AB'den skandal 'Türkiye' çağrısı

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, terör örgütünü temizlemek amacıyla Barış Pınarı Harekatı gerçekleştiren Türkiye'yi oy birliğiyle kınadı. Birlik ayrıca Ankara'ya silah satışının durdurulması çağrısı yaptı.

Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek için başlattığı Barış Pınarı Harekatı 6. gününde...

Suriye'nin kuzeydoğusunda yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye'yi oybirliğiyle kınayan AB, üye ülkelere de Ankara'ya yapılan silah satışlarını durdurma çağrısı yaptı.

'İLERLEMEYİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE BALTALIYOR'

Toplantı sonrasında Avrupa Birliği Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "AB, bütün bölgenin istikrarını ve güvenliğini ciddi bir şekilde bozan, daha fazla sivillerin yerinden edilmesine sebep olan Suriye'nin kuzeydoğusundaki askeri eylemi kınıyor. Bu operasyon Uluslararası Koalisyonun DAEŞ'i yenmek için bugüne kadar kaydettiği ilerlemeyi önemli ölçüde baltalıyor" ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Avrupa Birliği Dışişleri Konseyi toplantısından hem Suriye operasyonu hem Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj çalışması konusunda üye ülkeler birlik ve beraberlik içinde hareket ediyor" dedi.

BASKILARI SONUÇ VERMEDİ

AB'nin Türkiye'ye silah ambargosu uygulaması yönünde Almanya, Fransa, İspanya ve Avusturya'nın baskıları sonuç vermedi. Türkiye'ye silah satışının yasaklanması yönünde ortak bir uzlaşıya varılamadı.

Fransa'nın Avrupa Birliği (AB) Bakanı Amelie de Montchalin geçen hafta yaptığı açıklamada, "Siviller, Suriyeli güçler ve bölgenin istikrarı için sarsıcı olan bir durumla karşı karşıya kaldığımızda aciz davranmayacağız" diyerek Türkiye'ye yönelik yaptırımların masaya geleceğini duyurmuştu.

Türkiye'nin operasyonunun başlamasının ardından Finlandiya, Norveç, Fransa ve Almanya Türkiye'ye askeri ihracatı askıya almış, İsveç de bu yaptırımın AB çapında uygulanması önerisinde bulunmuştu.

AB üyesi 28 ülke de ortak bir yazılı açıklama yayımlayarak, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü operasyona son verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yapılan toplantında ise ABD ve Rusya'nın vetosu nedeniyle Türkiye’ye yönelik ortak kınama mesajı çıkmamıştı.

AB'den skandal 'Türkiye' çağrısı ile ilgili etiketler Suriye Avrupa Birliği Barış Pınarı Harekatı Barış Pınarı
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.