ABD'den Afganistan'a bir 'gizli ziyaret' daha: Sert tepki geldi

CIA Direktörü William Burns'ün Talibanla yaptığı görüşmenin gündeme bomba gibi düşmesinin ardından flaş bir gelişme daha ortaya çıktı. Cumhuriyetçi ve Demokrat iki senatörün Afganistan'a gizli bir ziyaret yaptıkları ortaya çıktı. Senatörlerin gizli ziyareti Washington'da tepkiyle karşılandı.

ABD'nin Afganistan'dan çekilme süreci devam ederken dikkat çeken gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. CIA Direktörü William Burns'ün Taliban lideri Ghani Baradar ile Kabil'de gizli bir görüşme gerçekleştiğinin ortaya çıkması sonrası ABD'den Afganistan'a bir 'gizli ziyaret' daha gerçekleştiği bilgisi geldi.

ABD'li yayın kuruluşu CBS News'ta yer alan habere göre ABD'li 2 senatör Kabil'e gizlice gitti. Demokrat Senatör Seth Moulton ve Cumhuriyetçi Peter Meijer, Afganistan'a dün gerçekleştirdiği 'gizli ziyarette' Kabil'deki Hamit Karzai Havalimanı'nda devam eden tahliye çalışmalarındaki son durumu takip etti.

"AMACIMIZ GÖSTERİ YAPMAK DEĞİLDİ"

İki senatör konuyla ilgili yaptıkları açıklamada Kabil'e sadece 'gözetim' amacıyla gittiklerini belirterek, ziyareti tahliye çalışmalarındaki riski en aza indirmek ve çalışmalarla ilgili bilgi almak amacıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. Moulton ve Meijer Amaçlarının gösteri yapmak olmadığının altını çizerek "Tahliye için uçakta boş olması gerekn koltukları işgal etmemek için mürettebatın koltuklarına oturduk" dedi.

"TAHLİYE SÜRECİ UZAMALI"

Afganistan'a gizlice giden iki senatör yaptıkları inceleme sonrası tahliye sürecinin 31 Ağustos'a kadar sona ermesinden şüphe duyduklarının altını çizerek Başkan Biden'a sürecin uzatılması çağrısı yaptı.

Biden, dün yaptığı açıklamada tahliye işlemlerinin hızla sürdüğünü belirterek, sürecin 31 Ağustos'a kadar sona ermesinin Taliban'ın havalimanına müdahale etmemesine bağlı olduğunu vurguladı. ABD yönetimi tahliye süreci için son tarihin 31 Ağustos olduğunu ve bir ertelemenin söz konusu olmadığını açıkladı.

İKİ SENATÖRE SERT TEPKİ

Kabil'e gizlice giderek tahliye sürecini takip eden Demokrat ve Cumhuriyetçi iki senatöre Washington'dan tepkiler geldi. Hükümete yakın bir yetkili yaptığı açıklamada söz konusu ziyaretin 'sorumsuz ve bencilce' olduğunu vurgulayarak, senatörlerin ABD'ye gelmesi gerekenlerin koltuklarını işgal ettiklerine dikkat çekti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise milletvekillerine yaptığı çağrıda Afganistan'a ya da bölgeye ziyaret etmemeleri gerektiğini söyledi.

Pelosi, yaptığı yazılı açıklamada önceliğin tahliye sürecinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi olduğunu belirterek, yapılacak gereksiz ziyaretlerin ABD'deki misyonların dikkatini başka yöne çekebileceğine dikkat çekti.

ABD'den Afganistan'a bir 'gizli ziyaret' daha: Sert tepki geldi ile ilgili etiketler ABD Afganistan Kabil tahliye ziyaret gizli senatör
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.