ABD'nin gizlediği görev gücü ifşa oldu: Sivillerin de öldüğü saldırılara ordu ve CIA bile tepkili

ABD'nin Suriye'de kullandığı ve resmi belgelerde adı geçmeyen gizli görev hücresi 'Talon Anvil'in düzenlediği saldırılarda onlarca sivilin ölümünden sorumlu olduğu ortaya çıktı. Söz konusu saldırı hücresinin PKK/YPG'li teröristleri de eğittiği öğrenilirken, sorumsuzca gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle ordu ve CIA yetkililerinin ciddi tepki verdiği öğrenildi. Öte yandan yapılan şikayetlere rağmen Savunma Bakanlığı'nın ciddi bir girişimde bulunmaması da dikkat çekti.

ABD'nin Suriye'de terör örgütü DEAŞ'a karşı görevlendirdiği gizli görev gücünün sivillerin ölümüne neden olduğu ortaya çıktı. New York Times gazetesinin haberine göre, 'Talon Anvil' isimli gizli görev gücü ABD askerlerinin bombalayacağı hedefleri belirlemek için 2014-2019 yılları arasında defalarca görev yaptı.

Ancak söz konusu görev gücünün gerçekleştirdiği saldırılarda aralarında çiftçiler, çocuklar, saldırılardan kaçmak için binalarına sığınanların da olduğu çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Görece daha küçük bir ekip olan 'Talon Anvil' askeri kuralların daha gevşetilmiş halini benimserken DEAŞ'a karşı atılan 112 bin bomba ve füzeden sorunlu olduğu öğrenildi.

'Talon Anvil' adına çalışan eski bir hava kuvvetleri istihbarat subayı, görev gücünün 'efektif ve işlerini iyi yaptığını' belirterek, acımasız kuvvetlerin çok sayıda kötü saldırıya da imza attığını söyledi.

ABD ordusu yaptığı açıklamada DEAŞ'a karşı yürütülen büyük mücadelede üst düzey görevlilerin denetimleri ile birlikte sivil kayıpların minimum düzeyde tutulduğu iddia edildi. 4 askeri yetkili saldırıların büyük çoğunluğunun üst düzey yetkililer tarafından değil Talon Anvil içinde yer alan düşük rütbeli Delta Force komandoları tarafından gerçekleştiğini söyledi.

SAVUNMA BAKANI SORUŞTURMA EMRİ VERMİŞTİ

Suriye'de 2019 yılında 'Özel Operasyonlar' kapsamında düzenlenen bombalı saldırılarda aralarında kadınlar ve çocukların da olduğu onlarca sivil hayatını kaybettiği ortaya çıkmıştı. Savunma Bakanı Lloyd J. Austin üst düzey yetkililerden ve kamuoyundan gizlenen saldırının ortaya çıkmasının ardından soruşturma emri vermişti.

Ancak görev gücünün çalıştığını ilk elden gören insanlar, 2019'daki saldırıların yıllar önce başlayan pervasız saldırılar modelinin bir parçası olduğunu söylüyor.

BAZI TALON ANVİL ÜYELERİ BİLE SALDIRILARA KATILMAYI REDDETTİ

Talon Anvil'in Suriye'de tartışmalı bölgeler için verdiği bombalı saldırı kararlarının ordu içinde rahatsızlığa neden olduğu belirtiliyor. Hava kuvvetlerine bağlı pilotların Suriye'de bazı hedeflerin tartışmalı olduğu gerekçesiyle vurmayı reddettiği öğrenildi. CIA'in üst düzey yetkilileri, özel harekat güçlerinin liderleri ise yaptığı görüşmede Talon Anvil konusundaki rahatsızlıklarını dile getirdi. İstihbarat çalışması yapan Hava Kuvvetleri ekipleri, Talon Anvil ile 'kırmızı hat' olarak bilinen güvenli bir telefon üzerinden tartıştı. Hatta Talon Anvil'in bazı üyeleri bile zaman zaman savaşta görünmeyen insanları hedef alan saldırılara katılmayı reddetti.

ÜST DÜZEY YETKİLİLER GÖRMEZDEN GELDİ

Öte yandan zaman zaman Talon Avil ile çalışan bazı yetkilerin çalışmaları sırasında gördüklerini üst düzey isimlere ilettiğini ancak görmezden gelindiğini belirtti.

2016'dan 2018'e kadar görevlerde neredeyse her gün çalışan eski Hava Kuvvetleri istihbarat subayı, bölgedeki ana Hava Kuvvetleri operasyon merkezine birkaç kez sivil kayıplar hakkında bilgi verdiğini söyledi. 50 kişinin barındığı bir binaya bombalı saldırı düzenlendi. Ancak liderlerin, savaş alanında saldırıyı yürüten bir saldırı hücresini inceleme konusunda isteksiz göründüğünü söyledi.

RESMİ BELGELERDE ADI GEÇMİYOR

Resmi olarak, Pençe Örs hiçbir zaman var olmadı. Neredeyse yaptığı her şey son derece gizliydi. Saldırı hücresinin Suriye'deki eylemleri, çok gizli raporların açıklamalarından ve grupla etkileşime giren ve isminin açıklanmaması koşuluyla bunu tartışan mevcut ve eski askeri personelle yapılan görüşmelerden toplandı.

PKK/YPG'Lİ TERÖRİSTLERİ DE EĞİTTİLER

Saldırı hücresi, Suriye'deki kara saldırısını denetleyen Görev Gücü 9 adlı gizli bir Özel Harekat birimi tarafından yönetiliyordu. Görev gücünün birden fazla görevi vardı. Ordu Yeşil Bereliler, PKK/YPG'li teröristleri de eğitti. Delta Kuvvetleri operatörlerinden oluşan küçük gruplar, kara kuvvetlerine yerleştirilmiş ve Delta komandolarından oluşan bir saldırı ekibi, terör örgütü DEAŞ'ın lideri Ebu Bekir el-Bağdadi de dahil olmak üzere üst düzey hedeflere kara baskınları başlatma çağrısında bulundu.

CIA YETKİLİLERİ ŞOKE OLDU

Suriye'de Talon Avil ile çalışan bazı CIA yetkililerinin gördükleri manzaralar karşısında şoke oldukları öğrenildi. Söz konusu saldırı hücresi ile birlikte ortak istihbarat çalışmaları yürüten CIA yetkilileri, Talon Anvil'in sivilleri de hedef alan saldırılar karşısında durumu Savunma Bakanlığına ilettiği belirtiliyor. Bazı CIA yetkilileri durumu bildirmelerine rağmen bunun ciddiye alındığına dair bir kanıt göremediklerinin altını çizdi.

ABD'nin gizlediği görev gücü ifşa oldu: Sivillerin de öldüğü saldırılara ordu ve CIA bile tepkili ile ilgili etiketler ABD Suriye Saldırı CIA talon anvil sivil
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.