ABD'nin 'Anakonda Konsepti'... Avrasya savaşı! Yeni dünyanın ayak sesleri #3

‘Avrasya savaşı! Yeni dünyanın ayak sesleri’ dosyası üçüncü bölümüyle SuperHaber YouTube kanalında yayında...

Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra geliştirdiği stratejide eski Varşova Paktı ülkeleri ile Sovyetlerden kopan cumhuriyetleri kontrolüne almayı stratejisinin merkezine oturttu. Ancak sadece karasal yayılmayacaktı. Sözünü ettiğimiz Avrasya coğrafyası başta olmak üzere dünyadaki tüm denizleri kontrol altına almak için çabaya girişti.

Amaç Pax Amerika’ydı. Yani sözde Amerikan barışı özde ABD hegemonyasına dayanan yeni bir dünya düzeni. Amerikan donanması, dünyanın bütün okyanus ve denizlerinde bulunarak Atlantik’in askeri, siyasi ve ticari çıkarlarının bekçiliğini yapacaktı. Küresel hegemonya için bu şarttı.

Planlanan şuydu: Yeni NATO veya Amerikan üsleri açmak için 2000’lerin başında oğul Bush ile iktidarda olan Neo-Con yapılanma, bir taraftan kıyı ülkelerdeki NATO veya Amerikan üsleriyle hegemonyasını yayarken, diğer taraftan Afganistan ve Irak savaşını fırsat bilerek yeni kıta kıyıları ve karasal alanlarda NATO ve Amerikan üsleri açmak için bu ülkelere karşı yoğun baskılarda bulunmaktaydı.

Anakonda Konsepti çerçevesinde Ukrayna ve Gürcistan, son derece stratejik yerler. Çünkü bu konsept kapsamında üslerle donatılacak denizlerden bir tanesi de Karadeniz. Ukrayna’nın bağımsız bir devlet olarak Rusya ile iletişime geçmesi ve stratejik işbirliği geliştirmesi bu konseptin çökmesine neden olabilirdi. ABD’nin konsept kapsamında 2000’li yıllarla beraber geliştirdiği projenin adı da Genişletilmiş Karadeniz Projesi’ydi.

‘Avrasya savaşı! Yeni dünyanın ayak sesleri’ dosyası üçüncü bölümüyle SuperHaber YouTube kanalında!

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

ABD'nin 'Anakonda Konsepti'... Avrasya savaşı! Yeni dünyanın ayak sesleri #3 ile ilgili etiketler ABD NATO avrasya savaşı anakonda konsepti genişletilmiş karadeniz projesi

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.