ABD'ye rest çeken Barzani'ye referandum şoku! "Referandumu erteleyin"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi, 25 Eylül'de yapılması öngörülen bağımsızlık referandumunun ertelenmesini istedi.

Goran tarafından yayımlanan açıklamada, hareketin üst düzey yetkililerinin Süleymaniye kentindeki parti merkezinde bir araya gelerek, IKBY'deki siyasi durum ile bağımsızlık referandumu meselesini ele aldıkları ifade edildi.

Açıklamada, IKBY'de yapılması kararlaştırılan bağımsızlık referandumu kararının yasal, ekonomik, siyasi ve toplumsal zemine uygun olmayan bir durumda alındığından dolayı ertelenmesi istenilerek şu ifadelere yer verildi:

KONSENSÜS VURGUSU

"Referandum, bağımsızlıktan önce atılan bir adımdır. Ancak 25 Eylül'de yapılması için alınan referandum kararı, özellikle tartışmalı bölgeler hususu başta olmak üzere (Kerkük ve 140'ıncı maddeye giren bölgeler) mevcut siyasi, güvenlik, ekonomik ve toplumsal duruma uygun değildir, yasa dışıdır ve konsensüs sağlanmadan alınmıştır. Bu yüzden referandum daha uygun zamana ertelenerek meclise taşınmalıdır."

ABD'DE "ERTELEYİN" DEDİ, BARZANİ REST ÇEKTİ

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Cuma günü, Irak Kürdistan Bölgesel yönetimi Başkan Mesud Barzani'yi arayarak, 25 Eylül’de yapılacağı açıklanan referandumun ertelenmesini istediği bildirilmişti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin danışmanı Hoshyar Zebari, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson tarafından iletilen talep üzerine "25 Eylül tarihi sabit. Değişmeyecek." yorumunu yaptı.
ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) eylül ayında yapmayı planladığı "bağımsızlık referandumu"nun dikkatleri Irak'ın öncelikli hedeflerinden (IŞİD'İ yenmek gibi) başka yöne çevireceği gerekçesiyle kaygılı olduklarını bildirmişti.
ABD'ye rest çeken Barzani'ye referandum şoku! "Referandumu erteleyin" ile ilgili etiketler Irak ıkyb goran hareketi referandum
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.