Abramoviç'in hikayesi: Beş parasız bir yetimden; güçlü bir oligarka!

Zenginliğiyle ve lüks düşkünlüğüyle ünlenen Roman Abramoviç nasıl beş parasız bir yetimden; Putin'i Cumhurbaşkanlığına öneren milyarder bir oligarka dönüştü? İşte Abramoviç'in sefaletten oligarklığa uzanan yolculuğu…

55 yaşındaki Rus iş insanı, Saratov'da beş parasız bir halde dünyaya geldi ama yaşamının ileriki yıllarında milyarlarca dolar kazandı.

Bu süreçte siyasi olarak da dikkate değer bir yükseliş yaşadı. Rusya'da, Putin dahil, kritik isimlerin kritik görevlere gelmesinde rol aldı.

Abramoviç'in hikayesi: Beş parasız bir yetimden; güçlü bir oligarka!

Annesi Irina, Abramovich yeniden hamile kaldıktan kısa bir süre sonra doğduktan kısa bir süre sonra ölümcül kan zehirlenmesinden 28 yaşında öldü. Babası Arkady, küçük oğlu büyükannesi ve büyükbabasıyla birlikte yaşamaya başlayınca kendini işe verdi.

Ancak Mayıs 1969'da babası Arkady bir şantiyedeki bir vinç tarafından ezildi. Her iki bacağından da ağır yaralandı ve kazadan birkaç gün sonra öldü.

Her iki ebeveyni de o daha çocukken ölünce, genç yaştan itibaren Moskova yakınlarında başka bir akraba ile yaşadı. Kısa süre sonra Abramoviç, dede ve ninesinin yanından ayrılarak Moskova'dan 200 mil uzaktaki amcasının yanına gitti.

Yahudi olan ve Rus, İsrail ve Portekiz vatandaşlığına sahip olan milyarder, erken kaybına rağmen, geçmişten ve çocukluğundan bahsederken mutlu görünüyor. 'Çocukluğunda hiçbir şeyi kıyaslayamazsın: Biri havuç yer, biri şeker yer, ikisi de lezzetlidir. Çocukken aradaki farkı anlayamazsın' diyor çocukluğu hakkında.

PARA KAZANMAYA PAZARDA PLASTİK OYUNCAK SATARAK BAŞLADI

Abromoviç ilk önce iki farklı üniversiteyi terk ettikten sonra bir pazar tezgahında plastik bebek satarak para kazanmaya başladı.

Abramoviç'in hikayesi: Beş parasız bir yetimden; güçlü bir oligarka! - Resim : 2

Ciddi para kazanma yolundaki ilk hamlesi ise, Sovyet perestroykası - yani açıklık - reformları sırasında geldi.

Daha sonra kritik Rus figürleriyle yakınlaştı ve sonunda da Putin'in danışmanı oldu.

KADINLAR VE AİLE HAYATI

Sovyetler Birliği'nde henüz beş parasız bir öğrenciyken evlendiği ilk karısı Olga'dan daha iyi durumdaydı.

20 yaşındaki Abramovich, 1987'de Rusya'nın Komi Cumhuriyeti'ndeki Ukhta'da kalabalık bir restoranın karşısında yüksek rütbeli bir hükümet diplomatının 23 yaşındaki kızı Olga'yı gördüğünde ise henüz utangaçtı.

Olga'nın onu reddedeceğinden korktu, bu jeoloji öğrencisinden dans etmesini istemek için bir arkadaşını gönderdi. Daha sonra evlendiler ve daha önceki bir ilişkiden Olga'nın kızı Nastya ile bir gökdelendeki tek yataklı bir daireyi paylaşmaya devam ettiler.

Abramoviç'in hikayesi: Beş parasız bir yetimden; güçlü bir oligarka! - Resim : 3

Ama Olga'nın Abramoviç'le olan evliliği 1989'da sona erdiğinde - onun servetini kazanmak için uzun saatler çalışması arasında - ona sadece iki yıl yaşayabilecek kadar parayı verdi.

Onun için Moskova'nın dışında başka bir daire kiraladı, ancak o ve kızının daha sonra Tsvetnoi Bulvarı'ndaki daireye geri taşınacağını anlayınca, Olga Nastya'nın oraya yakın daha iyi bir okula gitmesini istedi.

Abramovich kısa süre sonra, 1991'de SSCB çökerken Rus iş adamıyla evlenen Londra merkezli eski bir Aeroflot hostesi olan Irina ile birlikte oldu.

O zamanlar Bayan Malandina, Chelsea sahibi uçuş görevlisi olarak çalışırken bir Aeroflot uçağıyla seyahat ederken onunla tanıştı. Babası o iki yaşındayken ölmüştü ve Sovyet döneminde yoksulluk içinde büyümüştü.

Evlilikleri sırasında, Rusya'nın Sovyet sonrası rollercoastervari iş ve siyaset dünyasında güçlü ama münzevi bir figür olmaktan çıktı; Chelsea futbol kulübünün sahibi olarak Batı'da bilinen bir isim haline geldi.

2007'de iyi şartlarda ayrıldılar - boşanma anlaşmaları yakından korunan bir sır ama 150 milyon sterlin olduğu düşünülüyordu - ve birbirleri hakkında kötü konuşmadılar.

Abramovich üçüncü karısı dergi editörü Dasha Zhukova ile 2008'de evlendi, ancak 2017'de boşandılar ve kendisi şimdi milyarder nakliye varisi Stavros Niarchos ile birlikte.

Dasha'nın eski kocasıyla birlikte oğlu Aaron Alexander ve kızı Leah Lou vardı ve çocuklarını birlikte büyütmeye kararlı olduklarını söyledi.

New York'ta dosyalanan mahkeme belgeleri, Abrahmovich ve Zhukova'nın boşandıklarını 2017'de sonuçlandırdığını gösterdi. Daha yakın zamanlarda balerin Diana Vishneva ile romantik bir bağ kurdu.

Abramovich'in iki eski eşinden yedi çocuğu var. En büyüğü 29 yaşındaki Anna, New York'ta yaşayan Columbia Üniversitesi felsefe mezunu, 27 yaşındaki Arkadiy ise önemli petrol ve gaz yatırımları olan bir sanayi kralı.

26 yaşındaki Sofya, Londra'da yaşıyor ve ailenin 'vahşi çocuğu', geçtiğimiz günlerde Instagram'da Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle Vladimir Putin'e saldıran bir mesaj yayınladı. Üçüncü eşi Dasha ile New York'ta dünyaya gelen 20 yaşındaki Arina ve 18 yaşındaki Ilya ya da 11 yaşındaki Aaron ve 7 yaşındaki Leah Lou hakkında daha az şey biliniyor.

Abramoviç'in hikayesi: Beş parasız bir yetimden; güçlü bir oligarka! - Resim : 4

UKRAYNA YÜZÜNDEN ARTIK HEDEF LİSTESİNDE

Şimdi ise adı, İngiliz hükümetinin Rusya üzerinden yaptırıma zorlandığı isimler arasında yer alıyor.

Roman Abramovich, Rus bir oligark olduğu ve geçen hafta Ukrayna'ya şimdiye kadar binlerce kişinin ölümüne yol açan acımasız bir işgal başlatan Vladimir Putin'in yakı dostu olduğu için biraz lekeli bir geçmişe sahip.

Milyarder, şantaj (bir Londra mahkemesi 2012'de aleyhindeki davayı reddetti), rüşvet (2008'de siyasi çıkar için milyarlarca dolar ödediğini kabul etti) ve kanıtlanmamış diğer suçlamalar da dahil olmak üzere son 20 yılını neredeyse mahkeme salonlarında geçirdi. 

Ayrıca, geçen yıl mahkemede Putin'in Batı'daki 'kasiyeri' olduğunu inkar etmesiyle birlikte, Rusya lideriyle olan bağlantıları hakkında da polis tarafından sorgulandı.

PUTİN'İ RUSYA LİDERİ OLARAK ABRAMOVİÇ'İN KENDİSİ TAVSİYE ETMİŞ

Abramoviç'in Putin'in 2000 yılında göreve başlamasından önce, Putin'i dönemin Rusya Cumhurbaşkanı Boris Yeltsin'e tavsiye eden ilk kişi olduğu söyleniyor.

Yakın zamana kadar, ya süper yatlarında, malikanelerinde ya da 8.4 milyar sterlinlik imparatorluğunu oluşturan özel jetlerden birinde, son derece ayrıcalıklı yaşamını çoğunlukla lüks içinde yaşadı. Ayrıca, üç eski karısının ikisinden toplamda yedi çocuk - Ilya, Arina, Sofia, Arkadiy, Anna, Aaron ve Leah - dahil olmak üzere geniş bir aile kurmak için zaman buldu.

Ancak şimdi kendisini, Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra, varlıklarını, dondurulmadan önce satmak için bir mücadele içinde bulmuş halde.

Abramovich, 1980'lerin sonlarında iki kolejden ayrıldıktan sonra bir pazar tezgahında plastik bebek ve oyuncaklar satarak para kazanmaya başladı. Yazılan bir biyografisine göre Roman Abramovich, o zamanlar kendisi için çalışan bir kadını bugün hala istihdam ediyor. 

Abramoviç'in hikayesi: Beş parasız bir yetimden; güçlü bir oligarka! - Resim : 5

1987'de Abramovich Sovyet ordusunda kısa bir süre görev yaptıktan sonra, ilk karısı Olga Lysova'nın ebeveynleri ona düğün hediyesi olarak 2.000 ruble verdi. Bu, -o dönem- deodorantlar ve parfümlerden oluşan ürün yelpazesini genişletmesine izin verdi.

Ciddi para kazanmaya yönelik ilk adımı ise, Sovyetler Birliği'nin Mihail Gorbaçov'un yönetimi altında çökmeye başladığı perestroyka - yani açıklık - reformları sırasında yaşandı. Reformlar, rejimin işletmeler üzerindeki kontrolünü gevşetti, bu da oligarkların firmalarını yasal hale getirerek ve en önemlisi de devlete ait şirketleri satın alarak yükselebileceği anlamına geliyordu.

Abramovich, 40 yaşından önce dünyanın en zengin adamlarından biri olmak için acımasız bir kararlılıkla hareket etti. Suçlamalar daha sonra düşmeden önce, 55 tanker mazot almak için sahte belgeler kullandığı iddiasıyla 1992'de ilk kez tutuklandı. 2011'de o olayla ilgili olarak şunları söyledi: 'Hiçbir belgede tahrifat yapmadım. Yakınlarımdan hiçbirinin ismi sahte bir belgede bulunmadı.' dedi ve ekledi: 'Belgelerin eski tarihli olması pek etik olmayan bir şeyse, belki de bununla suçlanabiliriz. Bu uygulama Rusya'da vardı ve kesinlikle biz yapmış olmalıyız. Bu dava sırasında bazı belgelerin iki gün erken imzalandığını ya da imzalanmadığını söylüyoruz.'

Rusya'nın otomobil satıcısı firması Lada'yı yöneten, ancak aynı zamanda Başkan Boris Yeltsin ile de yakın olan Boris Berezovsky ile bağlantı kurduğunda ise serveti adeta fırladı.

Berezovsky, bu yükselen işadamına, Sovyet sonrası Rusya'da büyük meblağlar kazanmak için çok önemli olan kilit irtibatları sağladı ve hatta Kremlin'deki bir dairede bile yaşadı.

Hatta Abramovich'in Vladimir Putin'i Yeltsin'e Rusya devlet başkanı olması için halefi olarak ilk tavsiye eden adam olduğu söyleniyor. Putin, 1999 yılında Başbakan olarak kabinesini ilk kurduğunda, Abramoviç, onay almadan önce tüm adaylarla önceden görüştü.

Sonraki yıllarda Putin'in en yakın müttefiklerinden biri olarak kalacaktı ve 2007'de Putin başbakan olarak kendi halefinin kim olması gerektiği konusunda da yine Abramovich'e danıştı. Putin rolüne geri dönmeden önce 2008'den 2012'ye kadar görev yapan Dmitry Medvedev de Abramovich tarafından kişisel olarak tavsiye edildi.

SSCB'nin endüstrisi zirvesine ulaştığında, Abramovich ilk birkaç milyarını kazanmak için oradaydı - özellikle petrol şirketi Sibneft'i satın alarak bunu gerçekleştirmişti.

Berezovsky ve Abramovich, yaklaşık 600 milyon sterlin değerinde olduğu tahmin edilen tartışmalı hisse karşılığı kredi programını kullanarak firmayı aslında sadece 100 milyon sterline satın aldı.

Bu, Sibneft'in satışından yaklaşık 1,8 milyar sterlinlik bir gelir elde eden iş adamının devasa serveti için başlangıç ​​noktası oldu.

Abramovich'in İngiltere'deki servetinin büyük kısmı, en büyük hissedarı olduğu Londra borsasında işlem gören çelik ve madencilik devi Evraz'da bulunuyor.

Abramoviç'in hikayesi: Beş parasız bir yetimden; güçlü bir oligarka! - Resim : 6

İş dünyası dışında siyaset dünyasında da aktif çalışan Abramovich, 2000 yılında - yüzde 92 oy alarak - Rusya'nın uzakdoğusunda bulunan Çukotka bölgesinin valisi oldu ve bölgeye 180 milyon sterlin pompaladı.

2003 yılında Chelsea futbol kulübünü satın aldığındaise sıradan futbolseverlerin radarına girdi ve rekabet etmelerine yardımcı olmak için masaya yeterli parayı koydu.

Jose Mourinho ve Didier Drogba gibi büyük transferlerin yardımıyla takımı bir Premier Lig devine dönüştürdü.

Devasa emlak portföyünün yanı sıra, ayrıca füze tespit sistemine de sahip 450 milyon sterlinlik Solaris ve Eclipse dahil olmak üzere bir dizi süper yatın sahibi.

54 yaşındaki Rus milyarderin, Kensington Sarayı Bahçeleri'nde şu anda 125 milyon sterlin değerinde olduğuna inanılan 15 yatak odalı bir konağı içeren bir İngiliz emlak imparatorluğuna sahip olduğu bildiriliyor.

Bay Abramovich hiçbir zaman Birleşik Krallık vatandaşlığına sahip olmadı ve parasını Sovyetler Birliği dağıldığında devletten satın aldığı varlıkları satarak kazandı.

Son derece ketum olmasına ve dikkatlerden uzak bir hayatı tercih etmesine rağmen, milyarder hala süper yatlar ve özel uçaklarla gösterişli bir yaşam tarzı sürdürüyor.

Yılda 160.000 £ maaş aldığı bildirilen iki pilotu olan iki jeti, bir çalışma ve aynalı bir yatak odası ile kişiselleştirildi.

Abramoviç, aynanın cinsel yaşamını iyileştirmeye yardımcı olup olmadığı sorulduğunda, "Hayır, ama yatakta tıraş olmama izin veriyor" yanıtını verdi.

Ayrıca ikisi İngiltere'de bulunan üç Eurocopter helikopteri vardı, bu da Londra'daki trafiği önleyebileceği anlamına geliyordu. Helikopter pilotlarına da yılda yaklaşık 90.000 £ ödendiği bildirildi.

Milyarderin karayolu seyahatine daha az hevesli olduğu söyleniyor, ancak yine de bir Ferrari, bir Bugatti, bir Pagani, iki Maybach limuzin, bir Porche ve bir Rolls-Royce dahil olmak üzere bir dizi çarpıcı arabaya sahip olmakla övünüyor.

Bu arada, emlak portföyü de genişti - ve genişti. Londra'da, altı daireyi bir araya getirerek Belgravia'da beş katlı bir şehir evi yarattı ve evi 150 milyon £ civarında bir değere getirdi.

Fransa'nın güneyindeki St Tropez'de 35 milyon sterlinlik bir ev vardı ve ayrıca Rusya, Sardunya, Fransa, Batı Hint Adaları ve ABD'de de evleri var.

Abramovich, 2007'de beş çocuğu olduğu ikinci karısı Irina'dan boşanırken ise bir dizi malını kaybetti.

Riviera'da Chateau de la Croe adında 30 milyon sterlinlik bir ev ve Abramovich'in 18 milyon sterline satın aldığı Sussex'te Fyning Tepesi adlı bir mülk satın aldı.

Chelsea'nin Rus sahibi Roman Abramovich'in bir daha İngiltere'de yaşamasının fiilen yasaklandığı bildiriliyor.

İngiliz üst düzey güvenlik kaynakları şimdi 55 yaşındaki Abramoviç'in bir daha İngiltere'de yaşamasına izin verilmeyeceğini söylüyor.

Göçmenlik yetkililerinin, Kensington Sarayı yakınında 125 milyon sterlinlik bir malikaneye sahip olan Bay Abramovich'in İngiltere'de ikamet etmesini sonlandırma talimatı aldığı bildiriliyor.

Davasının İçişleri Bakanlığı'nın 'Özel Davalar Birimi' tarafından ele alındığı söyleniyor.

İngiltere, Ukrayna ile artan gerilimin ortasında Rusya'ya yaptırım uygulamaya çalışırken, Kremlin'e yakın olduğunu veya kendisine yaptırım uygulanmasını gerektirecek herhangi bir şey yaptığını şiddetle reddediyor.

İşte sahip olduklarının listesi:

Abramoviç'in hikayesi: Beş parasız bir yetimden; güçlü bir oligarka! - Resim : 7

 

 

-SuperHaber (Cengiz Büyükuncu)

 

Abramoviç'in hikayesi: Beş parasız bir yetimden; güçlü bir oligarka! ile ilgili etiketler Rus Putin Rusya Ukrayna Yaptırım lüks abramoviç oligark kimdir yetim krmlin zengin milyarder
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.