ABD'den Türkiye'ye yeni S-400 tehdidi

Türkiye, S-400'ler için Rusya'nın kapısını çalmadan önce Çin'le ondan da önce hem ABD hem de Avrupa'daki hava savunma sistemi üreticileri ile masaya oturmuştu. ABD Patriot'un satışına izin vermezken, Avrupalı üreticiler ise fahiş fiyatlar çekmiş, ortak üretim ve teknoloji transferine ise sıcak bakmamışlardı. Çin'in füzesi yetersiz bulunmuş ve elde sadece S-400 kalmıştı. Ancak bu gerçek ortadayken ABD'nin NATO Büyükelçisi önce 'Patriot teklif ettik" dedi sonra da S-400 için tehditler savurdu.

DW Türkçe'nin Türkiye'nin ABD ve NATO ilişkileri ile S-400 savunma sistemini denemesiyle ilgili sorularını yanıtlayan Amerika Birleşik Devletleri'nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, "Bu gelişmeler hiç iyi değil" ifadesini kullandı.

Hutchison, ABD ve hatta tüm NATO'nun Türkiye'nin S-400'leri satın alacağını duyurduğu 2017'den itibaren bunu önlemek için "çok yoğun çaba harcadığını" ileri sürdü.

"ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPTIK"

Büyükelçi Hutchison, "Biz, tüm NATO ittifakımızla birlikte Türkiye'yi, hasım olarak kabul ettiğimiz Rusya'dan füze savunma sistemi almaktan vazgeçirmek için elimizden gelen her şeyi yaptık. Rusya'dan füze savunma sistemi almak ve bunu NATO ittifakımızın içine sokmak… Bu bir kırmızı çizgi. Bunda şüphe yok" ifadelerini kullandı.

S-400'ler nedeniyle Türkiye'nin F-35 programından çıkartıldığını anımsatan Hutchison, Ankara'nın karşı karşıya kalabileceği sonuçların bununla sınırlı kalmayabileceği tehdidinde bulundu.

"ANKARA, ÇOK ŞEYİ FEDA ETTİ"

Türkiye için "Bir Rus füze savunma sistemine sahip olabilmek için çok şeyi feda ettiler" ifadesini kullanan ABD Büyükelçisi Hutchison, "Biz, onları ittifakımıza bağlı kalmaları konusunda ikna edemediğimiz için çok mutsuzuz. Egemenlik meselelerini Rus füze savunma sistemine el uzatmadan çözümlemeye çalışmaya ikna edemediğimiz için çok mutsuzuz" diye konuştu.

TEKLİF ETTİK YALANI

Türkiye'ye pek çok farklı savunma sistemi teklif edildiği yalanına sığınan Hutchison S-400 konusunda sözlerini şöyle tamamladı:

"Norveç sistemi, sonra SAM'ler, ki bunlar İtalyan ve Fransız yapımı, Amerikan Patriot'lar… Çok seçenekleri vardı. Ama onlar NATO ittifakımız içinde Rus sistemi olan S-400'leri denediler. Bu hepimiz için son derece sıkıntılı bir durum."

SuperHaber'in notu: Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere birçok devlet yetkilisi ABD'den Patriot almak için birçok girişimde bulunmuştu. Ancak bu girişimler ABD Kongresi'ni aşamamıştı. Aynı zamanda Avrupa'dan da SAM füzesi alma girişiminde bulunan Türkiye'ye hem fahiş fiyat çekilmiş, hem de teknoloji transferi dahil birçok konuda zorluk çıkartılmıştı. Ne zaman Türkiye Rusya ile S-400 için anlaşıp parasını ödedi. Tutuşan ABD bunun üzerine S-400 ön koşullu Patriot teklifleri yapmaya başladı. Ancak tekliflerin hiçbiri Türkiye'nin S-400 ile kazanacağı teknoloji transferini kapsamıyordu. Türkiye kabul etse bile Kongre'nin onaylayıp onaylamayacağı tahmin bile edilemiyordu. 

MEVZU TÜRKİYE'NİN LEHİNE OLUNCA ÇOK KAYGILILAR

Hutchison'a iki NATO müttefiki Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan kıta sahanlığı ve münhasır bölge gerilimi de soruldu. "NATO'nun arabuluculuk çabalarına rağmen Doğu Akdeniz'de gerilim sürüyor. ABD'nin pozisyonu nedir? NATO iki müttefik arasında tansiyonun düşürülmesi için ne yapabilir?" sorusunu ABD büyükelçisi şöyle cevapladı:

"Bu ihtilaf nedeniyle çok kaygılıyız. NATO, bir çatışmanın önlenmesinde rol oynadı… İki taraf arasındaki bu sorunların da, askeri bir ihtilaf ile çözümlenmemesi, bizler için büyük önem taşıyor. NATO, herhangi bir askeri çatışma ya da hata olmaması için atılması gereken adımları sundu. Bunları yaptık. Ama meselenin özünün çözümlenmesi gerekiyor. Yani Türkiye ile Yunanistan ya da Kıbrıs arasındaki deniz sınırlarının belirlenmesi gerekiyor. Bu da ancak tarafların mutabık kaldığı bir arabulucu ile yapılabilir. Bu da Almanya. Biz her iki tarafı çatışmadan kaçınmak ve sorunları çözüme kavuşturmak için Almanya ile görüşmelere teşvik ediyoruz."

ABD'den Türkiye'ye yeni S-400 tehdidi ile ilgili etiketler NATO S-400 Türkiye Patriot Norveç Çin Rusya SAM Füzesi
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.