ABD'nin F-35 yaptırımı nedir? F-35'ler Türkiye'ye verilecek mi?

ABD'nin iki Türk bakana yönelik yaptırım kararı almasından sadece saatler sonra, bir Türkiye karşıtı karar da ABD Senatosu’ndan geldi. ABD'nin F-35 yaptırımı nedir? F-35'ler Türkiye'ye verilecek mi? Gelişmelere ve detaylı bilgilere bu haberden ulaşabilirsiniz.

Rahip Andrew Brunson krizi kapsamında ABD tarafından iki Türk bakana yönelik yaptırım kararı almasının ardından, bir Türkiye karşıtı karar da ABD Senatosu’ndan çıktı. ABD Senatosu, Rusya'dan S-400 alan Türkiye'ye karşı, F-35 savaş uçaklarında yaptırım uygulanmasına ilişkin kararı görüştü. ABD'nin F-35 yaptırımı nedir? F-35'ler Türkiye'ye verilecek mi? tüm gelişmeler bu haberde...

ABD'nin F-35 yaptırımı nedir? F-35'ler Türkiye'ye verilecek mi?


ABD'nin iki Türk bakana yönelik yaptırım kararı almasından sadece saatler sonra, bir Türkiye karşıtı karar da ABD Senatosu’ndan geldi. ABD Senatosu, daha önce komisyondan geçen, Rusya'dan S-400 alan Türkiye'ye karşı, F-35 savaş uçaklarında yaptırım uygulanmasına ilişkin kararı Genel Kurul'da da 87'ye karşı 10 oyla onayladı.

TRUMP'IN ONAYINA KALDI
Senato'nun da kabul etmesinin ardından, Türkiye'ye F-35 yaptırımlarını da öngören kararın yürürlüğe girmesi için tek onay mercisi ABD Başkanı Donald Trump kaldı. Trump'ın imzalaması halinde, Türkiye'ye F-35 yaptırımı da resmileşecek.

Yaptırım kararı, ABD'nin 765 milyar dolarlık savunma politikası bütçesine dahil edilmesi nedeniyle, Trump'un bunu veto etmesi zor görünüyor. Ancak ABD yasa yapma sisteminde, bu tip kararlar kongre onayından sonra, başkan imzası aşamasındayken de de değişebiliyor. Ancak ABD yönetiminin de tutuklu Amerikalı Rahip Andrew Brunson nedeniyle, iki Türk bakan, Süleyman Soylu ve Abdülhamit Gül'e yaptırım kararıyla birlikte, Trump'un önüne gelen F-35 kararında yumuşamaya gitmesinin pek olası görünmediği ifade ediliyor.

 ABD'NİN İKİ TÜRK BAKANA YAPTIRIMI NE?
ABD'den yapılan açıklamada Türk İçişleri ve Adalet Bakanlarına yaptırım uygulanacağı açıklandı. Yaptırımın gerekçesi ise Rahip Brunson'un tutukluluğu konusunda iki bakanın sorumluluğunun olması olarak açıklandı. Yaptırım kararını ABD Hazine Bakanlığı uygulayacak. Bu iki bakan ve bakanlıklar ABD'den herhangi bir kişi ya da kurumun ilişki kurması yasaklandı. Bakanların ABD'deki mal varlıklarına el konulabilecek. Ayrıca iki bakanın ABD'ye girişi de engellenebilecek.

HAZİNE BAKANI'NDAN AÇIKLAMA
Sanders'ın bu açıklamalarının ardından ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin de ABD Başkanı Donald Trump'un Türkiye'den Rahip Brunson'ın derhal serbest bırakılmasını beklediğini belirtti. Mnuchin "Rahip Brunson'ın haksız yere ev hapsinde tutulması ve devam eden davası kabul edilemez" diye konuştu.

HAZİNE BAKANLIĞI KARARINDA SKANDAL İFADELER
Hazine Bakanlığı'nın gerekçeli kararında Brunson'ın ev hapsine alınmasında Türk İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı sorumlu tutuluyor. İki Bakan, Türk Hükümeti'nin örgütsel işleyişinde liderler olarak tanımlanıyor. Bu iki bakan insan hakları ihlalleri ile suçlanıyor. Yine her iki bakanın iştiraki olan ticari yapılar ile ilişkide olan şirketlere de yaptırım öngörülüyor.

 TÜRKİYE'DEN ABD'NİN YAPTIRIM KARARINA CEVAP
Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'nin skandal yaptırım kararıyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;
HUKUK VE ADALET KAVRAMLARIYLA İZAH EDİLEMEZ
''ABD Hazine Bakanlığının ülkemizle ilgili olarak açıkladığı yaptırım kararını şiddetle protesto ediyoruz. İki Sayın Bakanımızı hedef alan sözkonusu karar ne devlet ciddiyetiyle bağdaşmakta ne de hukuk ve adalet kavramlarıyla izah edilebilmektedir.''

KARŞILIĞI GECİKMEKSİZİN VERİLECEK
''Hukuk sistemimize saygısızca müdahale niteliği taşıyan bu kararın ABD ile ilişkilerimizin özüne aykırı olduğuna ve iki ülke arasındaki sorunların çözümü yönünde sürdürülen yapıcı çabalara büyük zarar vereceğine kuşku yoktur.ABD yönetimini bu yanlış karardan geri dönmeye çağırıyoruz.Hiçbir amaca hizmet etmeyecek sözkonusu saldırgan tutumun karşılığı gecikmeksizin aynıyla verilecektir.'' Yapılan açıklamanın ardından bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ABD'li iki bakana yaptırım uygulanması bekleniyor.

ABD'nin F-35 yaptırımı nedir? F-35'ler Türkiye'ye verilecek mi? ile ilgili etiketler ABD f35 f35 yaptırımı nedir F-35'ler Türkiye'ye verilecek mi?
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.