ABD'li Tuğgeneral: Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması kurala aykırıydı!

Eski ABD Siyasi-Askeri İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı emekli Tuğgeneral Kimmitt Antalya Diplomasi Forumu vesilesiyle bulunduğu Türkiye'de, önemli açıklamalarda bulundu. Kimmitt, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın NATO Zirvesi sırasındaki toplantılarının iki ülke arasındaki sorunları çözmeye yönelik umut verdiğini söyledi.

Antalya Diplomasi Forumu (ADF) için Türkiye'ye gelen Mark Kimmitt, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

'BİRÇOK SORUN VAR AMA İKİ TARAF DA ÇÖZMEYE İSTEKLİ'

Kimmitt, ABD - Türkiye ilişkilerinde son dönemde S-400, F-35, ABD'nin SDG/PKK/YPG'ye desteği gibi birçok mesele nedeniyle gerilimin yaşandığına işaret ederek ancak Brüksel'de NATO Zirvesi sırasında bir araya gelen Erdoğan ile Biden'ın bu konular üzerinde birlikte çalışmaya istekli olduklarını duyurduklarını belirtti.

'TÜRKİYE'NİN F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARILMASI KURALLARA AYKIRI'

ABD'nin Rus S-400 hava savunma sistemi satın almasının ardından Türkiye'yi savaş uçaklarını tehlikeye atacağını savunarak F-35 programından çıkardığını hatırlatan Kimmitt, Türkiye'nin iki ülke arasında bir ihtilaf olmadığını defalarca dile getirdiğini, bu konuyu araştırmak için bir komisyon kurulmasını önerdiğini ayrıca F-35'lerle ilgili yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve programdan çıkarılmasının kurallara aykırı olduğunu söyledi.

Mark Kimmitt, Türkiye'nin ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK'ya desteğine Türkiye'nin uzun süredir itiraz ettiğini, ABD'yle diğer terör örgütleriyle mücadele etmek için bir başka terör örgütünü kullanmanın anlamsız olduğunu ilettiğini de vurguladı.

'ABD, İÇ POLİTİKAYA ODAKLANACAK'

Kimmitt, ABD'de son dönemde yaşanan gelişmelere de işaret ederek 'Amerika Birleşik Devletleri'nin iç ve dış politika konularını aynı anda ele alabilecek kapasiteye sahip olduğunu düşünüyorum. Ancak mevcut iç huzursuzluk, 1960'lardan bu yana ABD'nin maruz kaldığı medeni haklar ve oy hakları gibi sorunlarla karşılaştırılamaz. Bu iç meseleler, ABD'de çok fazla dikkat çekiyor ve ırkçılık, servet eşitsizliği, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, ulusal borç ve iklim değişikliğinin getirdiği zorluklar, ABD'nin transatlantik bağların güçlenmesine değil de içeriye odaklanacağı anlamına geliyor.' değerlendirmesini yaptı.

BİDEN, TRUMP'IN YARALARINI SARMAYA ÇALIŞIYOR

Biden yönetiminde Avrupa ve NATO ile ilişkilerin yönünün ne olacağı sorusuna Kimmitt, 'Başkan Biden ve yönetiminin, dış ziyaretlerinin son iki haftasında transatlantik bağları onarmaya çalıştığı açık.' yanıtını verdi.

'ABD'NİN ÇABA GÖSTERMESİ ÖNEMLİ'

Amerika Birleşik Devletleri Eski Başkanı Donald Trump'ın NATO'yu sorguladığını ve Avrupa Birliği'nin (AB) ticaret politikalarının kendilerine karşı adil olmadığını savunduğunu, bu tutumun ABD’nin her iki organizasyonla bağlarını gerdiğini vurgulayan Kimmitt, ABD'nin 'iyi bir başlangıç' olarak değerlendiği sözlerini, somut hedeflere dönüştürmek için geçerli diplomasi ve çabayı göstermesinin önemli olduğunu kaydetti.

'İKİ ÜLKENİN RUSYA'YA BAKIŞI FARKLI'

Kimmitt, Çin ve Rusya'nın transatlantik ilişkilere etkisine ilişkin olarak da iki ülkenin ulusal politikalarının, Washington'ın politikalarından farklı olduğunu söyledi.

'AVRUPA, ÇİN İÇİN BİR PAZARDAN; RUSYA İÇİNSE TEHDİTTEN İBARET'

Mark Kimmitt, 'Çin, Avrupa'yı yalnızca kendi vatandaşları için bir pazar ve refah kaynağı olarak görüyor ve Batı ile aynı insan hakları ve demokratik değerleri paylaşmıyor. Rusya ise Avrupa'yı sınırlarında bir tehdit olarak görüyor ve kesinlikle Avrupa ile benzer hürriyet, özgürlük ve demokratik yönetim gibi değerleri paylaşmıyor.' yorumunu yaptı.

'İLİŞKİLER KARŞILIKLI ÇIKAR VE GÜVEN TEMELİNDE'

Kimmitt, öte yandan ABD'nin transatlantik ilişkiyi, karşılıklı çıkar ve güven temelinde sürdürmeye istekli olduğunun altını çizdi.

 

Kaynak: AA

 

ABD'li Tuğgeneral: Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması kurala aykırıydı! ile ilgili etiketler ABD tuğgeneral Antalya Diplomasi Forumu
GÜNÜN VİDEOSU

10 milyon TL değerinde lüks araçlar ele geçirildi! Türkiye'ye getirilme nedenleri pes dedirtti...

Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi. 2 şüphelinin yakalandığı operasyonda araçların yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirildiği öğrenildi.