Son dakika... İran şokta koronavirüs bütün kentlere bulaştı! Ruhani'nin yardımcısı Cihangiri de virüse yakalandı (Koronavirüs hangi ülkelere bulaştı... Koronavirüsünde son durum...)

Koronavirüs hakkında son dakika gelişmesi... Dünya, kabus haline dönen koronavirüs (Kovid-19) ile boğuşuyor. İran Ticaret Bakanı Rahmani'den sonra İran Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı İshak Cihangiri'nin de koronavirüse yakalandığı öğrenildi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dünyayı dehşete düşüren açıklamasında, "Koronavirüs neredeyse bütün şehirlere yayıldı" ifadelerini kullandı. Öte yandan İsrail de bir öğrencide korona tespit edilmesi üzerine binlerce lise öğrencisi karantinaya alındı.

Dünya genelinde vaka sayısı 91 bini geçti, 3 bini aşkın kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. İran'da ölü sayısı 92'ye vaka sayısı 2 bin 336'ya yükseldi. İtalya'da, 27 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 79'a çıktı, vaka sayısı 2 bin 502 oldu.

KORANAVİRÜSTEN KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Covid-19 salgınında 3 bin 116 kişi hayatını kaybetti. Çin ana karasında 2 bin 983. Ölümlerden 2'si, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde yaşandı. Salgın İran'da 92, İtalya'da 79, Güney Kore'de 28, Japonya'da 12, Fransa'da 3, ABD'de 6, Avustralya, Tayland, Tayvan ve Filipinler'de de birer kişinin canını aldı.

Çin'de salgın nedeniyle son 24 saatte 38 kişi yaşamını yitirdi, 119 yeni Covid-19 vakası tespit edildi. Söz konusu can kayıplarının 37’si Hubey eyaletinde 1'i ise İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde oldu.

Virüs bulaşma durumları şüpheli olan kişilerin sayısı 520’ye, müşahade altına alınan kişilerin sayısı 36 bin 432’ye gerilerken, Kovid-19’dan iyileşerek taburcu edilen hastaların sayısı 49 bin 856’ya yükseldi.

SON DAKİKA... CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI İSHAK CİHANGİRİ DE KORONAVİRÜSÜNE YAKALANDI

Öte yandan, Hasan Ruhani'nin birinci yardımcısı İshak Cihangiri'nin de koronavirüse yakalandığı duyuruldu.

SON DAKİKA... RUHANİ: KORONAVİRÜS NEREDEYSE BÜTÜN ŞEHİRLERE YAYILDI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptığı son dakika açıklamasında, "Koronavirüs neredeyse bütün şehirlere yayıldı" ifadelerini kullandı.

AB OFİSİNDE İLK VAKA

Brüksel'deki AB ofisinde ilk koronavirüs vakası görüldü.

SON DAKİKA... İSRAİL'DE BİN 150 LİSE ÖĞRENCİSİ KARANTİNAYA ALINDI

İsrail'de bir futbol maçına giden genç taraftarda koronavirüs bulunmasının ardından binlerce taraftar için karantina emri verildi. Haaretz gazetesi, yaklaşık 1150 lise öğrencisinin evlerinde karantina altında tutulacağını bildiriyor.

IRAK'TA İLK ÖLÜM

Son dakika haberine göre Irak'ta yeni tip koronavirüs nedeniyle ilk kez bir kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

POLONYA'DA İLK KORONAVİRÜ VAKASI

Polonya Sağlık Bakanlığı, ülke sınırları içerisinde ilk kez koronavirüs vakası tespit edildiğini açıkladı.

Son dakika... İran şokta koronavirüs bütün kentlere bulaştı! Ruhani'nin yardımcısı Cihangiri de virüse yakalandı (Koronavirüs hangi ülkelere bulaştı... Koronavirüsünde son durum...)

 ABD'DE KORONAVİRÜS NEDENİYLE ÖLENLERİN SAYISI 9'A YÜKSELDİ

Kovid-19, dünya genelinde her geçen gün daha fazla insanı etkilerken, ABD’nin Washington eyaletinde virüsten ölenlere 2 kişi daha eklendi. Washington Eyaleti Sağlık Departmanı, yaptığı açıklamada ölü sayısının 9’a, vaka sayısının ise 27’ye yükseldiğini belirti.

Toplam 231 kişinin gözetim altında tutulduğu eyaletin belirli bölgelerinde acil durum ilan edilirken, birçok okulda eğitime ara verildi. Washington’ın en kalabalık şehri Seattle’da, yetkililer ilaçlama faaliyetlerini arttırırken, yerel televizyon kanalları halka "İşiniz olmadıkça evinizden çıkmayın." şeklinde duyuru yapıyor.

Washington eyaletinden gelen son haber ile ABD genelinde, tamamı Washington eyaletinde olmak üzere, Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 9, ülkenin 15 eyaletinde virüs tespit edilen kişi sayısı ise en az 108 olarak açıklandı.

İRAN'DA CAN KAYBI ARTIYOR

İran'da Covid-19 salgınında ölenlerin sayısı 92'ye, vaka sayısı ise 2337'ye yükseldi.

Son dakika... İran şokta koronavirüs bütün kentlere bulaştı! Ruhani'nin yardımcısı Cihangiri de virüse yakalandı (Koronavirüs hangi ülkelere bulaştı... Koronavirüsünde son durum...) - Resim : 2

İran Acil Durum Merkezi Başkanı Pir Hüseyin Kolivend'in yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandığı açıklandı. Ülkede hızla yayılan Kovid-19 salgınıyla mücadelede ön plandaki isimlerden olan Kolivend'in tedavi altına alındığı ve durumunun iyi olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar, Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur ve Tahran Milletvekili Mahmud Sadıki'nin de koronavirüse yakalandığı açıklanmıştı. İran'ın önde gelen din adamlarından, eski Vatikan Büyükelçisi Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Son dakika... İran şokta koronavirüs bütün kentlere bulaştı! Ruhani'nin yardımcısı Cihangiri de virüse yakalandı (Koronavirüs hangi ülkelere bulaştı... Koronavirüsünde son durum...) - Resim : 3

İRAN'DA 24 MİLLETVEKİLİNDE KORONAVİRÜS VAKASI

İran Meclis Başkan Yardımcısı Abdurrıza Mısri, 23 milletvekilinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) tespit edildiğini açıkladı. İran devlet televizyonuna bağlı Genç Gazeteciler Kulübünün (YJC) haberine göre, Mısri, başkent Tahran'da Meclise sıçrayan Covid-19 salgınıyla ilgili son gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Mısri, "Şu ana kadar 23 milletvekilinin korona testi pozitif çıktı." dedi.

Söz konusu vekillerin halkla yakın ilişkileri olduğuna ve virüsün bu şekilde yayılmış olabileceğine dikkati çeken Mısri, "Kendilerine gelecek zararı önlemek için milletvekillerine vatandaşlarla görüşmelerini kesmelerini tavsiye ediyoruz." dedi. Mısri, Meclisin faaliyetlerini sürdüreceğini ancak milletvekillerinin vatandaşlarla görüşmelerinin geçici olarak iptal edildiğini aktardı.

Son dakika... İran şokta koronavirüs bütün kentlere bulaştı! Ruhani'nin yardımcısı Cihangiri de virüse yakalandı (Koronavirüs hangi ülkelere bulaştı... Koronavirüsünde son durum...) - Resim : 4

SON DAKİKA... SANAYİ, MADEN VE TİCARET BAKANI RAHMANİ'DE KORONAVİRÜSE YAKALANDI

Son dakika gelen habere göre İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani'nin de (sağda) yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandığı açıklandı. Bakan Rahmani, 19 Şubat'ta başkent Tahran'da gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısına katılmıştı.

İRAN YAPIMI İKİ KORONA İLACININ KLİNİK DENEYİ BAŞLADI

Bakiyetullah Tıp Bilimleri Üniversitesi Rektörü Alirıza Celali, 2 korona ilacının klinik deneyi için Gıda ve İlam Kurumu'ndan gerekli ruhsatların alındığını ve deneylerin bugünden itibaren başladığını duyurdu.

İRNA'ya açıklamaya yapan Rektör Celali, bu ilaçların laboratuvarda üretildiğini ve bitkisel ve sprey şeklinde olduğunu ifade etti.

Bu ilaçların koronaya kesin tedavi olarak değil, bu hastalığa yakalananların iyileşmesine katkı sağlayacağını kaydeden Celali, 'Öngörülerimize göre bu 2 ilacın testlerinin yapılması ve gerekli izinlerin alınması için 2-3 ay gerekmektedir ve bu aşamalardan sonra piyasaya sürüleceklerdir' değerlendirmesinde bulundu.

Korona ilacının üretimi için araştırma projelerinin başladığına değinen Rektör Celali, 'Üniversitemiz araştırmacıları 3 proje kapsamında korona ilacını seri üretim şeklinde üretmeyi hedefliyor. 3 veya 4 bitkisel ilaç üretilmiş ve bunlar geçmişte H1N1 gibi grip hastalıklarında kullanılırken, araştırmalarımızla korona hastalarının tedavisinde kullanmayı amaçlıyoruz' diye konuştu.

Celali, ' Araştırmalarımız bu ilaçların koronayı tedavi etme konusuna etkili olacağını gösterrmesine rağmen, bu konu araştırma evrelerinde kanıtlanmalı ve Gıda ve İlaç Kurumu'ndan da gerekli ruhsat ve izinler alınmalıdır' diye ekledi.

İNGİLTERE'DE OLAĞANÜSTÜ EYLEM PLANI

İngiliz hükümetinin koronavirüs (Covid-19) eylem planında ileride virüsün yayılmasının devam etmesi durumunda ülkede iş gücünün beşte birinin hastalanmasının olası olduğu bildirildi. Ülke genelinde vaka sayısının 51'e yükseldiği açıklandı.

Son dakika... İran şokta koronavirüs bütün kentlere bulaştı! Ruhani'nin yardımcısı Cihangiri de virüse yakalandı (Koronavirüs hangi ülkelere bulaştı... Koronavirüsünde son durum...) - Resim : 5

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, koronavirüs ile mücadele konusundaki eylem planını açıkladı.

Eylem planında, salgının ilerlemesi durumunda polisin kamu düzenini sağlamak için göstereceği faaliyetlere, acil durum halinde, askerin de destek verebileceği kaydedildi.

Son dakika... İran şokta koronavirüs bütün kentlere bulaştı! Ruhani'nin yardımcısı Cihangiri de virüse yakalandı (Koronavirüs hangi ülkelere bulaştı... Koronavirüsünde son durum...) - Resim : 6

İngiliz hükümetinin önceliğinin virüsün durdurulmasının olduğu kaydedilen eylem planında, salgının yayılması durumunda hastanelerde acil olmayan tedavilerin ertelenebileceği, emekli hemşire ve doktorların destek için göreve çağrılabileceği ifade edildi.

BAE'DE OKULLAR TATİL EDİLİYOR

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle okulların bahar tatiline erken başlayacağını duyurdu.

BAE resmi ajansı WAM'a göre, Eğitim Bakanlığı ülkede normal şartlarda 29 Mart ile 12 Nisan arasında yapılan bahar tatilinin virüs salgını ile mücadele kapsamında 8 Mart Pazar günü başlaması yönünde karar aldı.

12 Nisan'da sona erecek tatilin son iki haftasında ise uzaktan eğitim sisteminin uygulanacağı kaydedildi.

ÇALIŞANLARA İZİN KULLANMALARI ÇAĞRISI

 Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Hava Yolları Şirketi, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında çalışanlarına izin kullanmaları çağrısında bulundu.

BAE Hava Yolları Şirketi'nden yapılan yazılı açıklamada, "çalışanlara izinlerini kullanma ya da bir aya kadar ücretsiz izin alma seçeneği sunulduğu" aktarıldı.

Şirketin İşletme Müdürü Adil er-Rıza, virüs nedeniyle yaşanan gelişmelerin ardından uçuş programında birtakım düzenlemelere gittiklerini ifade etti.

BAE Sağlık Bakanlığı ülkede tespit edilen koronavirüs vakasını 27 olarak açıklamıştı.

İTALYA KUPASI'NDA DEV MAÇ ERTELENDİ

İtalya'da hızlı şekilde yayılan ve çok sayıda kişinin ölümüne yol açan yeni tip koronavirüs nedeniyle Juventus ile Milan arasında dün akşam oynanması gereken İtalya Kupası yarı final rövanş maçı ileri bir tarihe ertelenmişti.

Son dakika... İran şokta koronavirüs bütün kentlere bulaştı! Ruhani'nin yardımcısı Cihangiri de virüse yakalandı (Koronavirüs hangi ülkelere bulaştı... Koronavirüsünde son durum...) - Resim : 7

Koronavirüs ülkede şu ana kadar 2 bin 263 kişiye bulaşan ve 79 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

UKRAYNA'DA İLK VAKA

krayna Sağlık Bakan Yardımcısı Viktor Lyaşko, ülkede ilk yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakasının tespit edildiğini bildirdi. Lyaşko, başkent Kiev'de düzenlediği basın toplantısında, İtalya’dan gelen ve Çernivtsi bölgesinde yaşayan bir Ukrayna vatandaşında Covid-19 bulunduğunu açıkladı.

Hastanın Ukrayna'ya Romanya üzerinden girdiğini aktaran Lyaşko, “Dün dört şüpheli vaka olduğunu açıklamıştım. Bugün bunlardan birinde virüs olduğu tespit edildi.” ifadelerini kullandı.

AVUSTRALYA'DA KORONAVİRÜS TESPİT EDİLEN VAKA SAYISI 41 OLDU

Avustralya sağlık birimleri, Kovid-19 tespit edilen 41 kişiden 1'inin hayatını kaybettiğini, 21 kişinin ise tamamen iyileştiğini ifade etti.

Yetkililer, çeşitli hastanelerde tedavisi süren diğer hastaların ise durumlarının stabil olduğunu duyurdu.

Batı Avustralya’nın Perth kentinde virüsün ilk kurbanı 78 yaşındaki James Kwan oldu. Yeni Güney Galler (NSW) eyaleti 15 vaka sayısı ile ilk sırada yer alıyor. Queensland ve Victoria eyaletlerinde 10’ar vaka tespit edilirken, Güney Avustralya’da 3, Batı Avustralya’da 2, Tazmanya’da ise 1 kişi virüs nedeniyle hastalandı.

Çin ve İran’dan gelen yabancılara seyahat yasağı uygulayan Avustralya, bu iki ülkeden gelen vatandaşlarından iki hafta kendi kendilerini tecrit etmelerini istiyor.

Öte yandan Radyo Yeni Zelanda’nın haberine göre iki çocuğu ve eşiyle birlikte bir hafta önce İtalya’dan dönen Yeni Zelanda vatandaşı 30’lu yaşlardaki bir kadında da virüs tespit edildi.

Yeni Zelanda'daki ikinci Kovid-19 vakası olduğu açıklanan kadının eşi ve çocuklarıyla birlikte evinde karantinaya alındığı belirtildi.

Coronavirüs (Koronavirüs) nedir? Koronavirüsü nasıl bulaşır?

Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen '2019-nCoV' olarak adlandırılan virüs, coronavirüs ya da koronavirüsü adıyla biliniyor. Koronavirüs aralık ayında Çin’in Wuhan bölgesinde yeniden çıkmasıyla beraber internette en çok aranan konulardan birisi oldu. Çin’in Wuhan bölgesi koronavirüs çıktığı yer olarak bilinmektedir.

Hafif, orta ve ağır olmak üzere farklı hallerde seyredebilen koronavirüs, daha önce 2002’de çıkan SARS ile 2012’de çıkan MERS virüsüyle aynı gruptandır. Soğuk algınlığına benzer bir tabloyla ortaya çıkan koronavirüsün (koronavirüs) 2020’de çok ağır tablolarda seyrettiği bilinmektedir. koronavirüs salgını şu anda pek çok ülkenin ortak sorunlarından birisi olmuştur. Çoğu insanın hayatının bir anında karşılaştığı bu virüsün yeni çıkan hali oldukça ağır ve olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. koronavirüs, hayvanlardan insanlara sıçrama yapan virüslerdedir. Bu virüs insanlara geçtiği zaman mutasyona uğrar ve insanlar arasında yayılabilir.

Koronavirüs belirtileri nelerdir?

Koronavirüs belirti veren bir hastalıktır. “Corona virüs” ya da “Corona virüsü” olarak da geçen koronavirüsün belirtileri şöyle sıralanabilir: Kuru öksürük, ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, zatürre, solunum sıkıntısı, nefes darlığı, ishal, bulantı, kusma, iştahsızlık.

Koronovirüs zararları nelerdir?

Soğuk algınlığına benzer bir tabloyla ortaya çıkan koronavirüs zararları büyük olan bir hastalıktır. Gripten daha ağır tabloyla seyrederek ölüme sebep olmaktadır. koronavirüs görüntüsü itibariyle grip benzeri bir hastalıktır.

Koronavirüs bulaşıcı mı? Koronavirüs hangi yolla bulaşır?

Dünyayı alarma geçiren koronavirüs soğuk algınlığına yol açan virüslerden biridir. SARS ve MERS-CoV olarak bilinen virüs ailesinin üyesi koronavirüsün bu kadar çok korkutmasının sebebi yayılma gücünün yüksek olmasındandır. 2002-2003 yıllarında salgın yapan SARS da tıpkı şu an olduğu gibi çok korkutan bir virüs olmuştu.

SARS hızlı yayılmıyordu; ancak bulaştığı hastalarda ölüm oranı çok yüksekti. koronavirüsün 100'ün üzerinde çeşidi bulunmaktadır. Büyük çoğunluğu hayvanlarda enfeksiyona yol açan, çok azının insanlara bulaşan bir virüs çeşididir. İnsanlara geçen koronavirüsün büyük çoğunluğu hafif bir soğuk algınlığıyla atlatılabilmektedir. Güncel rakamlara göre dünyada koronavirüs bulaşan kişi sayısı 76 bin iken; 2 bin 300 kişi bu virüsten hayatını kaybetti. Ancak “koronavirüs kaç günde öldürür?” gibi soruların yanıtını vermek mümkün değildir. koronavirüsün çok az bir kısmı böyle bir mutasyona uğrayarak sadece üst solunum yolunda değil akciğere inebilme becerisini elde etmiştir. Böylece ortaya zatürre tablosuyla birlikte çıkmaktadır. Zatürreyle gelen hastalarda da çok ağır seyirli bir grip tablosuna yol açmaktadır.

Koronavirüs neden olur?

“Corona virüs neden olur?” sorusuyla da internette yer alan koronavirüsü, influenza virüsünün neden olduğu gribal enfeksiyonlara benzer şekilde hapşırık ve öksürük sonucu, havadan damlacık yoluyla solunum sistemine ulaşabilir. Ayrıca enfekte yüzeylerden temasla, ağız ve gözler de bulaş yolu olabilir. “koronavirüs kaç saatte etki eder?” gibi soruların yanıtı bulunmamaktadır; ama “koronavirüs kaç günde etkisini gösterir?” sorusunun yanıtını şöyle vermek mümkündür: Virüsün geçişini takiben 5-11 gün içinde öksürük ve ateş gibi genel grip şikayetleri ortaya çıkar. Hastalığın tanısı, solunum yolu salgılarından alınan örneklerle konulmaktadır. Üst solumum yollarındaki bu tabloya, alt solunum yolları tutulumu da eklendiğinde hastanın durumu ağırlaşabilir.

Koronavirüsten korunma yolları nelerdir?

Koronavirüs, korunma yolları gripten korunma yollarına benzer. Bu hastalıktan korunmak için el hijyeni son derece önemlidir. koronavirüs korunma yolları olan bir hastalıktır. Sadece Corona virüsü değil pek çok hastalıktan korunmada el hijyeni birinci sırada yer almaktadır. Eller mutlaka temiz tutulmalıdır. Eğer kalabalık ortamlarda bulunuluyorsa, mutlaka bir yere dokunuluyordur. Bu nedenle eller iyice temizlenmeden, ağıza, buruna ya da göze dokunulmamalıdır. Eller su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Alkol bazlı el antiseptiğinden de el temizliğinde faydalanmak mümkündür. Hasta olunduğunda, hapşırıldığında ya da öksürüldüğünde ele hapşırmamak ve öksürmemek gerekmektedir. Hapşırırken, öksürürken tek kullanımlık kağıt mendil tercih edilmelidir. Mendil bulunamıyorsa, kollardan biri ağız ve burun bölgesine götürülerek çıkacak damlacıkların havaya yayılması engellenebilir. koronavirüs koruyucu maske kullanımı önemlidir. Hasta olan kişilerin maske kullanarak bu hastalığın başkalarına bulaşması önlenebilir. Ayrıca bağışıklığı güçlendirecek şekilde beslenmek, taze sebze ve meyve tüketmek, bol sıvı almak, kalabalık ve kapalı alanlarda bulunmamak hastalıktan korunmak için alınacak önlemlerdendir. Kapı kollarına dokunulmamalı ve kapı kolları iyi dezenfekte edilmelidir.

AJANSLAR

 

Son dakika... İran şokta koronavirüs bütün kentlere bulaştı! Ruhani'nin yardımcısı Cihangiri de virüse yakalandı (Koronavirüs hangi ülkelere bulaştı... Koronavirüsünde son durum...) ile ilgili etiketler Son dakika ABD İran İtalya Koronavirüs Korona Koronavirüsü coronavirüs
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.