olduğu savunulan ABD’li ekonomist Jeremy Rifkin ile aynı kadroda bulunan Ermeni asıllı Daron Acemoğlu, yaptığı sunumda Türkiye ekonomisinin geçmiş verilerine ilişkin manipülasyon yaptı.

EKONOMİK VERİLERİ MANİPÜLE ETTİ

Türkiye ekonomisi için Gibi katsayısının gelir dağılımı eşitsizliğine işaret ettiğini öne süren CHP’li Acemoğlu, durumun Avrupa’dan çok daha eşitsiz ve Güney Amerika ile aynı seviyede olduğunu iddia etti.

Mesnetsiz iddialarını sürdüren Acemoğlu, Bülent Ecevit döneminde yaşanan krizin ayak seslerinin duyulduğu ve yaşandığı 2000’li yıllarda Gibi katsayısının yüzde 42 seviyesinde olduğunu savundu.

Bu süreçten sonra gelir dağılımı eşitsizliğinin azaldığını ifade eden Acemoğlu, “Ama ne yazık ki 2006-2007 senesinden sonra eşitsizlik yine artmaya başlıyor ve eski Güney Amerika düzeylerine geliyor.” ifadelerini kullandı.

Acemoğlu’dan Türkiye ekonomisine ilişkin manipülasyon!Paylaştığı grafikte ise Türkiye’de Gibi katsayısının 2019 yılında 0,42 seviyelerinde olduğunu iddia ederek toplumun aklını karıştırma çabasına girişen Acemoğlu’nun paylaştığı verinin asılsız olduğu ortaya çıktı.

2008 yıllarına kadar düşük yoğunluklu teknoloji ürünlerinin ihracatının azaldığını, orta düşük ve orta yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının da arttığını grafikle ifade eden Acemoğlu, teknolojinin ihracattaki katkısının azaldığını ve düşük kaliteli büyümeyle devam edildiğini iddia etti.

Acemoğlu’dan Türkiye ekonomisine ilişkin manipülasyon! - Resim : 2

Daron Acemoğlu’nun kullandığı grafiklerde Türkiye’nin ihracatının artış verilerine değinmediği ve 2008’den 2021’e ülke ihracatının yaklaşık 2,5 katına çıktığı ortaya çıktı.

Öte yandan Acemoğlu’nun Türkiye’de Kurumsal Değişim başlığıyla 2000-2020 yılları arasında kurumsal reformları değerlendirdiği grafiğin ise istatistiksel çalışmaya ve hesaplamaya dayanmadığı belirlendi. 

Acemoğlu’dan Türkiye ekonomisine ilişkin manipülasyon! - Resim : 3

TÜİK’İN ARŞİV VERİLERİ GERÇEKLERİ ORTAYA ÇIKARDI 

CHP’nin ABD’li Rifkin’den sonra ekonomi kadrosunda yer alan bir diğer isim olan Ermeni asıllı Daron Acemoğlu’nun manipülatif iddialarının ardından TÜİK’in arşivlerinden Gibi katsayısı verileri ortaya çıktı.

Türkiye’nin 2010 yılından 2021 yılına kadar olan Gibi katsayısı verileri şöyle:

2010 Gini katsayısı 0,402 olarak tahmin edildi

2011 Gini katsayısı 0,404 olarak tahmin edildi

2012 Gini katsayısı 0,402 olarak tahmin edildi

2013 Gini katsayısı 0,400 olarak tahmin edildi

2014 Gini katsayısı 0,391 olarak tahmin edildi

2015 Gini katsayısı 0,397 olarak tahmin edildi

2016 Gini katsayısı 0,404 olarak tahmin edildi

2017 Gini katsayısı 0,405 olarak tahmin edildi

2018 Gini katsayısı 0,408 olarak tahmin edildi

2019 Gini katsayısı 0,395 olarak tahmin edildi

2020 Gini katsayısı 0,410 olarak tahmin edildi

2021 Gini katsayısı 0,401 olarak tahmin edildi

GİNİ KATSAYISI NEDİR? NASIL HESAPLANIR?

Gini katsayısı, bir ülkenin milli gelirinin o ülkede yaşayan vatandaşlar arasında dağılımını ölçen istatistiksel bir hesaplamadır. İtalyan istatistikçi, Corrado Gini’nin geliştirdiği ‘gini katsayısı’ ülkenin eldeki zenginliğinin eşit paylaşılıp paylaşılmadığını ifade eder. 0 ile 1 arasında bir değere sahip olan Gini katsayısı; sıfır değerini aldığı ülkelerde milli gelirin bireyler arasında eşit paylaşıldığını, bir değerini aldığı ülkelerde ise milli gelirin tamamına yalnızca bir kişinin sahip olduğunu ifade eder.

Acemoğlu’dan Türkiye ekonomisine ilişkin manipülasyon! ile ilgili etiketler CHP TÜİK
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.