Abdullah Ağar, Patriot kararının perde arkasını açıkladı!

ABD yönetimi yıllardır satışını engellediği Patriot Hava Savunma Sistemlerinin Türkiye'ye satışını dün gece onay verdi. Yıllardır Türkiye'nin Patriot taleplerine kulak tıkayan ABD'nin bu ani tavır değişikliğinin sebebi ne? Abdullah Ağar bu sorunun yanıtını SuperHaber'e verdi...

Türkiye yıllardır hava sahasını güven altına almak amacı ile ABD'den Patriot satın almak istiyor.

Ancak ABD yönetimleri her seferinde bir bahane ile bu satışı engelledi.

Hatta Suriye'den olası bir füze saldırısı tehlikesinin sürdüğü günlerde NATO müttefikine ABD emaneten getirdiği patriotlarla destek vermeyi yeğledi.

İsrail'e satışında beis görülmeyen Patriot'ların Türkiye'den sakınılması ise Ankara'yı farklı arayışlara itti ve sonunda Rusya ile S-400 alımı konusunda anlaşmaya varıldı. 

Türkiye S-400 ile ilgili çok geniş kapsamlı anlaşma imzalamasına rağmen Patriot almaktan da hiç vazgeçmedi. Türkiye'ye S-400 alma diye baskı uygulayan Washington buna rağmen Patriot satışına onay vermemekte direndi. 

Peki, ABD bu kadar net bir duruş sergilerken dün akşam ne oldu da Patriot'a izin verdi. 

Terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar ABD'nin bu sürpriz tavır değişikliğinin perde arkasında yatan sebepleri SuperHaber için açıkladı.

"ABD Türkiye'ye Patriot satmazsa" önermesi üzerinden bu onayı değerlendiren Ağar'a göre, Satış olmazsa; Türkiye bağımlılıktan-güdümden kurtulur. Jeopolitik sapma derinleşir.
ABD için jeopolitik ve stratejik riskler ortaya çıkar.

Ağar'a göre ABD'yi bu kararı almaya iten ana nedenlerden biri de "Barents’ten Süveyş’e S-300 ve S-400’lerden ABD’yi engelleyebilecek bir kalkan oluşması" riski.

Türkiye'nin Patriotların muadillerini ve hatta çok daha etkililerini daha iyi koşullarda ve daha ucuza alabileceğini nedenler arasında sayan Ağar Türkiye'nin karşıt eksen ve arayışının güçlenmesinin de ABD'yi bu kararı almaya ittiğini belirtiyor.

Ağar, bu bağlamda ABD-Türkiye eksenindeki diğer konularda da tıkanma ve sıkışmalar olduğunu bunun da ABD'yi müthiş bir ranttan ettiğini ifade ediyor. 

Ve son söz olarak da tüm bu nedenler dolayısı ile satışa izin çıktığını savunuyor.

SUPERHABER ÖZEL

Abdullah Ağar, Patriot kararının perde arkasını açıkladı! ile ilgili etiketler ABD Patriot Abdullah Ağar
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.