ABD'nin silahları öldürücü değilmiş!

Doğu Akdeniz'de yaşanan Türkiye - Yunanista gerilimi artarken, ABD'nin 'silah ambargosu' kararı tansiyonu iyice yükseltti. Güney Kıbrıs’a 33 yıldır uyguladığı silah ambargosunu kaldıran ABD, silahların 'öldürücü olmadığını' açıkladı. Ancak o listede anti-tank ve anti-personel mayınlarından elektroşok cihazlarına kadar her şey yer alıyor.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sorunların barışçıl çözümü için yaptığı çağrılar karşılıksız kalırken ABD, Güney Kıbrıs’a 33 yıldır uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararı aldı. Rum yönetimini silahlandırmayı amaçlayan ve Türkiye ile Kıbrıs Türklerine karşı ciddi bir hamle anlamına gelen bu karar tepkilerin odağına oturdu.

Washington, tepkileri azaltmak için silah sevkiyatına kılıf bulma arayışında. Bu nedenle sözkonusu kararın ‘geçici ve kısmî’ olduğu duyuruldu. İddiaya göre, Güney Kıbrıs’a 1987’den bu yana uygulanan ambargonun kaldırılması kararı bir yıl geçerli olacak. Ancak süresinin uzatılmasının yolu açık bırakıldı. ABD ayrıca, Güney Kıbrıs’a göndereceği silahların ‘öldürücü olmayan’ (non lethal) sistemleri kapsayacağını ileri sürüyor.

ANTİ-TANK MAYINI!

 ABD'nin silahları öldürücü değilmiş!

Yenişafak'ın ‘Öldürücü olmayan sistemler’e ilişkin bilgisine başvurduğu Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Araştırmacısı Furkan Dikmen, bu tip gereçlerin askeri teçhizat, ölümcül olmayan mermiler, patlayıcılar, gaz ve spreyler ile arazi tuzakları olarak anıldığını bildirdi.

Dikmen’in verdiği bilgiye göre; elektroşok silahları, çelik yelek, radarlar, zırhlı araçlar ve benzeri teçhizatlar da öldürücü olmayan grubuna giriyor. Bu sistemler ‘piyadeleri bastırmak, dağıtmak ve sahada engellemek, askeri araçları devre dışı bırakmak’ maksatlı kullanılıyor. Arazi tuzakları olarak anti-tank, anti-taşıt ve anti-personel mayınları da ‘öldürücü olmayan silah sistemleri’ olarak görülüyor. Artan teknoloji ile birlikte hayli gelişen bu sistemlere, sonik, lazer, biyolojik sistemlerin geliştirilmesine ilişkin çalışmaların da eklendiği belirtiliyor. Dikmen şunları söylüyor:

BAL GİBİ ÖLDÜRÜYOR!

“ABD’nin ‘öldürücü değil’ dediği bu sistemlerin insan öldürüp öldürmediği oldukça tartışmalı. Kalıcı sağlık sorunlarına yol açan bu tip silahların sonu ölümle sonuçlanan yaralanmalara sebebiyet verdikleri gözlenmişti. Bunlar arasında yer alan ve elektroşok cihazı olarak Amerika’nın öldürücü olmayan silah tanımlaması içerisinde yer alan ‘Teaser’, BM İşkenceyle Mücadele Komisyonu’nun ‘ölümle sonuçlanabilen bir işkence aleti türü’ olarak nitelendirilmişti. Ayrıca şiddetli acıya sebep olan ve düşmanın elektronik haberleşme cihazlarını etkisiz hale getiren mikrodalga silahları, geçici körlüğe sebep olan lazerler ve dayanılmaz sesler çıkartan cihazlar gibi insanlara daha önce duyulmamış yollarla acı vermeyi sağlayan bu sistemlerin ABD ordusunca Afrika ve Ortadoğu’da denendikten sonra uluslararası pazara çıkarıldıkları biliniyor. Ambargonun kaldırılmasıyla bu sistemlerin Güney Kıbrıs’a sevk yolu açılmış oldu. Washington, Güney Kıbrıs’a gönderilebilecek sistemlerin ‘ölümcül silahları kapsamadığı’ iddiasına sığınsa da bu adım önemli sorunlara yol açabilir.”

 

ABD'nin silahları öldürücü değilmiş! ile ilgili etiketler ABD Kıbrıs silah Doğu Akdeniz Türkiye Yunanistan
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.