ABD'den Ege'de yeni hamle: Yunanistan'dan üs kurma planına yeşil ışık

Ege'de yeni üsler kurmak için harekete geçen ABD'ye Yunanistan yeşil ışık yaktı. Bölgeden gelen son bilgilere göre Yunanistan ile ABD'nin sürdürdüğü müzakerelerin kasım ayına kadar sonuçlanması bekleniyor. Washington yönetiminin aşamalı bir şekilde daha çok donanma birimini ülkede barındırmak istediği belirtilirken, yeni bir kalıcı üs planının Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimin tırmanmasına neden olabileceği üzerinde duruluyor.

ABD, Ege'de yayılmasına bir yeni haber daha eklendi. Yunanistan'ın İskiri adasındaki hava ve deniz tesislerini ABD'nin kullanımına vermesinin söz konusu olduğu ifade edildi. Girit adasından sonra bölgede kurulacak yeni bir kalıcı üs ise Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilimin daha da tırmanmasına neden olabilir.

Yunanistan ve ABD'nin Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması'nın (MDCA) güncellenmesi ve kapsamının genişletilmesi için yürüttüğü görüşmeler Türkiye açısından kritik bir noktaya doğru gitmeye başladı. İlk kez 1990'da imzalanan anlaşmanın üçüncü kez genişletilmesi için süren müzakereler son aşamaya geldi.

Habertürk yazarı Çetiner Çetin bugünkü yazısında bir arkadaşının Yunanistan adına uzun yıllar diplomatik görevlerde bulunduğunu belirterek, "Arkadaşım müzakerelerin sonuçlanmasını bekliyor. Atina'nın yeni anlaşmayla, aşamalı şekilde daha çok donanma birimini barındırabilecek bir deniz üssü oluşturmak istediğine dikkat çekiyor. Yunanistan'ın İskiri (Skyros) adasındaki hava ve deniz tesislerinin Amerikan Silahlı Kuvvetleri'nin kullanımına dönüşümlü veya sabit üs olarak verilmesi söz konusu. Yunanistan, Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri'nin coğrafi ve stratejik önemi nedeniyle bu üssün kullanım ağırlığının kendisinde olmasını istiyor" sözlerine yer verdi.

YUNANİSTAN'LA ORTAK FAALİYET İÇİNDELER

ABD'nin uzun süreden beri Yunanistan ile ortak faaliyetler içinde olduğu biliniyor. Daimi bir üs kurmak isteyen ABD, Çetiner'in bahsettiği üzere Girit Adası'ndan sonra ikinci bir üst kurma planı içinde. Yunanistan da ABD'nin askeri olarak örgütlenmesine ön ayak olmuş durumda.

GERİLİMİN TIRMANMASI MUHTEMEL

Yunanistan'ın ABD karşısındaki bu tutumu ise Türkiye ile Yunanistan arasında hali hazırda var olan gerilimin tırmanmasına neden oluyor. Daha önce peş peşe uyarılar bulunan Türkiye, 2020 Eylül ayından bu yana yayınlanan 10'dan fazla Navtex'le bu ihlaller konusunda Yunanistan'ı uyardı.

 

ABD'den Ege'de yeni hamle: Yunanistan'dan üs kurma planına yeşil ışık ile ilgili etiketler ABD Yunanistan Ege askeri üs
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.